479734_img650x420_img650x420_crop.jpg

Nijeryalı Şii Müslümanların sözcüsu: Yaralı üyelerimiz gözaltında ölüyor

Nijerya İslami Hareketi Pazartesi yaptığı açıklamada; Ordu saldırısında yaralan Nijerya Şiilerinin, tıbbi müdahale yapılmadığından asker ve polis gözaltılarında hayatını kaybettiği belirtildi.

22 Aralık 2015 Salı
İNTİZAR - Nijerya İslami Hareketi Pazartesi yaptığı açıklamada ; Ordu saldırısında yaralan Nijerya Şiilerinin , tıbbi müdahale yapılmadığından asker ve polis gözaltılarında hayatını kaybettiği belirtildi.
 
Sözcü İbrahim Musa ayrıca Kaduna eyaleti hükümetinin milyonlarca taraftarı olan harekete ait yerleri yoketmekte olduğunu bildirdi. Bir okul ve bir mescidin buldozerlerle Pazartesi günü yıkıldığını belirtti.
 
Onun bu iddiaları ile aynı anda Sokoto Sultanı, Emirul Müminin, Sultan Muhammed Saad Abubakar  halihazırda Boko Haram İslami  ayaklanmasına 20,000 canını vermiş diğer Müslümanları radikalize edecek hareketlerden kaçınılması yönünde hükümeti uyardı.
 
Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi başkanı Sultan "Nijerya'nın halen içinden çıkamadığı facia sonuçları olan geçmişteki askeri ayaklanmanın başlamasına sebep olan şartlar tarihi tekrar etmemelidir" dedi.
 
Boko Haram, 2009'da güvenlik güçleri camiilerine ve yerleşim yerlerine saldırıp 700 kişiyi öldürünce, daha büyük bir şiddetle ortaya çıkmıştı.
 
İnsan hakları aktivistleri,  Nijerya askeri birliklerinin Zaria'da üç gün boyunca (12-14 Aralık) yaptıkları saldırıda yüzlerce Şiiyi katlettiğini belirtti. Ordu, olayın Şiilerin Genelkurmay başkanının konvoyunu engellemeye çalışmalarından sonra meydana geldiğini iddia etse de Şiiler bunu reddediyor.
 
Ordu alanı günlerce izole ettiği için ve Musa'nın iddiasına göre askerler gerçek sayıyı gizlemek için cenazeleri toplu mezarlara gömdüğünden Zaria'da kaç kişinin öldüğünü söylemek imkansızdır.
 
Musa'nın Pazartesi günü yaptığı açıklamada iki yaralı üyenin gözaltındayken Pazar günü hayatını kaybettiğini bildirdi. En az 40 yaralı üyenin de tıbbi müdahale yapılmaksızın gözaltında tutulduğuna inandıklarını söyledi. Bunların arasında 37 yıl önce Nijerya Şii hareketini başlatan İbrahim Zakzaky de bulunuyor.
 
Yüzlerce Şii, Nijerya'nın kuzeydeki en büyük ikinci şehri Kano'da Zakzaky'nin serbest bırakılması için barışçıl protestolar düzenledi.
 
Musa ayrıca polisin 15 Aralık'ta Kaduna şehrindeki protesto gösterilerinde yaralı olarak gözaltına alınan 12 üyenin cenazesini harekete verdiğini söyledi. Polis kendilerinin bir karakola yapılan saldırıyı engellemeye  çalıştıklarını ve sadece göstericileri dağıtmak için havaya göz yaşartıcı gaz sıktıklarını söylüyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar