56847-11-31.jpg

Siyonist endişe: Türkiye, İran, Rusya, Irak, Suriye ve Hizbullah ile yeni bir blok oluşabilir

İsrail istihbarat servislerine yakınlığıyla bilinen Debka File sitesi, Erdoğan'ın son politik atılımlarının Türkiye, Rusya, İran ve Irak'ı kapsayan, Suriye ve Hizbullah'ı da içine alan yeni bir Ortadoğu bloku oluşturabileceği” iddiasında bulunarak, ortaya çıkan yeni gelişmelerin nelere sebep olabileceğine dair Siyonist cephenin endişelerini ortaya koydu.

19 Ağustos 2016 Cuma
İNTİZAR - Başarısız darbe girişimi ardından gelişen uluslararası dengelerin seyir yönünün özellekle Batıda, Amerika'da ve Amerika'nın biricik müttefiki olan İsrail'de endişeye sebebiyet verdiği artık oldukça açık.
 
Başını Amerika'nın çektiği Batı bloku karşısında, Rusya ve Çin'in başı çektiği Şangay İşbirliği Örgütü çekirdeği etrafında şekillenen ve Amerikan resmi kurumlarının 2030'lu yıllarda kendilerinin gerisinde kalacaklarını hesapladıkları bu yeni bloktan oluşan yeni çok kutuplu dünya.
 
Bu yeni güçler dengesi içerisinde özellikle Çin'in Tek Kuşak Tek Yol projesi de önemli bir başka unsur. Çin'in bu proje çerçevesinde Yeni İpek Yolu projesi ile Avrupa'ya kadar uzanan bir coğrafyada planladığı ve Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu ile finanse edeceği büyük yatırımları içeren ve bölgeyi domine etme kabiliyetine sahip politikalarını da hesaba kattığımızda aslında yeni güç dengelerinin seyrini görmemiz biraz daha mümkün olabilecek.
 
Suriye'deki vekalet savaşında, Direniş cephesinin ortaya koyduğu gayret neticesinde Amerika ve beraberindekilerin planları boşa çıkarıldı. Bununla birlikte Amerika ile beraber hareket eden blok dağılmaya başladı. Türkiye'nin yaşadığı başarısız darbe girişiminin aslında bu süreçte yaşanan bir sonuç olduğunu söylemek mümkün. İşin doğrusu bu darbeyi planlayanlar Türkiye'yi eskisi gibi yanlarında tutacak bir askeri iktidarı inşa etmeyi planlamışlardı ama bu olmadı. Zaten darbenin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın Rusya'ya ziyareti ve bu ziyarette Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi bu anlamda yapılan değerlendirmeleri haklı çıkaracak netelikte. 
 
 
Erdoğan'ın İran'a yüksek profilli ziyaret gerçekleştireceği iddiası
 
Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleşen ve içeriği itibarı ile oldukça önemli veriler içeren görüşmeden sonra Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a gideceği iddiaları ortaya atılmıştı. Erdoğan'ın İran'ı ziyaret edeceğine dair bir iddia da Kremlin'e yakın Katehon haber- analiz sitesinden geldi.
 
Katehon'un haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakın zamanda İran'a yüksek profilli bir ziyaret gerçekleştirecek.
 
Katehon haberinde, “Arap dünyasının ana akım medyasının da Erdoğan'ın İran'ı ziyaret edeceğine dair haberler yaptığı” belirtti.
 
Arap medyasında Erdoğan'ın İran'a yapacağı belirtilen ziyarete dair çıkan haberlerde; “Erdoğan'ın İran ziyaretinin Suriye meselesinin çözümü konusunda Türkiye, İran ve Rusya arasında Suriye'nin de içinde olacağı bir komisyonun kurulmasını resmen başlatabileceği” ifade ediliyor.
 
15 Temmuz darbe girişiminden sonra gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinde Suriye meselesinin çözümü için ortak çalışma yapmak için bir komisyonun kurulması kararı alınmıştı.
 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde Zarif ve Çavuşoğlu ikilisi Suriye sorununa dikkat çekmiş, “bundan sonra Suriye konusunda daha çok işbirliği içerisinde olunacak” açıklaması yapılmıştı.
 
Başbakan Binali Yıldırım'da yaptığı açıklamada, bölgeyi en iyi bilen iki ülkenin Türkiye ve İran'ın olduğunu, Suriye sorununun Türkiye ve İran olmadan çözülemeyeceğini vurgulamıştı.
 
Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre; Erdoğan'ın İran'ı ziyaret edeceği iddiasını ortaya ilk atan İsrail istihbarat servislerine yakınlığıyla bilinen Debka File sitesi. Söz konusu site “Erdoğan'ın Putin ile görüşmesinden  iki gün sonra İran'a gitme kararı aldığını iddia etmiş ve Erdoğan'ın son politik atılımlarının Türkiye, Rusya, İran ve Irak'ı kapsayan, Suriye ve Hizbullah'ı da içine alan yeni bir Ortadoğu bloku oluşturabileceğini” belirterek, Siyonist endişelerini ortaya koymuştu. 
 
 
Türkiye yönetimi darbeden sonra bölgedeki sorunlara dönük tutumunu değiştirdi 
 
Farsnew'in haberine göre; İslamî Şura Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu üyesi Veliullah Nanvakenari, Türkiye yönetimi darbeden sonra bölgedeki sorunlara yönelik tutumunu değiştirdiğini, Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve Yemen meseleleri ve özellikle IŞİD'e yönelik tutumunu değiştirmesi ve Erdoğan'ın tahran ziyaretinin de, İran'ın bölgede etkisini arttırdığının işareti olduğunu vurguladı.
 
 
Iraklı yetkiliden İran ve Türkiye ziyareti
 
Bu arda daha önce de Irak Parlamento Başkanı Selim Ciburi'nin İran ve Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtilmişti.
 
MHA'nın Arap medyasında yer alan haberlere dayanarak verdiği habere göre, Irak Parlamento Başkanı Selim Ciburi'nin yakın gelecekte Tahran ve Ankara'yı ziyaret edeceği bildirilmişdi.
 
Alınan haberlere göre, terörizmle mücadele, bölgesel gelişmeler ve gündemdeki konular Selim Ciburi ile Türk ve İranlı yetkililer arasında düzenlenen görüşmelerde değerlendirilecektir.
 
Selim Ciburi'nin  İran ve Türkiye'ye düzenleyeceği ziyaretler kapsamında Musul'u Kurtama Operasyonu'nun da ele alınacağı öngörülüyor.
 
Bölgedeki diplomatik trafiğin ortaya koyduğu güzergahtan yeni güçler dengesinin seyir yönünü tahmin etmek çok da güç değil. Belki ortaya çıkan bu yeni güzergahın boyutları ve ne kadar bir zaman süreceği ile ilgili tahminlerde bulunmak noktasında bir güçlük söz konusu. 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar