06.jpg

İslam İnkılabı Rehberi: Amerikalılar ve Avrupalılar Suriyeliler adına karar veremez

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı değerlendirmede; "Amerikalılar ve Avrupalılar Suriye milleti adına karar veremez. Zira kendi gelecekleri hakkında karar verecek olan bizzat Suriye halkının kendisidir” dedi.

15 Şubat 2016 Pazartesi
Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ve beraberindeki heyeti kabul eden İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, İran İslam Cumhuriyeti'nin, İslam İnkılâbının ilk günlerinden itibaren Afrika ülkelerine olumlu bir yaklaşım ve siyaset içinde olduğunu ve ilişkilerini sürekli artırdığını hatırlatarak, sultacı güçlerin, İran'la Afrika ülkeleri arasında yakın, samimi ilişkinin olmasına karşı olduklarını, ayrıca savaşlar, çatışmalar ve terör örgütlerinin himaye edilmesinde ana kaynak olduklarını, ancak tüm bu sorunların ilacının, “bağımsız ülkeler”in birbirine yakınlaşması ve işbirliğini artırmaları olduğunu söyledi.
 
Müstekbir güçlerin çıkarlarının, dünyanın muhtelif bölgelerinde muhtelif istikrarsızlık ve savaş çıkarmakta olduğunu belirten İslam İnkılâbı Rehberi, bölgemiz ve Afrika'da var olan terör örgütlerinin, Amerikan, İngiltere ve Siyonist İsrail rejiminin casusluk örgütleri tarafından eğitildiklerini söyledi.
 
Suriye'nin terörizm'den çektiği ızdırap ile ilgili Gana cumhurbaşkanın açıklamalarına değinen Ayetullah Hamanei, teröristlere yığınla para ve en modern, gelişmiş silahların nasıl ve nereden temin edildiği sorusunu gündemine taşıyarak, tüm sorunlarının temelinin Amerika'nın başında bulunduğu müstekbirlik güçler olduğunu ve Siyonist İsrail rejiminin de şirretin somut örneği olduğunu söyledi.
 
İslam İnkılâbı Rehberi, Suriye meselesiyle ilgili İran İslam Cumhuriyetinin değişmez siyasetinin, “Barışı himaye” etmek olduğunu belirterek, “biz her zaman bu meselenin, Suriye halkının yararına tamamlanmasına çalıştık ve inanıyoruz ki ülkenin dışından o halk için reçete yazmak olamaz” dedi.
 
“Amerikalılar ve Avrupalılar, Suriye halkı adına karar veremezler. Zira kendi gelecekleri hakkında karar verecek olan bizzat Suriye halkının kendisidir” ifadesini kullanan Ayetullah Hamanei, Suriye meselesinin çözüm yolunun, terörizm ve Filistin halkının çileleriyle mücadele yolunun, bağımsız ülkelerin daha fazla işbirliği ve dayanışmasında olduğunu bildirerek, İran ve Gana'nın çok iyi ve zengin kapasitelerinin bulunduğunu ve bu ziyaretin iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasıyla sonuçlanmasını temenni ettiğini söyledi.
 
İslam İnkılâbı Rehberi ayrıca, bazı Afrikalı şahsiyetlerin sömürgeciler aleyhindeki bağımsızlık mücadelelerini de övgüyle anarak, bu güzide şahsiyetlerin, Afrika'nın dünyadaki kimliğini yücelttiklerini söyledi.
 
İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katıldığı bu görüşmede Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama da İran'ın zengin uygarlığı ve bilim sahalarındaki parlak ilerlemesine temasla, İslam İnkılâbı rehberinin sözlerinin barış içerikli bir dünyanın oluşturulmasında etkili niteleyerek, Filistin meselesiyle ilgili de Filistin halkının çilelerinin, tüm halkları rencide ettiğini ve ortak bir işbirliği sayesinde Filistin halkının haklarının savunulması gerektiğini söyledi.
 
Terör örgütlerinin Afrika ve Batı Asya'daki faaliyetlerine temasla, Suriye'nin karmaşık konumu karşısında İran'ın terörizme karşı ciddi mücadelesinden ötürü takdir ve teşekkürlerini bildiren Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, İran'ın dış siyasetinin gerçekten de başka halkların kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesine saygılı olma esasına dayalı olduğunu, terörizmle mücadelede İran'ın etkili rolüyle Suriye krizinin çözümlenmesini temenni ettiğini söyledi.
 
İran'ın Gana halkına insani yardımlarından dolayı teşekkürlerini bildiren Gana Cumhurbaşkanı, “Afrika halkları adına, Afrika özgürlük hareketleri özellikle de Güney Afrika'nın apartayd karşıtı hareketini destekleyici rolünden ötürü İran İslam Cumhuriyetine teşekkür ederim” dedi. 
 
 
leader.ir
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar