pyd2-640x360.jpg

Türkiye kendisi eğitip donattı, kendisi El Nusraya ihbar etti

Türkiye’de “eğit – donat” programının ardından Suriye’ye girdikten sonra El Nusra’nın eline geçen 22 muhalifle ilgili iddialar devam ediyor. "Geçtiğimiz ay Suriye’ye girmelerinin hemen ardından El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırılan Suriyeli muhalifleri Türk istihbarat yetkilileri yakalattı."

25 Ağustos 2015 Salı
ABD'nin büyük medya şirketlerinden McClatchy'ye bağlı McClatchyDC'nin haberine göre, geçtiğimiz ay Suriye'ye girmelerinin hemen ardından El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırılan Suriyeli muhalifleri Türk istihbarat yetkilileri yakalattı.
 
İddiaya göre, Türk istihbarat yetkilileri, eğit-donat programı kapsamında eğitilen Suriyeli muhaliflerin hedefi olabilecekleri konusunda El Nusra'yı uyardı.
 
Suriyeli muhaliflerin sınırdan giriş yapacağını öğrenen El Nusra örgütü de, Suriye'ye girmesinden 10 dakika sonra bir baskınla muhalifleri kaçırdı. 
 
 
Mitchell Prothero imzalı haberde yer alan iddialar, Suriyeli muhalifler ve bazı Türk yetkililere dayandırıldı. 
 
McClatchyDC'nin ulaştığı bazı Türk yetkililer, iddiaların “büyük ihtimalle” doğru olabileceğini kabul etti.
 
Habere göre, bir Türk yetkili ise eğit-donat programının erkenden başarısızlığı uğraması halinde Amerikalılar'ın Beşar Esed'i devirecek şekilde muhalif grupların eğitilmesi ve silahlandırılmaya itebileceği beklentisiyle sızmanın gerçekleştiğini ifade etti. 
 
Türkiye'de eğitilen ılımlı muhaliflerden oluşan 30. Bölük'ün bir yetkilisi, eğit-donat programında yetiştirilen kişilerin Suriye'ye gireceğini sadece Amerikalılar ile Türkler'in bildiğine dikkat çekti.
 
Yetkili, “Türklerin El Nusra'yı, bu grup (muhalifler) tarafından hedef olabilecekleri konusunda uyardığını söyleyen kaynaklarımız var” dedi.
 
 
22 muhalifin halen El Nusra'nın elinde olduğunu kaydeden yetkili, güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemedi.
 
Yetkili, “El Kaide, CIA için çalışan Arapları her zaman infaz eder. Şu anda adamlarımızın hayatta olmasının tek sebebi Türkiye'nin onların infaz edilmesini istememesi” dedi. 
 
 
Sözkonusu kişi ayrıca, Türkiye'nin bu olayı El Nusra ve Ahrar el-Şam'ın bölgedeki rolünü genişletmek ve ABD'nin daha fazla muhalifi eğitmesini sağlamak amacıyla kullandığını iddia etti. 
 
30. Bölük Sözcüsü Ammar El Wawi, muhaliflerin Suriye'ye gireceği bilgisini sadece Amerikalı ve Türk yetkililerin bildiğini doğruladı. El Wavi, “El Nusra ile bağlantılı birilerinin onları bilgilendirdiğini biliyoruz. Adamlarımız 10 dakikada alındılar” dedi. 
 
 
YPG Sözcüsü Mustafa Abdi ise bir kaynağın, eğit-donat programında yetiştirilen kişilerin Suriye'ye girişini “Türkler'in sızdırdığını” söylediğini belirtti.
 
Rudaw
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar