Qatar-Calls-for-Arab-Position-Supportive-to-Any-Int.jpg

Suriye meselesinde sona doğru yaklaşılırken, Türkiye hala tersine kürek çekiyor

Suriye meselesinde Beşşar Esad başkanlığındaki mevcut yönetimin dünya müstekbirleri ve bölgedeki ortaklarının organizasyonunda dünyanın dört bir yanından terör çetelerinin saldırıları karşısında göstermiş olduğu direnişin başarıya ulaşmasının emareleri ortaya çıkmaya başladığı son süreçte Türkiye hala tersine kürek çekmeye devam ediyor.

18 Ağustos 2015 Salı
İNTİZAR – Neredeyse beş yıla yaklaşmakta olan ve dünya müstekbirleri ve onların bölgedeki ortakları vasıtasıyla, dünyanın dört bir tarafından terör çetelerinin saldırısıyla adeta küçük bir dünya savaşı ile karşı karşıya kalan Suriye'nin, mevcut yönetimi ve halkıyla ortaya koyduğu direniş sayesinde, birkaç aya bu iş biter beklentilerini boşa çıkardığı gibi artık söz konusu Suriye meselesinin ‘Direniş' lehine sonuçlanmakta olduğunun emareleri belirmeye başladı. Fakat Türkiye hala tersine kürek çekmeye devam ediyor.  
 
 
“Suriye'ye saldırmaktaki asıl amaçları Direniş Eksenine saldırmaktı ama başaramadılar”
 
MHA'nın haberine göre,  İslami Düzenin Çıkarlarını Belirleme Konseyi'ne bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ali Ekber Velayeti, Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi ile yaptığı görüşmede İran ile Suriye arasındaki ilişkilerin stratejik düzeyde olduğunu belirtti.
 
İnkılap Rehberi Uluslararası İşlerden Sorumlu Başdanışmanı Velayeti "Belki hiç kimse Suriye devleti ve halkının zor koşullara rağmen küçük bir dünya savaşı gibi görünen saldırılar karşısında direnebileceğini düşünmüyordu” diye vurguladı.
 
Dünya İslami Uyanış Kurultayı Genel Sekreteri “Suriye'ye saldıranların ilk amacı Suriye'den ziyade Siyonizm ile Amerika karşıtı Direniş Ekseni'ne saldırmaktı. Buna rağmen ilk amaçlarına ulaşamadılar ve bugün askeri yöntemle Suriye halkını yenemeyeceklerini anlamışlardır” diye konuştu.
 
BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin kararlarıyla ilgili Velayeti “BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararlar Suriye'ye yararlı mı olur bilinmez ama gerçek şudur ki BM Güvenlik Konseyi de askeri seçenek yerine siyasi yöntemin Suriye krizinin çözüm yolu olduğu kanaatine varmıştır” ifadesini kullandı.
 
 
BM Güvenlik Konseyi: Suriye meselesi siyasi yolla çözülmeli
 
İRİB'in haberine göre; BM Güvenlik Konseyi, Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesi gerektiğini bildirdi.
 
Alınan haberlere göre, Güvenlik Konseyi'nin  dün Suriye konusunda yayınladığı bildiri, ekseriyetin oyuyla kabul edildi.
 
Bildiride, Suriye'ye  barış ve güvenliğin  yeniden getirilmesi için yoğun çalışmaların  yapılması gereğine vurgu yapıldı.
 
Rusya'nın BM temsilcisi Vitali Çorkin, bildiriyi Suriye buhranının  çözümü konusunda hazırlanmış ilk siyasi bildiri olarak nitelerken,  bildirinin ekseriyetinin oyunu aldığını söyledi.
 
Bildiri, BM genel sekreterinin Suriye işleri özel temsilcisine görüşmelerin yeniden başlamasına dair fırsat veriyor. 
 
Daha önce BM vasıtasıyla Suriye'ye tıpkı Libya'ya yapıldığı gibi silahlı müdahalenin yolları arandığı dönemler hatırlanırsa gelinen noktanın farkı daha iyi anlaşılabilir.
 
Direniş Eksininin yegane destekçisi İslami İran'ın Suriye meselesinin en sıkıntılı günlerinde meselenin çözümünde devre dışı bırakıldığı günler hatırlandığında bu gün dünyanın İslami  İran'ın olmadığı bir çözüm sürecinin işlemeyeceği kanaatine ulaşması da Suriye'de direnişin başarmak üzere olduğunun en önemli kanıtlarından biri.
 
 
Almanya: İran Suriye krizini bitirebilecek potansiyele sahip
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran'ın, Suriye'deki beş yıllık iç savaş ve krizi sonlandıracak potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
 
İRNA'nın bildirdiğine göre Berlin'de katıldığı bir basın toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer, Suriye krizinin çözümlenmesi meselesinin söz konusu olduğu zaman kuşkusuz İran'ın en önemli aktörlerden bir olarak gündemde olduğunu belirtti.
 
Almanya dışişleri bakanı ile Amerika, Rusya ve Batılı ülkeler dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmelere de değinen Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer, Suriye'de çatışma halinde olan tüm tarafların mevcut krizin barışçı yollarla çözümlenmesi konusuna hazır olduklarının anlaşıldığını belirtti.
 
Bu noktaya gelinebilmesi tabiki sahada alınan askeri başarılar ile mümkün oldu.
 
 
Zebedani terör örgütlerinin elinden kurtarılmak üzere
 
Yine İRİB'in El-Ahbar Gazetesi'nin verdiği habere dayandırarak verdiği bilgileri göre; Zebedani kentinin kurtarılmak üzere olduğunu bildiriyor.
 
El-Ahbar gazetesinin verdiği habere göre, Zebedani'de çatışmaların son bulması için sadece birkaç gün kaldı.
 
Suriye'de ortaya konan direnişin başarılı sonuca ulaşma emarelerinin ortaya çıkmasının en önemli etkenlerinden başında, ülkesini terketmeyip direnişe önderlik eden Beşşar Esad'dır. Esad sahada savaşan birlikleri ziyaret etmeyi sürdürüyor.
 
 
Beşar Esad Der'a askeri üslerini ziyaret etti
 
Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad,  ülkenin güneyinde yer alan Der'a eyaletinde  askeri birlikleri ziyaret etti.
 
Fransa haber ajansının bildirdiğine göre, Beşar Esad, dün Suriye ordusu askerleri ve subaylarıyla sohbet ederken, onların tekfirci teröristler karşısındaki çabalarının takdire  şayan olduğunu bildirdi.
 
Suriye cumhurbaşkanının bu ziyareti, Suriye ordusunun  ülkenin birçok yerinde tekfirci teröristlere karşı yoğun mücadele verdikleri ve onlara ağır kayıp verdirdikleri bir  zamanda  yapılıyor.
 
 
"Suriye ordusu görevini tam olarak yapıyor"
 
Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi, devlet güçlerinin ülkenin 400 farklı noktasında teröristlerle mücadele hâlinde olduğuna işaret ederek, tekfirci teröristleriyle mücadelede ordunun geri kalmadığını belirtti.
 
El Zubi “Suriye ordusu kurulduğundan beri Siyonist rejim ve düzenli ordularla mücadele için şekillendi ancak bugün Suriye'de gerilla savaşıyla karşı karşıyayız.” dedi. 
 
Düzenli ile düzensiz savaşların kanununun farklı olduğuna değinen Zubi “Bazen Suriye ordusu bir tepenin kurtulması için on köyü boşaltabiliyor. El Nusra ve IŞİD Halep'e yönelik savaşta şu ana kadar kullanılmayan silahları kullandılar. Tankları eriten tank savar füzeleri kullandılar. Bunun örnekleri kara borsada bile yok ve satılmıyor.” dedi.
 
Suriye meselesi siyasi çözüme doğru evrilirken Türkiye'nin hala terse kürek çekmekte ısrar etmesi ise dikkat çekiyor. 
 
 
Türkiye Suriye'de tersine kürek çekmeye devam ediyor; Türkiye Şam Cephesi'ne silah veriyor
 
The Times Gazetesi Suriye'deki terörist gruplardan Şam Cephesi'ne Türkiye'nin silah yardımı yaptığını bildirdi.
 
İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Times, Ankara'nın terör örgütü IŞİD ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan Şam Cephesi'ni silahlandırmaya başladığını, Şam Cephesi komutanlarının da silah sevkiyatını doğruladığını duyurdu.
 
Gazete Şam Cephesi adlı grubu, Halep'in içinde ve şehrin kuzeyinde IŞİD ve Esad güçlerine karşı savaşan isyancıların oluşturduğu bir koalisyon olarak nitelerken, Şam Cephesi'nin ABD ve Türkiye arasında yapılan temaslar sonrasında silah yardımı aldığını da ifade etti.
 
Haberde Şam Cephesi'nin ABD ve Türkiye arasında yapılan temaslar sonrasında 'Güvenli bölge' kavramının ortaya atılmasından bu yana silah yardımı aldığı da kaydediliyor.
 
Çok ilginçtir Türkiye IŞİD ve benzeri terör örgütleri ile ilgili olarak böylesi bir süreç yaşamış ve daha sonra Batı tarafından terör örgütlerine silah temin etmek ile suçlanmıştı. Türkiye'nin geleneksel müttefiki batıdan bu tip suçlamalar gelmeye devam ederken, Suriye'den Suriye'nin tarihi eser varlığının Türkiye tarafından hem de IŞİD vasıtasıyla kaçırıldığı gibi daha can sıkıcı bir suçlamanın gelmesi ise gelinen noktanın vehametini ortaya koyması açısından dikkat çekici.
 
 
Suriye'den Türkiye'ye ağır suçlama; Türkiye, Suriye'nin tarihi eserlerini kaçırıyor
 
İRİB'in haberine göre; Suriye Kültür Bakanı, Türkiye'nin terör örgütü IŞİD ile birlikte, Suriye'nin antik eserlerini kaçırmaya devam ettiğini belirtti.
 
Suriye Kültür Bakanı Asam Halil, Şam'da bir grup Mısırlı gazeteci ve basın mensubuyla yaptığı görüşmede, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatının, BM Güvenlik Konseyi'nin kültürel eserlerin korunmasına ilişkin 2199 sayılı kararnamesini göz ardı ederek, IŞİD örgütüyle birlikte Suriye'nin kültür eserlerini ve tarihi mirasını kaçırdığını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar