41607-cats.jpg

Suudi Arabistan ‘’İyi Teröristlere’’ Ev Sahipliği Yapacak

Suudi Arabistan Esad’ın muhalifleri toplantısının neden Riyad’da yapılmasını istiyor?

26 Kasım 2015 Perşembe

İNTİZAR - alwaght.com sitesinde yar alan habere göre; Amerikan ve Rus yetkililer Viyana'daki Suriye kriziyle ilgili, 2. Toplantıda ülkedeki geçiş sürecinde terörist olmayan grupların da siyasi bir rol alabilmeleri için ortak bir liste hazırlama konusunda anlaştıkları zaman, Suriyeli muhalifleri destekleyen ülkeler Washington'un bu anlaşmayla Rusya'nın tuzağına düştüğünü savundular.  

Doha'nın merkezinde bulunan Brookings Institution merkezinin akademisyeni, Charles Lister ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Batı Asya Uzmanı,  Amil El Hekim bu anlaşmayı açık bir şekilde kınayarak onu Suriye krizinin çözülmesinin önünde bir engel olarak değerlendirdiler. Görünüşe göre onların asıl kaygısı Rusya tarafından terörist grup olarak bilinen, ancak Suudi Arabistan ve Katar'ın tam anlamıyla desteklediği Ahrar el-Şam grubunun kaderiyle ilgili.

Viyana bildirgesine göre, El Kaide'nin Suriye kolları olan El Nusra ve IŞİD gibi terörist grupların yanında savaşanlar da, terörist sayılıyorlar ve aslında bu mesele Ahrar el-Şam taraftarlarının tedirgin olmalarının en önemli nedenlerinden biridir. Öyle ki bazı güvenilir kaynaklar bu grubun özellikle El Nusra cephesi gibi terörist gruplarla işbirliği yaptığını ortaya çıkarmıştır. Bu 2 Selefi-Tekfirci grup İdlib'in yaklaşık 4 ay önceki kontrolünde önemli bir rol oynayan Ceyş el-Feth adında bir koalisyon oluşturmuşlardı. Öte yandan Halep'te bulunan Edward Dark,  son zamanlarda El Monitora verdiği demeçlerde Suriye Ordusunun ilerlemesine karşı IŞİD ve El Nusra cephesinin koalisyon içinde olabilecekleri ihtimalinden söz etti. Daha önce de Suriye'deki Kürt siyasi hareketi Demokratik Birlik Partisi Lideri, Salih Müslim geçen ay El Monitora verdiği röportajda Ahrar el-Şam'ın IŞİD'den hiçbir farkının olmadığını söylemişti.

Suudi Arabistan Rusya'nın bu tuzağından kurtulmak için, 15 Aralıkta Suriye'deki farklı grupların temsilcilerinin de katılacağı bir konferans düzenlemenin hazırlığı içinde. Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi ''Suud kralının Suriyeli Muhaliflerin tamamını bir araya getirerek, onları tek bir sesle ortak bir duruş sergileyebilmelerine yardımcı olmaktan oldukça hoşnut olduğu'' açıklamasında bulunmuştu. Bu toplantının ayrıntıları şimdiye kadar basında çok fazla yer almadı, fakat Suudi kraliyetine bağlı olan el Şark el-Avsat gazetesi Suriyeli muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, 30'dan fazla silahlı gurup temsilcisinin bu toplantıya katılacağını bildirdi. El Şark el-Avsat haberin devamında toplantıya katılacak olan ‘'Ceyş el-İslam, Özgür Suriye Ordusu, Ahrar el-Şam ve Ceyş el-Yermuk ve diğer benzeri grupların adına da yer verdi. Bu açıklamalara göre, El Kaide'nin Suriye uzantısı olan El Nusra cephesi bu toplantıya katılmayacak.

Bu bağlamda Amerika'da Ahrar el-Şam'la ilgili olarak şeffaf bir duruş sergilememiştir. Ancak anlaşılan o ki onlarda Arabistan'ın tutumunu destekliyorlar. David Ignatius, Washington Postta şöyle yazdı: Önemli olan nokta Arabistan ve Katar'ın desteklediği ve bazen de aşırı grupların yanında savaşan Ahrar el-Şam adındaki İslamcı (Selefi) gurup militanlarının, kara listeye alınıp alınmayacağıdır. İngiltere ve Amerika Ahrar el-Şam'a çözümün bir parçasıymış gibi davranmak istiyor. Böylelikle bu grubu da sorunun bir parçası göstererek ona daha fazla sorumluluk yükleyebilecek.''

Ahrar el-Şam'ın terörcü ve tekfirci konumunun bariz olmasına rağmen, Suudi Arabistan'ın ve bu ülkeye bağlı yayın organlarının bu grubun adının terörist listesinde yer almaması için gösterdiği çabalar Suriye'deki siyasi müzakere süreci açısından ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Ve hatta bazı gözlemciler bu grubun terörist gruplar listesinde yer almamasının siyasi müzakerelerin başarısız olmasına neden olacağını savunuyorlar.

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar