1995-9af1826b772c4d0c3b40cc25c52f7637_L.jpg

"Batının hakimiyet kurduğu asırlarca devam eden bir çağ kapanıyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Düşünce Bölgesi adlı gençlik eğitim forumunda yaptığı açıklamada; "Batının hakimiyet kurduğu ve asırlarca devam eden bir çağın kapandığı görülüyor" ifadelerini kullanarak aslında tarihin en önemli dönüm noktalarının birinde bulunduğumuza dikkat çekti.

25 Ağustos 2015 Salı
İNTİZAR - İRİB'de yer alan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un iki ayrı vesile ile yapmış olduğu açıkalamaları içeren iki haber dikkat çekici. Zira Lavrov haberlerde yer alan açıkalamalarında önemli bir tespitte bulunarak, batının hakimiyetinde geçen ve asırlarca süren bir çağın kapanmakta olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca bir başka vesile ile yapmış olduğu açıklamada 'hukukun' kaynağının tek bir devletin, tek taraflı uygulamalarına dayanarak oluşturulmasının yanlışlığına da dikkat çeken Lavrov aslında toplamda uzun bir zaman dilimine yayılarak gerçekleşmekte olan bir süreci de tanımlamış oluyor.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un ortaya koyduğu tespitler aslında; İran İslam İnkılabı ile başlayan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılması sonrasında 'soğuk savaş' süricinin sonlanmasıyla bir başka boyuta evrilen, bir süre tek kutuplu dünya tartışmaları ile devam eden sürecin artık son noktaya doğru yaklaştığının da ifadesi. Dünyadaki ülkelerin özgürlüklerinin üzerinde kendini dayatan esas hegemonyanın genelde batı ama özelde Amerika Birleşik Devletleri'nin olduğu ve nihayetinde bu hegemonyanın da son bulacağı uzun asırlar süren bu çağın sonuna yaklaşıldığı Lavrov'un ifadelerinden net bir şekilde anlaşılıyor. Bu çerçevedeki bu iki haberi ilginize sunuyoruz.
 
 
Lavrov: Batının ekonomi ve siyasetteki hakimiyeti sone eriyor
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Düşünce Bölgesi adlı gençlik eğitim forumunda yaptığı açıklamada Batı'nın ekonomi ve siyaset üzerinde kurduğu hâkimiyetin artık sona yaklaştığını söyledi.
 
Asya-Pasifik Bölgesinde yeni güç merkezlerinin ortaya çıktığına ve çok merkezli bir yapının oluştuğuna dikkat çeken Lavrov, “Batı, diğer ülkelere baskı yaparak, yaptırımları kullanarak, askeri gücünü kullanarak hâkimiyetini yapay bir metotla devam ettirmeye çalışıyor ve bu şekilde uluslararası kanunları ve Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ediyor. Bu da uluslararası ilişkilere kaos getiriyor.” eleştirisi getirdi.
 
Lavrov, “Çok uzun bir çağın kapandığını görüyoruz. Batının ekonomi ve siyaset üzerinde kurduğu tarihi hâkimiyet çağının kapandığını görüyoruz. Bu hâkimiyet bir asır değil, asırlarca devam etti. Şimdi bu hâkimiyet Asya-Pasifik'te oluşan yeni güç merkezleri ile karşı karşıya. Bu, her ne kadar uzun bir süreç olsa da, çok merkezli bir yapıyı ortaya çıkarıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD ile ilişkilerin restorasyonuna da değinen Lavrov, önerinin Washington'dan gelmesi durumunda dondurulan ilişkilerde işbirliği kanallarının açılmasına hazır olduklarını belirtti.
 
Rusya'nın kimseye yalvarma niyetinde olmadığını kaydeden Lavrov, “Hiç kimse bizimle diyalogu reddetmiyor. Biz kimseye yalvarmayacağız. Ancak, kanalların açılması ve ilişkilerin yumuşaması yönünde teklif olursa, biz bu ilişkilerin restore edilmesinde hemfikiriz. Onlar henüz açık olmasa da, biz bu yönde sinyaller almaya hazırız.” dedi.
 
 
"Dünyanın kaderini tek bir devlet belirleyemez"
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, tarihte yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini belirtip, hukukun sağlanmasının 'tasvip edilmeyen bir takım yollarla' tek bir devlet tarafından oluşturulmasının yanlış olduğunu vurguladı.
 
Sputnik haber ajansının bildirdiğine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiyskaya Gazeta adlı gazete için bir yazı kaleme aldı. "Tarihten çıkarılacak dersler ve yeni sınırlar" başlıklı yazısında, dünya güçlerinin aynı hataları tekrarlamamak için geçmişten çıkarılan dersleri unutmaması gerektiğini vurgulayan Lavrov, 2. Dünya Savaşı tarihini çarpıtma çabalarının pek çok ulusu incittiğini ve dünya düzeninin üzerine kurulduğu temelleri önemsiz gibi gösterdiğini yazdı. 
 
Dünyanın kaderinin tek bir devletin ya da bir grup ülkenin belirleyemeyeceğinin altını çizen Lavrov, ‘genelgeçer kuralların yazdığı ve üzerinden geçilerek hafızalara kazınan bu kitaba' uyulmazsa tarihin tekerrür edebileceğini belirtti. Lavrov'un tekrarlanmasından korktuğu olaylara verdiği örnekler ise Yugoslavya'nın dağılması, Irak işgali, Libya'daki kaos ortamı ve Ukrayna'daki darbeydi. 
 
Öte yandan İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan, BM'yi kuran ülkeler arasında bulunan ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kurucularından olan Çin ve Rusya'nın çok kutuplu dünya düzeni kurulması için aktif biçimde çalışması gerektiğini ifade eden Lavrov, Rusya- Çin işbirliğinin bölgesel ve uluslararası istikrarı sağlamak için de önemli olduğunu belirtti:
“Rusya ve Çin hukukun tek bir devletin eliyle güç kullanılarak, tek taraflı yaptırımlar uygulanarak ve çifte standarda maruz bırakılarak diğer egemen ülkelere verilmesine kesinlikle karşıdır.”
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar