18557430_455953308078867_3805742863407675869_n.jpg

Çöl Kasketlilerin sürpriz buluşması: Hizbullah ABD'lilerden nasıl bir "emanet" geri aldı?

"...Tetik üzerindeki parmaklarını biraz gevşetip sırtı üzerine dönen Ratib, tehlikenin gittiğini gösteren hareketi yaptı. Az sonra bağdaş oturup çöl kaskını kafasından sıyırdı, kalın gözlüğünü çıkardı ve gözlerinden teri sildi. Bu esnada rehber kendisine yaklaşıp "Sanırım cihazları alıp, dönme zamanı geldi" dedi..."

19 Mayıs 2017 Cuma
İNTİZAR - Suriye tarafından Suriye ordusu ve Irak tarafından Irak ordusu ile Halk gücü operasyonlarının başlamasıyla, Suriye – Ürdün – Irak sınır üçgeninde olan çöl bölgesinde önemli gelişmeler yaşandı. Aynı zamanda ABD koalisyonu destekli bazı silahlı grupların Ürdün Tenef sınır kapısından Bulkeman şehrine doğru ilerleyip Hemiyme bölgesine ulaştığı bildirildi.
 
Dün, gözleri bu bölgeye çeviren önemli bir gelişme, ABD koalisyonu uçaklarının, kendisinin ve Ürdün'deki Operasyon Odası MÜK'e bağlı silahlı örgütlerin eğitildiği bir üsse 25 km uzaklıktaki Şahme bölgesinde Suriye ordusu ve müttefiklerine bağlı ileri bir mevziyi bombalaması oldu.
 
Aşağıda, ABD, İngiltere ve ikisine bağlı örgütlerin yanısıra IŞİD'in Suriye ordusu ve müttefiklerini sınırın öteki tarafında Iraklı kuvvetlere ulaşmasını engellemeye çalışmasına şahit olan bu çölde fazla duyulmayan bir olayın öyküsünü okuyacaksınız.
 
Şam çölü ve Suriye – Irak sınır bölgelerinde kum fırtınaları, uzun mesafeleri kaplayan bir perde gibi gök yüzünü kapatmaktaydı. Ne saklanma imkanı var ne de siper olarak kullanılacak bir şey. Güçler, kırmızı, sarı veya yeşil çizgiler olmadan ilerliyordu. Orada her an her şey olabilirdi, sürprizler güçlü bir şekilde varlığını göstermekteydi, çatışma anının ön bildirisi olmayacaktı.
 
Grup, dikkatli bir şekilde ilerledi, varılması gereken yer hâlâ uzaktı. Ancak, burada teknoloji bile şaşıyor, dört yönden başka bir şey yok. Arkamız batı, hedefimiz doğu diye fısıldayan "Ratib" (kodadı) kalan mesafe hakkında soru işaretlerini bitirdi, eliyle ilerlemeye devam edin hareketi yaptı.
 
Bir kaç dakika geçmemişti ki tozun dansı ile bir yerden bir yere uçuşan kuru bitkilerin hışırtısı haricinde sürekli bir ıslığa benzeyen çöl müziğiyle alakası olmayan yeni bir ses geldi kulaklara, hava akımına ters bir pervane sesine benziyordu. Rehber eliyle durma sonra yere yatma işareti verdi, herkes hemen yere attı kendini. Ratib, bilgi almak için rehberin yanına yaklaşır, işaret parmağı bir kaç metre uzaklığında bir noktayı ve çöl rüzgarının yarılmış duvarlarında kum renklerinden bir tablo çizdiği iki evi gösteriyordu.
 
Evlerin yanında uçmaya hazır bir Amerikan helikopteri vardı. Silahlı militanlar, onun çemberinde savunma mevzileri aldılar, sürpriz bir karar gelmiş gibi helikoptere çıkmaları başladı, aynı zamanda arkadan onların arkasını koruyacak başka bir helikopter ortaya çıktı. İlk helikoptere çıkan son militanın önünde iki marines askeri ve "Arap" elbise giyen bir adam vardı.
 
Koruma helikopteri bölgede seri manevralar yaparak diğer helikopterin havalanmasını sağladı, bu kısa saniyeler içerisinde çöl sıcaklığı azami derecesine ulaşmıştı. Tetik üzerindeki parmaklarını biraz gevşetip sırtı üzerine dönen Ratib, tehlikenin gittiğini gösteren hareketi yaptı. Az sonra bağdaş oturup çöl kaskını kafasından sıyırdı, kalın gözlüğünü çıkardı ve gözlerinden teri sildi. Bu esnada rehber kendisine yaklaşıp "Sanırım cihazları alıp, dönme zamanı geldi" dedi. Başıyla evet şeklinde sallayan Ratib, su şişesini açıp bir yudum içti, sonra yüzünü biraz ıslattı. Yaklaşan keşif ekibinin üyelerine gülümsedikten sonra sinyal personeline merkeze haber vermesini söyledi, mesajın içeriği "Amerikalılar burdaydı, görev tamamlandı. Boşaltma noktasında görüşürüz" idi. Ratib, herkesten cihazları, ekipmanları suyu ve silahları kontrol etmelerini istedi, çünkü dönüş yolu uzun, "çarpışma" buluşmaları her an gelebilir.                        
                       
Cemal Şeayb/Lübnan
@Maydani.net

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar