70974.jpg

Suriye'de bir kaos planı daha düştü: Dürziler devletle birlikte

Suriye'de Dürzi azınlığın merkezi kenti Süveyda, eski Lübnan başbakanı Refik el-Hariri suikastini andıran bir suikastla birlikte çıkan arbede ve kaos ortamından sonra normalleşmeye başladı.

6 Eylül 2015 Pazar
Somer SULTAN/SURİYE
 
 
Süveyda'da muhalif din adamı Vehid el-Bel'us, 11 arabadan oluşan konvoyunda hareket ederken bir bomba patlamış ve Bel'us hayatını ağır bir yara aldıktan sonra, hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti. Söz konusu bombalama eyleminin failleri yine her ihtimale karşı hastanede bir bomba daha patlatmış, toplam 26 kişi vefat etmişti. Suikastten sonra acele davranan Lübnanlı Dürzi lider Velit Cenpolat, Suriye yönetimini sorumlu tutmuş, Süveyda halkını devlete karşı başkaldırmaya davet etti. Haliç finasnmanlı arap basın derhal kışkırtıcı bir dil kullanmaya başladı. Bunlar olurken hazır bulunan bir sürü grup, kentte kargaşa ve tahripata başladı.
 
"Onur Erkekleri" adıyla kendini tanıtan Bel'us taraftarları, yayınladıkları "1. Bildiri" Süveyda'yı "kurtulmuş bölge" ilan edip, kendilerine bağlı grup ve kişileri bütün köy ve kasabalarda yönetimi ellerine almaya davet etti.
 
2005'in Şubatında Beyrut'ta katledien Refik el-Hariri suikastini siyasi araç olarak kullanan Canpolat, daha sonra 2006'dan itibaren Hizbullah'ın siyonist varlığı hezimete uğratmasından sonra yumuşamaya başlamış, hem Suriye yönetimi hem de Hizbullah ile ilişkilerini düzeltmişti. Fakat Bel'us olayındaki gösterdiği tavrı, on yıl önce ki davranışları tekrarladığını gösterdi. 2005'te bazen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı, bazen de Hizbullah'ın efsanevi komutanı İmad Muğniye'yi suçlarken elinde mahkeme delili olmadığını itiraf etmiş, suçlamalarını "siyasi suçlama" olarak tanımlamıştı. On yıl sonra da aynı şekilde daha ortada hiç bir delil yokken Şam hükümetini sorumlu tuttu.
 
Bir süredir İsrail basının Süveyda'nın IŞİD tehlikesi altında olduğunu söyleyip, Dürzileri korumak için siyonist ordunun bir planı olduğunu öne sürmesi, siyonist yönetimin Suriye'de Dürzileri korumak adı altında direkt müdahalede bulunma bahanesi aradığını gösterdiği belirtiliyor. İbrani basın, Siyonist orduda bulunan Dürzi askerleri gösterip, gerekirse Suriye topraklarını geçeceklerini iddia etmişti. Böylece Bel'us suikasti ve daha önceki IŞİD saldırısı gibi olaylarla Süveyda halkının İsrail'den yardım istemesinin sağlanması istenmişti.
 
Kentte yerel bir güvenlik kaynağının belirttiğine göre Şam, kışkırtmanın önünü almak, normalleşmeyi temin için her türlü kolaylığı sağlamakla birlikte tahrikte bulunan, silah taşıyan her kes için cezalandırma talimatının verildiğini belirtti. Suikast gerçekleştiği andan itibaren kentin ve Dürzilerin ileri gelenleriyle yoğun temaslar olduğunu, vatanserliğin kök bulduğu Süveyda'da her şeyin yavaş yavaş normalleşmeye başladığını kaydeden kaynak, Şam – Süveyda yolunun yeniden açıldığı, bir sürü güvenlik önleminin yavaş yavaş hafifletilmeye başlandığını bildirdi.
 
 
Dürzi lidere yapılan suikast yabancı istihbarat işi
 
Askeri emniyet teşkilatının Bel'us'u öldürmekle suçlanan ÖSO komutanı Vâfed Ebu Türâbe'nin yakalandığı belirtildi. El Meyadin kanalı ise kargaşa çıkaran üç elebaşının da tutuklandığını önesürdü.
 
Bazı gazeteciler, facebook sayfalarında Ebu Türâbe'nin Ürdün istihbarat lehine çalıştığını itiraf ettiğini haber geçtiler.
 
Savaşta ün kazanan, Cumhuriyet Muhafızları'na bağlı Deyrezzor'da savaşan alay Komutanı Dürzi General İzzeddin, kendi sayfasında yaptığı bir paylaşımda, bir kaç kendini bilmez hariç Dürzilerin oyuna gelmediğini, normalleşmeye büyük bir adım katedildiğini bildirip Süveyda kırsalında hiç bir olay yaşanmadığına, olayların kentte bazı mahallelerde münhasır olduğuna dikkat çekti.
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar