white-helmet-infographic-2.jpg

Yediot Ahronot “Beyaz Miğferler” hakkında gizli bilgileri açığa vurdu

Gün geçtikçe İsrail ve “Beyaz Miğferler” arasındaki ilişkinin derinliği ortaya çıkıyor. Yahudi medyasından “Yehdiot Ahronot” gazetesi geçtiğimiz Cuma günü konu hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. Gazetenin Ortadoğu sorumlusu olan oryantalist Smadar Perry tarafından hazırlanan raporda, örgütün üyelerinin Suriye'den Golan'a, oradan da Ürdün'e tahliye edilmesinin ayrıntıları ortaya koydu.

29 Temmuz 2018 Pazar
İNTİZAR - Gün geçtikçe İsrail ve “Beyaz Miğferler” arasındaki ilişkinin derinliği ortaya çıkıyor. Yahudi medyasının önde gelen gazetelerinden “Yehdiot Ahronot” geçtiğimiz Cuma günü konu hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. Gazetenin Ortadoğu sorumlusu olan oryantalist Smadar Perry tarafından hazırlanan raporda, örgütün üyelerinin Suriye'den Golan'a, oradan da Ürdün'e tahliye edilmesinin ayrıntıları ortaya koyuldu.
 
Siyonist ve Batılı kaynakların yanı sıra Yahudi gazeteciler ile örgütte yer alan aktivistler arasındaki söyleşilere dayanan rapor, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış konulara yer verdi. Rapora göre, “Beyaz Miğferler” örgütü üyelerinden biri, geçtiğimiz Pazar günü Suriye'den arkadaşlarını tahliye eden otobüse yetişemediğini ve Türkiye sınırındaki küçük bir köyde gizlenmek zorunda kaldığını söyledi. Oryantalist Perry, ona tehditlerden kurtulmak için Türkiye'ye kaçmasını önerdiğindeyse örgüt üyesi şu cevabı verdi: “Türkiye'de durum daha kötü olacak. Zira bizi eğiten bu ülke, pozisyonunu değiştirdi. Artık bize güvenmiyor ve hakkımızda son derece olumsuz düşüncelere sahiptir.”
 
Rapor, İsrailli muhabirin çok sayıda örgüt üyesi ile sosyal medya aracılığıyla telefon görüşmeleri yaptığını ve e-posta üzerinden iletişim kurduğunu gösteriyor. Bunlardan -gazetenin takma isim kullanarak bahsettiği- iki kişi, arkadaşlarını Golan'a taşıyan otobüslere ulaşamadıklarını ve bu sebepten dolayı Suriye Ordusunun merhametine sığındıklarını söylediler.
 
Bu iki kişi, hayatlarının ciddi bir tehlike altında olduğunu vurgulayarak, İsrail ve Batı ülkelerinden Suriye'de kalan örgüt üyelerini kurtarmak için acil bir nakliye operasyonu düzenlemelerini istedi. Suriye rejiminin kendilerini kara listeye aldığını ve öldürülmek üzere arandıklarını iddia ettiler.
 
Haberinde Tel Avivli siyasi kaynakların aktardıklarına da yer veren gazete, “Beyaz Miğferler” örgütü üyelerinin Suriye'nin güneyinden çıkarılması sürecinin, aylar önce Belçika'nın başkenti Brüksel'de BM toplantısı sırasında başlatıldığını bildirdi. Perry, üst düzey diplomatik kaynaklardan aktararak devam ettiği haberinde, Kanada'nın, örgüt üyelerinin hayatlarının tehlike altında olduğunu vurgulayarak, bölgeden aktarılmaları önerisini ilk sunan taraf olduğunu kaydetti. Habere göre Kanada'nın ardından İngiltere, Hollanda, Fansa ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri bu öneriye katıldı. Gazeteci aynı zamanda, planın aslında örgüt üyelerinin doğrudan Ürdün'e aktarılması olduğuna dikkat çekti. Ancak katılımcı ülkelerin, Suriye Ordusunun tahliye sürecini engellemesinden korktukları için örgüt üyelerinin ilk önce Golan'a taşındığı belirtildi.
 
Yine diplomatik kaynaklara göre, bu işin başlangıcında Netanyahu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'i öfkelendirmek istemediği için Kanada'nın fikrine karşı çıktı. Batılı ülkeler ise bu krizden başka bir çıkış yolu bulmaya çalıştı. Ne var ki, masaya yatırılan önerilerin hiç biri kabul edilmedi. Bu durum, Kanada başbakanı Trudeau ve ABD Başkanı Trump'ı, Netanyahu'yu telefonla aramaya götürdü. Bu telefon görüşmeleri neticesinde liderler söz konusu fikir üzerinde anlaşmaya vardı. Yahudi gazetesine konuşan diplomata göre Netanyahu'nun bu konu hakkında çekinceleri hala devam ediyor.
 
Yahudi gazetesi, Ürdünlü ve batılı kaynaklardan aktarmaya devam ederek, Suriye ile ikili ilişkilerinin körüklenmesinden korkan Amman yönetiminin, örgütün üyelerini kendi topraklarında barındırmaya pek de hevesli olmadığını belirtti. Gazete, krallıkta bulunan örgüt üyelerinin başkente yakın bölgelere yerleştirildiğine işaret ederek, Ürdün yönetiminin gazetecilerin askeri kampa yaklaşmasını engellediğini ifade etti.
 
İsrailli Oryantalist Smadar Perry, Suriye topraklarında kalan örgüt üyelerinin, İsrail ya da Amerika'ya aktarılması gibi bir olasılığın olmadığının altını çizdi. Çünkü Trump, Suriye ve Rusya ile yeni bir krize girmek istemiyor. Aynı şekilde Netanyahu da, ülkesinin insani yardımları arttırmaya hazır olduğunu ancak bunun sadece sınırın diğer tarafından yapılacağını açıkça beyan etti.
 
Hala Suriye'de bulunan örgüt üyelerinden biri Yahudi gazetesine verdiği demeçte, İsrail hastanelerinde tedavi olan Suriyeli ailelerle görüştüğünü belirterek, burada sağlık personeli tarafından iyi bir tedavi uygulandığını ifade ederek, tedavi sırasında İsrailliler tarafından gördükleri terbiye ve inceliği dile getirdi.
 
İsrailli gazeteci, “Beyaz Miğferler” örgütü üyelerinin, İsrail'de yaşamak için arabulucu arayışı içerisinde olduklarını ve karın tokluğuna çalışmaya razı olduklarını vurguladı. Habere göre “Beyaz Miğferler” üyelerinin örgütten aldıkları aylık maaş ise 200 dolar.
 
İsrailli oryantalistin, makalenin sonunda anlattığı bir anekdot dikkat çekiyor: “İsrailli yetkililere giderek onlara, Tel Aviv'in “Beyaz Miğferler” örgütünden geriye kalan üyeleri uçaklarla diğer ülkelere aktardığı söylentilerini sordum.” Perry cevabı olumsuz bir dille aktardı: “Böyle bir şey olsaydı, bunu size açıklayabileceğimizi düşünüyor musunuz?”
 
Abdulbari Atvan
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar