c1702f732ccb64119d6650741ee62864.jpg

Erdoğan'ın mezhepçi söylemlerinden rahatsız olan Şii alimler aynı kareye girmediler

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısı, 32 ülkeden 100’ü aşkın âlimin katılımıyla yapıldı.

22 Temmuz 2014 Salı

Toplantıya Şii dünyadan otuza yakın Şii âlim ve temsilci katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan'ın kullandığı üsluptan rahatsız olan Şii âlimlerden hiçbiri toplantı sonunda Erdoğan'la çektirilen aile fotoğrafında katılmadı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün verdiği akşam yemeğine de katılmama kararı alan Şii âlimleri, Diyanet İşleri Başkanı'nın araya girmesi ile katılma kararı aldılar. İftar sonrası yapılan konuşmalarda Sünni âlimlere fazla konuşma hakkı verilmezken 3 Şii âliminin konuşması dikkat çekti.

Susmamız Metanetimizdendir, Cevabımız Olmadığından Değil!

Kapanış konuşmasında söz alan ve Ayetullah Sistani'nin bürosu adına toplantıya katılan Hüccetu'l İslam Mehdevi Raad “2 gündür bazı Ehli Sünnet âlimlerinin Şiilere ve İran'a yaptığı haksız saldırıları sabırla, metanetle dinledik, bu bizim cevabımızın olmadığından değildi. Susmamız metanetimizdendir, cevabımız olmadığından değil. Sinemizde duran ve göğsümüzü yakan o kadar çok cevabımız var ki! Ama biz İmamlarımızın bize öğrettiği ahlakla sabrettik ve vahdete halel getirecek davranışlardan kaçındık. Sünni dünya Şii ve İran karşıtlığı paranoyasından vaz geçmelidir. Gazze işgal edilirken dünyada Şiilere bu kadar saldırı düşündürücüdür” diyerek bazı aşırı selefi âlimleri uyardı.

Bu uyarıdan sonra Ehli Sünnet âlimlerinin daha dikkatli konuştuğu görüldü.

Toplantıya katılan tüm Şii âlimlerinin birbiriyle organizeli hareket ettiği gözlerden kaçmadı. Ayetullah Tashiri'nin ağırlığı toplantı boyu devam etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in hem açılış konuşması hem toplantıyı idare derken sergilediği davranışlar tüm Şii âlimleri tarafından takdir toplarken, Şii âlimlerine fazla hak veriliyor diye Suriye, Arabistan ve Iraklı bazı Sünni âlimlerinin başkan Görmez'e yaptığı itiraz dikkatlerden kaçmadı.

Şimdiye kadar Şii âlimlerin huzuru olmadan yapılan toplantılarda istedikleri her şeyi söyleyen Irak ve Suriye'deki muhalif Sünni âlimleri bu sefer Şii âlimlerin huzuru ve akılcı delilleri karşısında duydukları rahatsızlık gözlerden kaçmadı. Başlangıçta sert üslup kullanan muhalif âlimlerin toplantının ilerleyen saatlerinde daha dikkatli dil kullanmaya özen göstermeleri Şii âlimlerinin dengeyi sağlama konusundaki başarılarını gösterdi.

 

Kaynak: abna.ir

Öne Çıkan Haberler
İktibaslar