1360151.jpg

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair: Batı hakimiyeti dönemi sona eriyor

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Batı'nın siyasi ve ekonomik egemenliği döneminin sona erdiğine inanıyor. Eski Başbakan Blair dünyanın çok kutupluluk yolunda olduğunu, Batı egemenliğinin ise sona ermek üzere bulunduğunu söylüyor.

17 Temmuz 2022 Pazar

İNTİZAR - Rusya Haber Ajansı TASS'a göre 1997'den 2007'ye kadar Birleşik Krallık'ın başbakanlığını yapan Tony Blair, dünyanın küresel jeopolitik değişimlerle ve çok kutupluluğa geçişle karşı karşıya olduğunu, Batı egemenliği döneminin sona ermek üzere olduğunu söyledi.

Ditchley Yıllık Dersinde yaptığı konuşmada, "Bu yüzyılın en büyük jeopolitik değişimi Rusya'dan değil Çin'den gelecek. Batı'nın siyasi ve ekonomik egemenliğinin sonuna geliyoruz. Dünya en azından iki kutuplu ve muhtemelen çok kutuplu olacak" dedi. Devamla, "Modern tarihte ilk kez Doğu, Batı ile eşit şartlarda olabilir" ifadelerini kullandı.

Blair'e göre, Çin "zaten dünyanın ikinci süper gücü" iken, ekonomik potansiyeli ve küresel ekonomideki rolü Rusya'nınkini aşıyor. Ayrıca, "Çin şimdi Amerika'yı teknolojinin birçok alanında yakaladı ve diğerlerinde onu geçebilir" diye ekledi.

Çin liderliğinin politikalarının giderek daha agresif hale geldiğini iddia etti. Eski başbakan, Pekin'in Batı'yı 'küçümsediğini' gizlemediğini ve Rusya ile daha güçlü bağlara doğru ilerlediğini söyledi.

Blair, "Beni yanlış anlamayın. Yakın vadede Çin'in Tayvan'ı zorla almaya çalışacağını söylemiyorum. Ancak politikamızı bunun olmayacağı kesinliğine dayandıramayız” dedi.

Blair, Rusya ve muhtemelen İran'ın yakın gelecekte Çin'in müttefikleri olacağına inanıyor.

Eski İngiltere başbakanı, Batı'nın Çin'e yönelik politikasının "güç artı katılım" olarak tanımladığı şeye dayanması gerektiğini söyledi.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in yapmış olduğu bahse konu konuşmada dikkat çeken tespitler: 

2022 yılında makul bir şekilde şunları söyleyebiliriz. Batı nüfusunun büyük bir kısmı için yaşam standartları durgunlaşıyor, milyonlarca insan temel ihtiyaçlar noktasında mücadele ediyor ve enflasyon reel ücretlerin düşmesine neden olmaya hazırlanıyor. İngiltere'yi ele alırsak, yakında 1940'lardan bu yana herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla vergilendirileceğiz, her zamankinden daha fazla harcama yapacağız ve yine de kamu hizmetlerimiz ayağa kalkamayacak durumda. NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi), şu anda günlük kamu hizmeti harcamalarının yüzde 44'ünü oluşturmasına rağmen, neredeyse dizlerinin üzerinde.

Değişen derecelerde, Batı dünyasında dolaşabilir ve aynı kalıbı görebiliriz.

Batı siyaseti kargaşa içinde – daha partizan, çirkin, verimsiz; ve sosyal medya tarafından desteklenmektedir.

Ancak bu yüzyılın en büyük jeopolitik değişimi Rusya'dan değil Çin'den gelecek. Batı'nın siyasi ve ekonomik egemenliğinin sonuna geliyoruz. Dünya en azından iki kutuplu ve muhtemelen çok kutuplu olacak.

Çin zaten dünyanın ikinci süper gücü. Rusya'nın önemli bir askeri gücü var…

Çin'in gücü tamamen farklı bir seviyede. 1,3 milyardan fazla insanı var: Avrupa ve Kuzey Amerika'nın toplam nüfusundan çok daha fazlası. Ekonomisi ABD ile pariteye yakın. Son yirmi yılda, dünya ile aktif ve başarılı bir ilişki yürüttü ve bu bağlamda, tanık olduğum gibi, geleneksel Amerikan müttefiklerinin bile pes etme konusunda derin bir isteksizliğe sahip olduğu bağlantılar kurdu.

Kadim bir medeniyete, seçkin kültürlerden birine ve giderek daha iyi eğitimli ve müreffeh bir halka sahiptir.

Dolayısıyla Çin'in bir süper güç olarak yeri doğal ve haklı. Sovyetler Birliği değildir.

Çin şimdi Amerika'yı birçok teknoloji alanında yakaladı ve diğerlerinde onu geçebilir.

Bu yeni bükülme noktası 1945 veya 1980'den niteliksel olarak farklıdır. Modern tarihte Doğu'nun Batı ile eşit koşullarda olabileceği ilk kez budur. Ve diğer her iki bükülme noktasında da Batı demokrasisi esasen yükselişteydi.

Bu 2022 için doğru değil. Ya da en azından net değil.

..

Çin yalnız olmayacak. Müttefikleri olacak. Rusya artık kesin. Muhtemelen İran. Ancak dünya genelinde, G20'de Ukrayna konusunda kanıtlanan bölünmelerin bize talimat vermesi gerektiği gibi, ulusları kendisine doğru çekecektir. … Çin sadece güç için değil, sistemimize, yönetim ve yaşama biçimimize karşı da rekabet edecek.

En azından şimdilik. Ve bu çok önemli bir niteliktir.

..

Kendi politikamızdaki çılgınlık durmalı. Fantaziye düşkünlük lüksünü göze alamayız. Mantık ve stratejiyi tekrar eyere koymamız gerekiyor. Ve bunu acilen yapmalıyız.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar