20181027114650357.jpg

Basra Körfezi'nde İran donmasının güçlü varlığı, düşmanın uykularını kaçırıyor

İran donanmasının Basra Körfezi sularındaki varlığı, özellikle de İranlı kuvvetlerin çok sayıda gelişmiş askeri fırkateyn, deniz füzesi ve deniz silahlarına halihazırda sahip olduğunu ve bu sayede bölgede güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğünü iyi bilen düşmanı korkuya düşürdü.

31 Ekim 2018 Çarşamba

İNTİZAR - Uluslararası sulara çıkan Basra Körfezi, jeopolitik konumu ve küresel enerjinin merkezi olması açısından, stratejik bir öneme sahiptir. İran İslam Cumhuriyeti, geçtiğimiz yıllarda karasularının bir parçası olan bu bölgedeki konumunu oldukça güçlendirdi. Cephaneliğini geliştirmek için yoğun çalışmalar yürüten İran, bölgedeki durumu gözlemlemek ve olası bir saldırıya karşı koyabilmek için çok sayıda gelişmiş askeri fırkateyn ve hızlı sürat botları üretti. Geçtiğimiz dönemde, İran'ın hızlı savaş botları, hareket edebilmek ve koruma sağlayabilmek için, çok sayıda gemiye profesyonelce yaklaştı. Aynı zamanda körfezdeki şüpheli gemileri gözlemleyen İran Kuvvetleri, bu şekilde deniz sınırlarını korudu. Ancak Amerikalı yetkililer, başta Amerikan medyası olmak üzere tüm dünya medyasında İran'ın bu hareketinin profesyonel değil kışkırtıcı olduğu yönünde açıklamalarda bulunuyor.

Bu bağlamda, Amerikalı “Associated Press” haber ajansı, 26 Kasım 2014 tarihinde, İran Devrim Muhafızlarına bağlı askeri botların, Basra Körfezinde Amerikalı bir komutan taşıyan bir ABD gemisine yaklaştığını iddia etti. Haber ajansının muhabiri, "İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı askeri botlar, Ortadoğu ve Batı Asya'daki ABD Merkez Kuvvetler (Centcom) Komutanı General Joseph Votel'i taşıyan Amerikalı "USS Essex" gemisine yaklaştı" ifadeleriyle haberi servis etti. Muhabir alaycı bir tavırla, İranlı kuvvetlerin kendi yöntemleri ile Amerikalı komutana merhaba dediğini söyledi.

Batı medyasında hızla yayılarak gündeme oturan bu hikâyenin aslı ise şöyle; Amerikan amfibik savaş gemisi Essex'e General Joseph Votel'in binmesinden kısa bir süre sonra, İranlı bir askeri bot, bu Amerikan gemisinin önünden hızla geçti. Bir diğer İranlı askeri bot ise, gemiye yaklaşarak hızlı bir şekilde arkasından geçti. Hal böyle iken, Associated Press haber ajansının muhabiri, hızlı ve silahlı askeri botların Amerikan gemisine 300 yarda yaklaşarak, telsiz cihazları aracılığıyla uyarı mesajı gönderdiğini, bu yüzden bir Amerikan savaş uçağının geminin güvertesi üzerinden havalanmak zorunda kaldığını söyledi. Amerikan haber ajansları da "F-35" tipi savaş uçaklarının Amerikalı General Joseph Votel'i karşılamak için Amerikan gemisinin güvertesinden havalandığını yazdı. Bu geminin etrafında birkaç tur attıktan sonra, savaş uçakları geminin güvertesi üzerine dikey iniş gerçekleştirdi.

Konu hakkında demeç veren Amerikalı General Votel, "İranlı güçlerin burada bulunmasını sizin tertip ettiğinizi düşünüyorum" dedi. Bundan kısa bir süre sonra, kendisi ile birlikte giden muhabirlere, Devrim Muhafızları güçlerinin, Amerika'nın bölgedeki eylemlerini yakından takip ettiğini ve bu konudaki tüm bilgileri topladığını belirtti. Bu durumun, İran Silahlı Kuvvetlerinin seviyesinin bugün üst düzeye yükseldiğini ve Körfez sularında güçlü bir varlığa sahip olmasını sağlayan gelişmiş askeri silahlar ile gerekli güce sahip olduğu konusunda herhangi bir şüphe yer kalmadığını vurguluyor. Amerikan komutan şu sözleri ekledi: "İranlıların bu Körfez sularında bulunan en önemli Amerikan gemilerinden birinin etrafına yaklaşması, şaşırılacak bir durum değildir."

Aynı bağlamda "NBC news" gazetesi Votel'in, İran'a ait 6 askeri botun yaklaştığı ABD gemisinin güvertesinde göründüğünü yazdı. Gazeteye göre, İranlı botlardaki denizcilerden biri telsiz aracılığıyla Amerikan gemisinin mürettebatına ulaşarak, geminin hangi ülkeye bağlı olduğunu sordu. İranlı denizciler söz konusu geminin Amerikan donanmasına bağlı olduğu onaylandıktan sonra, geminin etrafındaki hareketlerini uzun bir süre sürdürdüler.

Gazete aynı zamanda, Essex Amerikan gemisinin komutanı olan Brian Matthew'in İranlı askeri botların hareketlerini güvenli ve profeysonelce olarak nitelediğini belirtti.

Komutan Joseph Votel konu hakkında verdiği bir demeçte, İranlı savaş botlarının hareketlerinin uluslararası sularda doğal ve profesyonelce davranışlar olduğunu söyledi.

Basra Körfezi, Meksika değildir!

Basra Körfezi'ndeki İranlı savaş botları ile, Amerikan donanmasına bağlı fırkateynler arasındaki sürtüşme, medya ve haber bültenlerinin en çok ilgi gösterdiği konulardan biri olarak görülüyor. Çok sayıda uluslararası medya organlarının dikkatini çekti. Amerikalı yetkililer çok defa İranlı botların davranışlarını profesyonel olmamakla suçladı. İran İslam Cumhuriyeti liderleri ise, Amerikalıların açıklamalarında tekrarladıkları bu iddiayı reddederek, İran Deniz Kuvvetlerinin, kıyılarına yakın bölgede görevini yerine getirdiğini vurguladı. Tahranlı yetkililer, Washington'un askeri güçlerinin sınırlarından binlerce kilometre uzakta İran sınırları çevresinde neler yaptığını dünyaya açıklamaları gerektiğini belirtti.

Bu bağlamda, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, geçtiğimiz hafta ABD'li yetkililerin aynı konu hakkındaki konuşmaları üzerine “twitter” üzerinden yazdığı cevapta "Son dakika: Askeri güçlerimiz, Meksika sınırlarında değil bizim körfezimizin sularında ve sınırlarımızın etrafında görevlerini yerine getirmektedir. Asıl sorulması gereken, Amerikan donanmasının kendi sınırlarından 7 bin 500 mil uzaklıkta neler yaptığıdır."

İran donanmasının Basra Körfezi sularındaki varlığı, özellikle de İranlı kuvvetlerin çok sayıda gelişmiş askeri fırkateyn, deniz füzesi ve deniz silahlarına halihazırda sahip olduğunu ve bu sayede bölgede güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğünü iyi bilen düşmanı korkuya düşürdü.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar