zaira.jpg

"Nijerya ordusunun İslami Hareket mensuplarını katletmesi, en yukarıdan gelen bir talimattır!"

"Bu pervasızlık, kanunsuzluk ve barbarlıktır. İnsan hayatına karşı saygısızlığın düzenbazca sergilenmesi ve savunmasız Nijeryalılara Allah tarafından bahşedilmiş en temel insan haklarına açıkça gayrimeşru müdahaledir. Bu kendini cezadan muaf gören en yukarıdan gelen bir talimattır. ... Bu katliam bardağı taşıran son damlaydı. Soruşturmasız ve cezasız kalmamalıdır. Ordu hesabını vermelidir."

24 Aralık 2015 Perşembe

İNTİZAR - Nijerya ordusunun 12 Aralık 2015 tarihinde önderliğini Şeyh İbrahim Zakzaki'nin yaptığı İslami Hareket mesubu yüzlerce sivil insanın suçsuz bir şekilde katledilmesi olayı onlarca soru işaretini içinde barındırıyor. Nijerya Mülsüman Hakları Kuruluşu'nun olaydan iki gün sonra gerçekleştirdiği basın açıklamasında yer alan ifadeler olay ile ilgili bir takım soru işaretlerine de cevap olacak nitelikte. Ayrıca bu basın açıklaması olayın mahiyeti ile ilgili de bir takım bilgiler içeriyor. Söz konusu kuruluşun basın açıklamasını bu çerçevede dikkatlerinize sunuyoruz... 

 

"Muslim Rights Concern (MURIC) Basın Açıklaması

Nijerya Ordusundan bir birlik, 12 Aralık 2015'te Kaduna eyaletinin Zaria caddelerinde barışçıl bir tören düzenleyen Nijerya İslami Hareketinin silahsız üyelerinin üzerine ateş açtı.

 

İslami Hareket, yüzlerce üyesinin soğukkanlı bir biçimde katledildiğini iddia etti. Katledilenler arasında hareketin liderinin eşi Hajia Zeenat ve oğlu Ali de bulunmaktaydı. Katledilen hareketin üst düzey üyeleri arasında Şeyh Mustafa Said, Şeyh İbrahim Osman, Şeyh Cuma Gilima ve Kano Merkezi lideri Şeyh Muhammed Turi de bulunmaktaydı.

 

Müslüman Hakları Derneği (MURIC) , barışsever ve kanunlara saygılı vatandaşlara karşı yapılan bu katliamı şiddetle kınamaktadır. Nijerya ordusunun, bu katliamda da açıkça görüldüğü üzere silahsız sivillere karşı malum saldırgan duruşunu kınıyoruz. Bu pervasızlık, kanunsuzluk ve barbarlıktır. İnsan hayatına karşı saygısızlığın düzenbazca sergilenmesi ve savunmasız Nijeryalılara Allah tarafından bahşedilmiş en temel insan haklarına açıkça gayrimeşru müdahaledir. Bu kendini cezadan muaf gören en yukarıdan gelen bir talimattır.

 

Ordunun, grubun Genelkurmay Başkanına suikast düzenlemeye çalışmasına karşı bir reaksiyon olduğu iddiasını reddediyoruz, Bu gülünç, ahmakça ve kabul edilemez bir iddiadır. Çocukça uydurulmuş yalan yanlış bir hikâyedir.

 

Nijerya İslami Hareketinin her sene yaptığı törenlerde herhangi bir şiddet olayına kalkıştığı hiç görülmemiştir. Buna karşın, Nijerya Ordusu bu grubu tasfiye etmeye çalıştığı 2014 Temmuzunda hiçbir neden yokken yaptığı ve Şeyh Al Zakzaki'nin üç oğlu ve hareketin 30 üyesinin hayatını kaybettiği saldırıda da açıkça görülmektedir.

Ordunun, törenin giriş yollarının trafiğini engellediği iddiası daha makul olmakla birlikte tören yalnızca trafiğin hızının düşmesine sebep olmuştur ve bu durum bu boyuttaki bir katliamı haklı göstermez.

 

Karşılaştırma yapılacak olursa, İslami Hareketin Zaria'da yol açtığı trafik sıkışıklığı, RCCG kilisesinin Lagos İbadan otoyolunda sebep olduğu, binlerce yolcuyu anlatılamayacak derecede mağdur eden o meşhur trafik sıkışıklığı ve yoğunluğunun yanında "çocuk oyunu" olarak kalmaktadır.

 

Binlerce yolcu ve sürücü, kilisenin Lagos-Ibadan otoyolunda sebep olduğu sıkışıklık yüzünden yollarda uyumak zorunda kalmıştır. Birçok program kilitlenen trafik yüzünden iptal edilmiştir. Düğünler, gelin ve damat trafiğe takıldığından kısa tutulmuştur. Yüzlerce motorcu yine aynı sebepten dolayı yollarını uzatmak zorunda kalmıştır.

 

Nijerya Ordusu bize hiçbir aracının Lagos-İbadan otoyolundaki o trafik sıkışıklığına takılmadığını mı söylemektedir? Askerler araçlarından inip bu sıkışıklığa sebebiyet veren RCCG kilisesi üyelerinin üzerine ateş açmaya başladılar mı? Burada çok ciddi yanlışlık vardır. Farklı topluluklara farklı davranış söz konusudur.

 

Bu arada Al Zakzaki liderliğindeki hareketin üyelerinin her sene bir defa veya  en azından etkinlikleri sırasında tören yaptığı bir sır mıdır? Ayrıca RCCG kilisesinin özel programları haricinde ayda en az bir kere (her ayın ilk Cuması) bu programı yaptığı artık herkesin malumu olmuş bir durum değil midir?

 

Bunun anlamı Müslüman grup trafiği yılda bir yada iki kez etkilerken Hıristiyan grup yılda oniki  defadan fazla trafik sıkışıklığına sebep olmaktadır. Nasıl oluyor da Nijerya ordusu trafiği sık sık kilitleyen bir grubu hazmediyor da daha nadir etkileyen bir gruba gayet ağır ve ölümcül tepki veriyor?

 

Bu katliam bardağı taşıran son damlaydı. Soruşturmasız ve cezasız kalmamalıdır. Ordu hesabını vermelidir. Şayet askerler kendilerini sivil otoriteye teslim etmezlerse demokrasimiz bir hileden ibaret olur.

 

Bu yargısız infaz katliam için orduda kelleler alınmalıdır. Aksi takdirde hiç kimse ordunun gelecekteki başıbozukluğundan güvende olamaz. Ordunun yönetime el koyduğu zamanlarda değiliz. Nijerya ordusu da kanunlara tabi olmalıdır. Nijeryalılara yönetimin kimde olduğunu anlatma zamanı gelmiştir; General Muhammed Buhari'de mi yoksa orduda mı?

 

Nijeryalılara şu anki Boko Haram ayaklanmasının kökenlerini hatırlatırız. Nereden geldiğimize bakıp, hatırlamalıyız çünkü bugünün sebepleri dünün kaynaklarından doğar. Boko Haram üyeleri, liderleri yargısız infazla öldürülüp merkezleri makineli silah ve zırhlı araçlı askeri birliklerle yok edilinceye kadar barışçıl tutum sergiliyorlardı.

 

Nijerya ordusunun bu son sorumsuzca davranışı tarihi tekerrür ettirme yetisine sahiptir. Şu ana kadar hep barışçıl kalmış Al Zakzaki hareketi üyelerinin radikalize ve militarize olmalarını istemeyiz. Bunun olmamasını sağlayacak tek yol bu katliam emrini veren kişinin cezalandırılmasıdır. Biz bu şekilde Nijerya ordusunun silahsız sivillere karşı aşırı güç kullanımına karşı uygulanacak senaryoyu iletmiş oluyoruz.

 

Ordunun saldırganlığına peşin hüküm vermeksizin, Al Zakzaki taraftarları törenlerini nezaket içersinde tertip etmelidir. Trafik polisinin direktiflerine uymalı ve üyelerini ikişerli ince bir hat üzerine dizmelidir.

 

Yaptığımız incelemeye göre Zaria Emiri Alhaji Shehu İdris bir keresinde, organizasyonun uzun törenlerinin sebep olduğu trafik yoğunluğu yüzünden yolunu değiştirmiştir. Hatta eski vali Muhtar Yero bir keresinde trafiğe takılmıştır. Biz, Zazzau Emirliği'nin liderlerinden Şeyh Zakzaki ile dialog kurup, bu sorunu sonlandıracak bir çözüm bulmalarını talep ediyoruz.

 

MURIC , Ulusal Meclisi (NASS) ivedilikle olaya dahil olmaya davet ediyor. NASS'ın her iki kısmının Savunma Komitesinin cinayetleri soruşturmasını ve bu durumu mantıklı bir sonuca kadar peşini bırakmamasını talep ediyoruz. Ayrıca yakınları ordu tarafından öldürülen aileler için tatminkâr bir telafi istiyoruz.

 

Daha rahatsız edici olan Al Zakzaki'nin taraftarlarının liderlerinin nerede olduğunun bilinmediği iddiasıdır. Ordu'nun onu tutukladığına dair söylentiler dolaşmaktadır. Bu durumda en geç yarın 15 Aralık 2015'te güvende olduğuna dair bilgi verilmesini istiyoruz.

 

Nijerya yasaları gereği hiçbir Nijeryalı 48 saatten fazla gözaltında tutulamaz, bu süreden sonra mahkemeye çıkarılmalıdır. Şeyh'in taraftarlarına yetkin bir mahkemeye başvurup Şeyh'in ordu tarafından gasp edilebilecek temel haklarına izin vermeye zorlamalarını tavsiye ediyoruz.

 

Son olarak, Nijerya İnsan Hakları komisyonundan bu korkunç katliamı çevreleyen durumu araştırmasını istiyoruz. Uluslararası kamuoyunu, Nijerya yönetimi ve ordu üzerinde baskı oluşturup bu son saldırganlık, kanunsuzluk ve suç eğilimini araştırmaya zorlamaya davet ediyoruz. Nijerya ordusunun insan hakları hassasiyeti her zaman düşük olmuştur.

Tüm dünyanın aşırılık yanlılarını ılımlılaştırmanın yollarını aradığı bir zamanda, Nijerya ordusu barışsever, kanunlara saygılı İslami hareketleri militarize etmeye çalışmaktadır."

 

Çev: Rozan Genç

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar