1D6AD30D-F751-4C56-B50E-55CB42EE5F1D_cx0_cy5_cw0_mw1024_mh1024_s.jpg

Suudi Arabistan'ın Yemen'de savaşa dayalı siyaseti, binlerce insanın hayatına mal oldu

Elle tutulur bir sebep olmaksızın Suudi Arabistan'ın oluşturmuş olduğu koalisyon ile birlikte Yemen'e saldırısının sonuçları giderek ağırlaşıyor. Binlerce insanın can verdiği Suudi Arabistan'ın Yemen'e gerçekleştirdiği aralıksız saldırıları bir çözüm sağlamadığı gibi yenilgiye de mahkum gözüküyor.

23 Ağustos 2015 Pazar
İNTİZAR - Suudi Arabistan'ın savaşa dayalı Yemen politikasının neticelerinin giderek ağırlaşmasına rağmen, Suudi Arabistan için de bu siyasetin bir kazanç sağlamayacağı, yenilgiyle sonuçlanacağı giderek netleşiyor. Suudi Arabistan Yemen'e bütün maddi gücünü kullanarak saldırmasına rağmen, halen Yemen'deki direnişi kırabilmiş değil. Zaman Suudi Arabistan'ın aleyhine işliyor.
 
Yemen'e gerçekleştirilen askeri saldırının arkasındaki isim olarak bilinen, Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanı ve aynı zamanda mevcut kralın oğlu Muhammed bin Selman'ın yolsuzluklarının ortaya çıkması gibi gelişmeler mevcut Suud yönetimi için zamanın daraldığının en önemli ip uçlarından birisi olarak değerlendiriliyor.
 
Söz konusu yolsuzluk ile ilgili olarak "Lübnan'ın el-Ahd internet haber sitesinin bildirdiğine göre Kral Suud Bin Abdul Aziz'in torunu prens Suud bin Seyf'un Nasr kendi özel Twitter sayfasında, Arabistan bütçesindeki 800 milyar dolarlık açık ve ülkede hızla yükselmekte olan işsizlik rakamlarına temasla, Arabistan veliahdı naibi ve savunma bakanı Muhammed bin Selman'ın mali yolsuzlukları konusunda ifşaatta bulunmaması  için kendisine yüklü rüşvet teklif edildiğini yazdı." Suudi Arabistan bu haliyle mevcut durumu geleceğe taşıyabilme kabiliyetini giderek kaybediyor. 
 
 
"Yemen'de savaşa dayalı siyaset yenilgiye mahkumdur"
 
İran Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Arap Ülkeleri Yardımcısı  Hüseyin Emir Abdullahiyan, Yemen'de savaş çıkartılmasına dayalı siyasetin yenilgiye mahkum olduğunu belirterek, Yemen sorununun  tek çözüm yolunun siyasi yöntemler olduğunu söyledi.
 
Abdullahiyan, bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere gittiği İsviçre'de,  İRNA muhabirine yaptığı açıklamada; Yemen'de karışıklık ve iç savaş çıkarmak isteyen tarafların, bunun sonucunda bölgenin güvenliği üzerinde neden olacağı olumsuz sonuçlarını  derk etmediklerini söyledi.
 
Abdullahiyan,  Yemen sorununun tek çıkış yolunun siyasi çözüm yolları olduğunu belirterek, Yemen'de  bütün etkili iç unsurların, bölgesel ve uluslar arası bütün tarafların Yemen'de  sorunun siyasi açıdan insaflı bir şekilde çözümü için  BM genel sekreterinin Yemen işleri temsilcisine  yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.
 
İran dışişleri bakan yardımcısı, Yemen'de insanlık aleyhindeki  cinayetler karşısında sessiz durmak veya işbirliğinde  bulunmanın;  aslında terörizmin daha da yayılmasına neden olacağını söyledi.
 
İran'ın Yemen'e  BM kanalıyla insani yardımlarını sürdürmeye devam edeceğini belirten Abdullahiyan dün ayrıca İsviçre'de bu ülkenin dışişleri bakan yardımcısı ile Suriye ve Yemen'de son durum olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı.
 
Her iki taraf terörizm ve aşırıcılıkla  ciddi bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini bildirirken  şu ana kadar yapılan mücadelenin yetersiz kaldığını dile getirdiler.
 
 
Suudi Arabistan'ın savaşa dayalı Yemen siyasetinin neticesi: 4600 kişi öldü
 
İRİB'de yer alan habere göre; Suudi rejiminin Yemen'e başlattığı ve 150 gününe giren saldırılarında en az 4600 Yemenlinin öldüğü bildirildi.
 
Yemen Seba haber ajansına göre, Yemen'de Arabistan'ın cinayetlerini gözetleme koalisyonu adlı sivil toplum kuruluşu, dün yayınladığı bildiride, saldırılarda hayatların kaybeden 4602 Yemenliden yaklaşık 2 binini çocuk ve kadınlar oluşturduğunu bildirirken, bu süre içinde 11.652 kişinin de yaralandığını ve bu rakamın 4 binini yine kadın ve çocukların oluşturduğunu bildirdi.
 
Söz konusu bildiride, uluslar arası insan hakları ve diğer alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardan, Suudi rejiminin cinayetleri karşısında sessiz kalmamaları, el-Kaide, IŞİD gibi Suudi rejiminin desteğindeki tekfirci terör örgütlerinin işledikleri cinayet ve vahşiliği dünya kamuoyuna anlatmaları istendi.
 
Yemen'den alınan başka bir habere göre, Yemen halk devrimi karşıtı güçler, Ensarullah ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih aleyhinde saldırılarda bulunmak üzere dün Yemen'in doğusunda yer alan Mareb eyaletine girdiği anlaşılıyor.
 
Arabistan'a bağlı silahlı güçler komutanlarından ve aynı şekilde Yemen halk devrimi karşıtlarından Salih Necef, söz konusu güçlerin, Arabistan'da yeterli askeri eğitim aldıktan sonra yüzlerce tank, zırhlı araç ve askeri teçhizat ve kamyonlarla Mareb eyaletine girdiğini söyledi.
 
 
Yemen'de Suudi Arabistan'ın ikinci helikopteri düştü
 
Bu arada Suudi helikopterleri Yemen askeri birlikleri tarafından ard arda düşürülüyor. Bu çerçevede Yemen'de askeri kaynaklar, Suudi Arabistan'a ait ikinci bir helikopterin Yemen güçleri tarafından düşürüldüğünü bildirdiler.
 
Presstv'nin haberine göre, Yemen savunma bakanlığında bir yetkili yaptığı açıklamada, söz konusu Apache tipi helikopterin dün Yemen ordusu ve Yemen halk direniş komitelerinin Sela ve Kuh Yusuf köyü arasında karadan havaya atılan füzelerle düştüğünü bildirdi.
 
Daha önce Cuma günü de yine Arabistan'a ait bir helikopter düşürülmüş ve iki pilotu ölmüştü.
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar