erdogan-uzgun.jpg

Erdoğan'ın hatası: Saddam Hüseyin'in düştüğü tuzağa düşmek

Ray el Yevm elektronik gazetesinden Abdulbari Atvan, Recep Tayyip Erdoğan hakkında Amerikalılar herzaman en yakın müttefiklerini sırttından bir hançerle vurmaya alışkındırlar açıklamasında bulundu.

10 Şubat 2016 Çarşamba
Abdulbari Atvan Ray el Yevm elektronik  gazetesindeki yazısında: "Bugünlerde çok sinirli olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan,  neden Amerika'yı Türkiye ve Kürtlerden birini seçmesi yönünde tehdit ediyor? Acaba kendisi Amerikalıların,  onu Irak'ın geçmiş diktatörü Saddam Hüseyin gibi tuzağa düşürdüğü sonucuna mı ulaştı? Acaba bu tuzaktan kurtuluş yolu var mıdır?" şeklinde sorduğu sorularla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumuna dikkat çekti.
 
Yeni yılda kesinlikle Recep Tayyip Erdoğan geçen yıla göre daha iyi bir yıl geçirmeyecek. Yılın başlarında onun için iyi mesajlar gelmedi.  Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya tarafından ambargolara maruz kalması ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ziyaretinin son durağı olan Ekvador'da Erdoğan'ın korumalarının protestocu ve milletvekilleriyle Ekvador parlemantosunda hoş olmayan olayların yaşanması ve aynı şekilde Barack Obama tarafından özel olarak gönderilen Brett McGurk başkanlığında ABD askeri heyeti, IŞİD karşıtı küresel koalisyon için Ayn el-Arab (kobani)'a  gitmesi burda Salih Müslim başkanlığında halk savunma birimleriyle görüşmesi Erdoğan için talihsiz ve üzücü bir gelişmedir.
 
Erdoğan, Amerikalı üst düzey bir yetkilinin Kobani'deki heyetle görüşmesini Türkiye adına yapılan bir tahrik  olarak adlandırdı. Kobani'ye yapılan bu ziyaretin Suriye'nin Cenevre konferansıyla aynı zamanda gerçekleşti ve Türkiye; Salih Müslim'in bu toplantıya katılması halinde, Türkiye'nin onu boykot edeceği tehdidinde bulunmasına gerekçe olarak Salih Müslim'in partisini Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile birlikte Suriye rejimi yanlısı bir parti olarak gösterdi.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı bu provakatif seferden ötürü öfkesini Latin Amerika dönüşünde uçakta birlikte olduğu gazetecilerle yapılan konuşmada dile getirdi ve şöyle dedi: "Amerika, Türkiye ve Kürtler arasında bir seçim yapmak zorundadır." Konuşmasının devamında Amerikaya karşı: "Size nasıl güvenelim?" dedi.
 
Erdoğan bu konuda tamamen haklıdır, zira Amerikalılar her zaman en yakın müttefiklerini sırttından bir hançerle vurmaya alışkındırlar, özellikle Müslüman müttefiklerine karşı. Bunu Arabistan Kralı'ndan sorun.
 
Türkiye, Kürdistan'ın Suriye ile güney sınırı boyunca özerk Kürt bölgesini kurmasından son derece endişelidir. Kürt özerk bölgesinin oluşumu, Türkiye'nin güneydoğusunun kürtlerden oluşması ve yörenin halkının özerk bölge oluşumunu desteklemesi Türkiye'nin milli birlik ve beraberliği üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı'nın öfkesini anlamak mümkündür, ama bu büyük değişimin  sorumlusu olan Erdoğandır. Türkiye'nin Suriye'de düştüğü durum, Amerika'nın ve bazı Arap müttefiklerinin yüzünden ortaya çıkmıştır. Erdoğan iyi hesap yapmalıydı ve Amerika'nın müttefiklerine yaptıklarını iyi düşünmeliydi ve Saddam Hüseyin'in düştüğü oyuna düşmemeliydi.
 
Bu siyasi ve diplomasi hatasıdır ki Türkiye Cumhurbaşkanı Amerikalı müttefiklerini kendi ülkesi ve Kürt özerk bölgesi arasında seçime itmiştir. Türkiye bölgenin en güçlü ordularından birine sahip ve dünyanın en büyük 20. ekonomisidir. Özellikle de diğer süper güç olan Rusya ile de gerginlik yaşamaktadır. Zira Amerika, böyle bir mantığı kabul etmiyor ve her dönemde müttefikleriyle iyi ilişkiler kurma istediğindedir. Bize göre Amerika Türkiye'ye kin duymakta ve Müslüman bir devlet olan ve Osmanlı İmparatorluğu'nu canlandırma hayali içinde olan bir cumhurbaşkanından büyük bir endişe duymaktadır. Bunun delili ise Erdoğan'ı, Suriye'de siyasi ve askeri yıpratma savaşına sokmasıdır ve  Rusya ile silahlı çatışmayla karşı karşıya kalma noktasına getirmesidir.
 
Umarız Erdoğan kendi sadık danışmanlarıyla oturur ve yaptıkları hangi siyasetlerin, onu haddinden fazla kızdırdığını tekrar gözden geçirirler. İlk gözden geçirmeleri gereken ise müttefikleriyle olan niyetlerinde  rollerini açık veya gizli bir şekilde yansıtmalarıdır. Biz amacımızı ulaştırdığımıza inanıyoruz.
 
 
Tesnim
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar