resim.jpg

İsrail'in edişesi: Rusya’nın Suriye’deki Elektronik Harp Sistemi

"Rus elektronik sisteminin İsrail'den yakın olmasının Golan tepesinde kurulu İsrail haberleşme ve istihbarat sistemini, batı Celil, Yukarı Celil kuzeyi boyunca diğer istihbarat ve muhabere mevzilerini gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya bırakacağına dikkat çektiler."

29 Ekim 2015 Perşembe

İsrail raporları, Rusya'nın Ortadoğu ve İsrail'in ‘elektronik alanını' tamamıyla kontrol altına aldığını iddia etti. Kaynaklar, Irak El Takaddum ve Suriye Humaymım hava üssünde Rus askeri bulunuşunun Rusya'nın Ortadoğu'nun son derece geniş bölümlerine tam olarak hakim olmasını güvence altına aldığına dikkat çektiler.

Moskova'nın Suriye ve Irak'a getirdiği son derece ileri elektronik harp sistemi göz önüne alınırsa, Rusya'nın bölgenin elektronik alanına hakim olduğu anlaşılır. Rusya ile tam bir eşgüdüm olmaksızın ABD ya da İsrail'in herhangi bir hava ya da kara gücü şu andan itibaren bu çerçevede özgürce çalışamayacak.

İsrailli gözlemciler, Rusya'nın geçtiğimiz Eylül ayında Lazkiye'ye istihbarat görevlerinde kullanılacak ve son derece uzak mesafelerde çalışacak İlyuşin-20 tipinde 2 gelişmiş casus uçağı gönderdiğine işaret etti. Havada aralıksız 12 saat kalabiliyor. Kelimenin tam anlamıyla uçan istihbarat üssü sayılıyor. Tüm haberleşme yöntemlerini gözlemleyen, karıştıran ve casuslukta kullanılan onlarca modern elektronik cihazı kapsamaktadır. Gözlemcilere göre o uçaklar İsrail'in yakınında uçuyor. Bu da demek oluyor ki sadece Suriye ve Golan'da olan biten konusundaki durum değerlendirmesini değil Kudüs'te, Telaviv'de İsrail Genelkurmayı içinde, güneyde İsrail Hava kuvvetleri üslerinde ve Deymuna nükleer santralinde olan biteni tespit ederek Rus liderliğine gönderiyor. O uçaklar herhangi türdeki haberleşmeleri ve muhabereleri engelleyebiliyor.

İsrail istihbarat ve askeri analizler sitesi (Debka), Rus casus uçaklarının son günlerde Irak Takaddum hava üssünde görüldüğünü, Moskova'nın içinde bulunduğumuz ay başında en az 9 zırhlı personel taşıyıcı ve MTLB tipinde personel taşıyıcı gönderdiğini belirtti. Site, Rus personel taşıyıcıların deniz seviyesinden 1562 metre yükseklikte Nebi Yunus (Peygamber Yunus) tepesi üzerine konuşlandığını, Rus elektronik harp sistemine (RF) frekans dalgaları açısından tam bir hakimiyet noktası verdiğini belirterek Rus uçakları ve (Peygamber Yunus) tepesindeki kontrol noktası arasındaki bu entegrasyon ve bu mevziin sadece Rus hava kuvvetlerine yardım konusunda katkıda bulunup Ortadoğu semasında tam çalışma özgürlüğü vermediğini, ancak Suriye'de kara operasyonu yapmaya çalışan herhangi bir gücü ya da Esad rejimine muhalif kuvvetleri saf dışı edebileceğini sözlerine ekledi.

Site uzmanları, Rus ordusunun personel taşıyıcılar ve zırhlı taşıyıcılara eklenmiş ve son derece hassas almaçları taşıyan ‘Borisoglebsk 2‘ olarak isimlendirilen Elektronik Harp sistemini kullandığını, bu sistemin sivil ya da askeri frekans dalgaları ve herhangi bir radyo yayınını karıştırabileceğini ve engelleyebileceğini belirttiler.

Site uzmanları, Rus ‘Borisoglebsk 2‘ sisteminin tamamıyla yeni bir sistem olduğuna, geçtiğimiz 5 yılda bulunduğuna, ilk kez 2015 yılında Ukrayna'da devam eden savaş sırasında çalışma alanına girdiğine işaret ettiler.

Rus elektronik sisteminin İsrail'den yakın olmasının Golan tepesinde kurulu İsrail haberleşme ve istihbarat sistemini, batı Celil, Yukarı Celil kuzeyi boyunca diğer istihbarat ve muhabere mevzilerini gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya bırakacağına dikkat çektiler.

 

21yyte.org

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar