82349-cats.jpg

Rusya Suriye'ye asker gönderebilmek için onay çıkardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yurt dışına asker göndermek için parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nden onay istedi. Konsey de oybirliğiyle askerlerin Suriye'ye gönderilmesine onay verdi.

30 Eylül 2015 Çarşamba
İNTİZAR - BasNews ve Rudaw'ın haberlerine göre; Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Suriye'ye asker gönderilmesini oybirliği ile onayladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şam yönetiminden gelen talep doğrultusunda Suriye'ye terörle mücadele kapsamında asker gönderilmesi için Federasyon Konseyi'nden onay istemişti.  
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, BM Genel Kurul toplantıları ve ABD Başkanı Obama ile yaptığı zirve sonrası, Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı.
 
Kremlin, Rusya Anayasa'sının 102. Maddesi gereği uluslararası hukuka ve evrensel prensiplere uygun olarak Rus Ordusu'nun yurt dışında görevlendirilmesi için Federasyon Konseyi'ne tezkere gönderildiğini açıkladı.
 
Kremlin Danışmanı Dmitri Peskov yaptığı açıklamada görüşmede terör ve aşırılıklarla mücadelenin ele alındığını söyledi.
 
Peskov, “Toplantıda Başkan Putin'in New York görüşmeleri ile bağlantılı olarak aşırılık ve terörle mücadele konuları ele alındı” dedi.
 
Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov da Putin'in, Suriye'deki terörist grupların yanında savaşan Rusya vatandaşlarının çok sayıda olması nedeniyle bu kararı aldığını söyledi. İvanov, ”(Suriye'de terörist grupların yanında savaşan Rus vatandaşlarının) sayısı binleri buluyor. Eğer evlerine geri dönerlerse ülkemizin ulusal güvenliği tehlikeye girer” dedi. 
 
Güvenlik Konseyi Olağanüstü toplantısına Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, parlamentonun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Federal Güvenlik Konseyi Direktörü Aleksandr Bortnikov, Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dış İstihbarat Servisi Başkanı Mihail Fradkov katıldı.
 
 
İvanov: Kara operasyonları planlamıyoruz, havadan vuracağız 
 
Bu arada Suriye'de herhangi bir kara operasyonu planlamadıklarını belirten İvanov, Suriye hükümetinden talep gelmesi hâlinde de Rus uçaklarının teröristleri havadan vuracağını söyledi. 
 
 
‘Yardım talebi Suriye'den geldi' / Rusya yurtdışına asker gönderme tezkeresi çıkardı.
 
 İvanov ayrıca Suriye'de IŞİD mevzilerini bombalayan ABD öncülüğündeki koalisyonun aksine Rusya'nın Suriye'ye Şam tarafından ‘davet edildiğini' belirtip, ”Dolayısıyla uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko Putin'in talebini bugün kapalı bir oturumda değerlendireceklerini söylemişti. İznin hangi ülke için geçerli olacağına dair ise bilgi verilmemişti. 
 
Rusya bugüne kadar Suriye yönetimine terörle mücadele edebilmesi için askeri yardımların yanı sıra askeri danışmanlarını da gönderiyordu. Bununla birlikte bu adımın Rusya'nın Suriye hükümetine desteğini yoğunlaştırdığı, Şam, Bağdat ve Tahran'la IŞİD'e karşı Irak merkezli bir istihbarat paylaşım merkezi kurduğu bir döneme gelmesi dikkat çekti. 
 
 
Putin: Suriye'de terör hedeflerine önleyici saldırı düzenleyeceğiz
 
Diğer taraftan Sputniknews'in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus hava kuvvetlerine Suriye'deki IŞİD hedeflerine operasyon düzenleme yetkisi verilmesinden sonra ilk kez konuştu. Rusya'nın Suriye'de kara operasyonuna katılmayacağının altını çizen Putin, “Tüm ülkeleri eylemlerimiz hakkında önceden bilgilendirdik” dedi.
 
Hükümet yetkilileriyle düzenlediği toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye ordusu teröristlere karşı karadan saldırı düzenlemeye hazır hale gelene kadar, Şam hükümetine havadan destek sağlayacaklarını söyledi.
 
 
"Teröristleri ele geçirdikleri yerde yok etmek gerek"
 
IŞİD saflarında Rusya'nın da aralarında olduğu farklı ülkelerden gelen binlerce militanın savaştığına dikkat çeken Putin, “Suriye'de başarılı oldularsa, kendi ülkelerine ve Rusya'ya da dönebilirler. Teröristler, savaş alanında edindikleri ideolojilerle sizin evinize gelinceye kadar beklememeli, onları ele geçirdikleri bölgelerde savaşıp yok etmelisiniz” dedi.
 
 
"IŞİD'in İislamla bağdaşan yönü yok"
 
IŞİD'in Rusya'yı çoktan düşman ilan ettiğini de hatırlatan Putin, söz konusu örgütün adında İslam kelimesi geçmesine karşın İslam'la bağdaşan hiçbir bir yönü bulunmadığını vurguladı.
 
 
"Kara operasyonu olmayacak"
 
Suriye'de izleyecekleri yol hakkında detaylı bilgi veren Rusya Devlet Başkanı Putin, kara operasyonlarına katılmayacaklarını, eylemlerinin sadece hava saldırılarıyla sınırlı kalacağını ifade etti. Şam hükümetinden gelen ‘Suriye ordusuna askeri yardım talebi' çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun davrandıklarının altını çizen Putin, “Terörizmle mücadele BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde ya da yardıma ihtiyaç duyan ülkelerin talebi doğrultusunda yürütülmeli” diye konuştu.
 
Terörle mücadeleye ilgisi olan tüm tarafları birleştirme çabasında olduklarını da belirten Putin, hava operasyonlarının yönetimi için Rusya, Suriye, İran ve Irak tarafından Bağdat'ta kurulan bilgi paylaşım merkezine dileyen herkesin katılabileceğini ifade etti.
 
 
"Esad uzlaşıya hazır olmalı"
 
Suriye'de terör tehdidinin ortadan kalkmasından sonra Devlet Başkanı Beşar Esad'a önemli görevler düşeceğine işaret eden Putin, Esad'dan esnek ve uzlaşı yanlısı bir tutum beklediklerini kaydetti:
 
“Bu sürecin ardından Beşar Esad'ın Suriye krizinin siyasi yoldan çözümünde aktif ve esnek bir tutum benimsemesini ve uzlaşıya hazır olmasını umut ediyoruz. Suriye'deki krizin nihai çözümü, sadece siyasi reform ve ülkenin aklıselim güçleri arasında kurulacak diyalog temelinde sağlanır. Esad'ın bunu anladığını ve böyle bir sürece hazır olduğunu biliyorum. Beşar Esad bir lider olarak aktif ve esnek bir tutum izlemesini, uzlaşıya hazır olmasını umut ediyoruz.”
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar