el-Esad-9.jpg

"Türkiye ve Suudi Arabistan'ın tek başına Suriye'ye müdahale kararı alma kapasiteleri yok"

"Esad; mesele söz konusu iki devlete kalsaydı çoktan kara müdahalesinde bulunmuş olacaklarını, fakat Suriye’ye kara saldırısında bulunmanın iki devleti (Türkiye ve Suudi Arabistan) de aşan bir mesele olduğunu söyledi. Esad, asıl dikkate alınması gerekenin, müdahale kararının bu devletlerin efendilerinin kararı olduğuna dikkat çekti."

16 Şubat 2016 Salı
İNTİZAR - Suriye resmi haber ajansı Sana'nın haberine göre; Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad bugün Suriye'deki Barolar Birliği merkez kurulu ve illerdeki kurullarıyla bir araya geldiği toplantıda bir takım değerlendirmelerde bulundu. 
 
 
Suriye'de halkın maruz kaldığı savaş aslında bir "terimler" savaşıdır
 
Esad konuşmasında Suriye krizi ile ilgili olarak; yerel, bölgesel ve küresel son gelişmelere ve bu gelişmelere dair bir takım değerlendirmelerde de bulundu. Bu çerçevede Esad; Suriye ve halkının sadece son beş yıl içinde değil, yaklaşık son 30 yıl içinde maruz kaldığı savaşın aslında bir terimler savaşı olduğunu ifade etti. Esad bu savaşın uydu kanalarla birlikte başladığını ve internetin geniş bir şekilde kullanılmasıyla genişlediğini belirtti. Bu şekilde terimler savaşının her vatandaşa çarpıtılıp ulaştırıldığını ifade eden Esad; Arapların da bu savaşta başarısız kaldıklarını söyledi. Suriye'nin terimler savaşında diğer ülkelere göre nispi bir başarı kaydettiğini ve vatandaşları bilinçlendirdiğini belirten Esad; krizin başında da bu meselenin net bir şekilde anlaşıldığına dikkat çekti.
 
 
Türkiye uzun zamandır Suriye'ye karadan müdahalenin peşinde
 
Türkiye ve Suudi Arabistan rejimlerinin Suriye'ye karadan askeri müdahale etmeleri ile ilgili gelişmeler konusunda Esad; böyle bir şeyin çılgınlık olmasına rağmen, böyle bir müdahaleden söz eden tarafların ilk baştan beri Suriye krizini uluslar arası boyutlara taşımaya çalıştıklarına vurgu yaptı. Esad özellikle Erdoğan ve iktidarının uzun süreden beri güvenli bölge ve daha başka bahaneler altında Suriye'ye karadan askeri müdahalede bulunma çabasında olduğuna da dikkat çekti.
 
 
Türkiye ve Suudi Arabistan karadan Suriye'ye müdahale etme kararını alabilecek kapasitede değil
 
Bu yönde yorum yapmanın söz konusu iki devlete olduklarından daha büyük bir hacim verme niteliği taşıdığına dikkat çekerken, temelde Türkiye ve Suudi Arabistan'ın tek başlarına böyle bir karar alacak kapasitede olmadıklarının da altını çizdi. İki devletin başkalarının borularını çaldıklarını ifade eden Esad; bu süreç içinde bu yöndeki tüm bu gürültünün Suriye'den önümüzdeki müzakereler turunda ödün vermesi için baskı ve tehdit amaçlı olduğunun altını çizdi.
 
 
Suriye'ye kara saldırısında bulunmak Türkiye ve Suudi Arabistan'ı aşan bir mesele
 
Sözlerine devam eden Esad; mesele söz konusu iki devlete kalsaydı çoktan kara müdahalesinde bulunmuş olacaklarını, fakat Suriye'ye kara saldırısında bulunmanın iki devleti de aşan bir mesele olduğunu söyledi. Esad asıl dikkate alınması gerekenin, bu devletlerin efendilerinin kararı olduğunu belirtti.
 
 
Suriye'deki savaş dünyanın dört bir tarafındaki dengelerle bağlı bir mesele
 
Suriye'deki savaşın dünyanın dört bir yanıyla ilgisi olduğuna dikkat çeken Esad; Çin'den Afrika'ya ve dünyanın dört bir yanına kadar meselelerin birbirileriyle bağlantılı odluğunu ifade etti.
 
 
Suriye krizi hem Türkiye ve hem de Suudi Arabistan iktidarlarının kaderlerini belirleyecek
 
El Esad her şeye rağmen Suriye'ye askeri kara müdahalesi konusunda mantıken endişe edilecek bir durumun bulunmadığını ifade ederken, fakat Suriye'deki krizin çözüm şeklinin hem Suudi Arabistan, hem de Türkiye'deki rejimin kaderini belirlemesi itibarıyla ahmakça bir davranışa karşı da dikkatli olmanın gerektiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar