israel-afp-640x480.jpg

İsrail’in savaşa dayanacak gücü yok

İsrail'in 2006 savaşının arefesinde olduğundan daha donanımlı olmasına rağmen, Hizbullah ile girilecek olan “gelecek savaşa” hazır olmadığı konusunda uyarıda bulunan İsrailli General, İsrail'in, savaşın sonuçlarını tüm boyutları ile taşımaya gücü olmadığını vurguladı.

19 Aralık 2017 Salı

Tel Aviv'in BM temsilcisi: Hizbullah'ın “yer altında” sahip olduğu füzeler, NATO ülkelerinin yerin üzerinde sahip olduğu füzelerden fazla… İsrail'in savaşa dayanacak gücü yok

İNTİZAR - İsrail'in BM temsilcisi Danny Danone, Hizbullah'ın “yer altında” bulundurduğu füzelerin sayısının NATO'ya bağlı Avrupa ülkelerinin “yerin üstünde” sahip olduğu toplam füze sayısını aştığı konusunda Birleşmiş Milletlere uyarıda bulundu. Geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyinde 1701 sayılı kararın çıkmasından dolayı düzenlenen oturumda Danone, Hizbullah'ın elinde İsrail'e doğru yöneltilmiş 120 binin üzerinde füze bulunduğunu belirtti.

Meclis üyesi ülkelerin temsilcileri karşısında yaptığı konuşmada Danone, Güney Lübnan'daki köylerin içerisindeki sivil tesislerin yanı sıra, Hizbullah'ın askeri konumlarını gösteren istihbarat bilgileri olduğunu açıklayarak, Hizbullah'ın silahlanmasıyla ilgili yeni veriler ile havadan çekilmiş fotoğrafları meclise sundu.

Bu bağlamda Yahudi medyası, İsrail ordusunun Lübnan'da Hizbullah ile gireceği bir savaşa hazırlık olarak Kıbrıs'ta büyük bir tatbikat gerçekleştirdiğini yazdı.

Yediot Ahronot gazetesine bağlı olan Ynet internet sitesinde yayınlanan haberde, Batı Şeria'daki çatışmalar ve Gazze şeridi sınırındaki gerginliğin arasında İsrail ordusunun bakışlarını Kuzey'deki komşusu olan Kıbrıs adasına doğru çevirdiği ifade edildi. Habere göre, hava kuvvetleri ve orduya bağlı özel kuvvetlerin ordu askerlerinin Kıbrıs'ın dağlık bölgesinde zor şartlar altında sürdürdükleri bir haftalık tatbikat sona erdi.

Kanal 20 internet sitesi, geçtiğimiz hafta hava kuvvetleri ve kara kuvvetlerinden yüzlerce savaşçının Kuzey sahasında, Lübnan savaşını taklit eden iyi planlanmış bir bölgeye girdiklerini, ordu güçlerinin burada Lübnan'da Hizbullah ile girilecek sert bir savaşa karşı eğitim gördüğünü kaydetti.

Habere göre, İsrail ordusundan özel kuvvetler, askeri uçaklar, helikopterler ve insansız uçakların işbirliği ile eğitime katıldı. Burada Kıbrıs ordusu ile birlikte zorlu savaş planları üzerine eğitim görüldü.

İsrail ordusundan bir üst düzey komutan, bu eğitimin amacının savaşa hazırlık olduğunu belirterek, eğitimin ilk aşamasının önceki hafta başladığını, ikinci ve en önemli aşamasının ise Pazar günü başladığını ve geçtiğimiz Cuma sona erdiğini bildirdi.

Bunun yanı sıra, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanlarından ve İsrail'in güvenlik ve askeri alanlarda önde gelen araştırmacı ve uzmanlardan biri olarak kabul edilen General Giora Eiland, ülkesinin Hizbullah'a karşı girilecek yeni bir savaşı kaldıramayacağını itiraf etti. General Eiland bir Yahudi televizyonuna verdiği röportajda, çatışmanın patlak vermesine engel olmak için harekete geçme çağrısında bulunarak, İsrail'in Hizbullah karşıtı bir savaşa girmeye gücü olmadığını söyledi.

Eiland bir soruya verdiği cevapta, İsrail'in savaş korkusunun Hizbullah'ın elinde kitle imha silahı olması ihtimalinden kaynaklanmadığını, bu korkunun İsrail istihbaratının son değerlendirmelerine göre çeşitli tarzlardaki 130 bini aşan geleneksel roket cephanesinden kaynaklandığını belirtti.

Emekli General, İsrail'in Suriye saldırılarının, İsrail'e karşı doğrudan bir cevaba sebebiyet oluşturmaması için düşük dozda olduğunu ve iyi hesap edilmiş bir yolla etkinleştirildiğini dile getirdi. General, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın üstü kapalı söylemlerinin, İsrail'in geleneksel olmayan silahlar da dâhil olmak üzere gelişmiş silahların Hizbullah'a geçmesine izin vermeyeceğine işaret ettiğini söyledi. Bu, Hizbullah'ın askeri gücünün büyüklüğünü dolaylı bir şekilde kabul etmektir.

İsrail'in 2006 savaşının arefesinde olduğundan daha donanımlı olmasına rağmen, Hizbullah ile girilecek olan “gelecek savaşa” hazır olmadığı konusunda uyarıda bulunan İsrailli General, İsrail'in, savaşın sonuçlarını tüm boyutları ile taşımaya gücü olmadığını vurguladı.

General sözlerine şunları ekledi: “Ben burada geleneksel olmayan silahlardan bahsetmiyorum. Hizbullah'ın cephanesi gelenekseldir ve bu durum bizi savaşa girmeye engel olmak zorunda bırakıyor. Eğer bu savaş patlak verirse, 2006 yılında Lübnan'da yaşanan savaş gibi 33 gün değil, 3 gün içerisinde sonlandırmamız gerekiyor.

 
Zuheyr Andraos
Ray el-Yevm  
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar