abdullahiyan-mikdat.jpg

Suriye meselesinde siyasi çözüm çabaları öne çıkarken, Rusya muhaliflerle uzlaştı

Suriye meselesinin çözümünde siyasi süreç ile ilgili olarak Tahran'da bir araya gelen Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan arasında 6 saatlik bir görüşme gerçekleşirken; Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD’e karşı ortak mücadele konusunda Suriye Muhalifleri ile uzlaşıldığını duyurdu.

4 Kasım 2015 Çarşamba
İNTİZAR - Suriye meselesinde İran İslam Cumhuriyeti'nin başını çektiği yaklaşım ile siyasi çözüm çabaları öne çıkarken, Rusya IŞİD ile mücadelede Suriyeli muhalifler ile uzlaşmaya vardığını duyurdu. Bütün bunlar olurken genelde batının IŞİD'e karşı ikircikli yaklaşımına denk düşen yaklaşım da İngiltere'den geldi.  İngiltere'de IŞİD ile mücadele konusunda yine ayak sürüyen bir yaklaşım ortaya çıktı. Böylece İngiltere aslında IŞİD'i üreten yapının batılı istihbarat örgütlerinin olduğu argümanına denk düşen bir yaklaşım ortaya koymuş oldu. 
 
 
Faysal Mikdad ve Emir Abdullahiyan arasında 6 saatlik görüşme
 
İRİB'in haberine göre, Tahran'da bir araya gelen Suriye dışişleri bakan yardımcısı Faysal Mikdad ile İran dışişleri bakan yardımcısı Emir Abdullahiyan  arasında  Suriye'de siyasi sürecin ele alındığı  görüşme gerçekleşti.
 
Abdullahiyan ve Mikdad arasında 6 saat süren görüşmede, Suriyeli yetkiliye, Viyana'da son gerçekleşen Suriye Konferansı konusunda  gelişmelerle ilgili gerekli bilgi verilirken, görüşmede Tahran ve Avrupa Birliği ile yapılan siyasi müzakereler ile Tahran ve Moskova arasında yapılan  meşveretler  masaya yatırıldı.
 
Bu arada iki taraf, İran dışişleri bakanının Suriye ziyaretinde Beşar Esad'a sunduğu  İran'ın  siyasi görüşlerinin ayrıntılarını da incelediler.
 
İran ve Suriye,  terörizmle mücadele ve siyasi sürecin devamına vurgu yaparken,  taraflar ayrıca  Viyana Konferansı'nın,  terörizm ile mücadele, Suriye buhranının  siyasi yolla çözümü,  Suriye halkının görüşüne saygı gösterme,  cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın rolü ve bu ülkede siyasi sürecin güçlendirilmesi  açısından önemli olarak nitelediler.
 
 
Rusya: Suriye Muhalifleri ile uzlaştık
 
MHA'nın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD'e karşı ortak mücadele konusunda Suriye Muhalifleri ile uzlaşıldığını duyurdu.
 
Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya'nın Esad karşıtı bazı grupların komutan ve liderleri ile, IŞİD terör örgütüne karşı ortak girişimlerde bulunulması konusunda uzlaştıklarını duyurdu.
 
Rusya Hava Kuvvetleri Sözcüsü ise bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu uzlaşının sağlandığı gruplar bir kaç yıldan beri Esad'e karşı mücadele etseler de, teröristlerden arınmış ve bağımsız bir Suriye fikrine sahip oldukları nedeni ile, çeşitli terör örgütlerine karşı mücadelede faydalı olabilirler” dedi.
 
Rusya, 30 Eylül'den beri ve Suriye hükümetinin isteği üzerine IŞİD'e karşı hava operasyonu düzenlemeye başlamış durumda.
 
 
İngiltere'de parlamento IŞİD'e karşı Suriye'de operasyona ikinci kez 'Hayır' dedi
 
FHA'nın haberine göre, İngiltere'nin Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava harekatı düzenlemesi için hazırlanan plan parlamentoya takıldı.
 
The Times gazetesi planın İngiltere Başbakanı David Cameron nedeniyle kabul edilmediğini öne sürdü, ancak Londra hükümetinden bu iddialara jet yalanlama geldi.
 
İngiltere Başbakanı Cameron'ın Suriye'de IŞİD'e karşı düzenlenen uluslararası operasyona ülkesinin de dahil olması için yaptığı girişim, parlamentodan destek bulmadı.
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar