0x0-erdogan-putin-zirvesi-sonrasi-liderlerden-ortak-aciklama-1476121779292.jpg

Putin – Erdoğan görüşmesinden beklenen ateşkes

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşecek olan görüşmede, İdlib'deki olayların gidişatına işaret edilmesi bekleniyor.

19 Kasım 2018 Pazartesi

İNTİZAR - Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Pazartesi günü Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret, zorunlu bir ateşkes haline gelen Soçi anlaşmasını harekete geçirmek için uygun bir fırsat olarak görünüyor.

İdlib ve çevresinin geleceği hakkında Rusya ile Türkiye arasında mutabakata varılan bir anlaşmanın imzalanmasından iki ay sonra, ihlalsiz tek bir günün bile geçmediği kırılgan bir ateşkes hariç, silahsızlaştırılan bölgede çok fazla şey değişmedi.

Temas hatları üzerinde 15 km boyunca derinliklere konuşlanan silahlı gruplar, hala çekilmeksizin bölgelerinde yer alıyorlar. Aksine, özellikle de Lazkiye ve Hama'nın kuzey kırsallarında savunma hatlarını güçlendirmek ve askerlerini eğitmek için bölgedeki sessizlikten faydalanıyorlar. Ankara'nın, silahsızlandırılmış bölgeden ağır silahların çekilmesinin sona erdiğine dair açıklamasından bu yana, diğer mutabakat noktalarındaki uygulama, belirli bir sonu olmayan bir durgunluk aşamasına girdi. Türkiye, Fırat'ın doğusunun geleceğine odaklanmaya başladı.

Son iki ay içerisinde Rusya'nın pozisyonu, Türkiye ile uyumlu olmasına rağmen, Moskova, Türkiye'nin desteklediği silahlı gruplar ve teröristler arasındaki ilişkinin koptuğunu son kez teyit etmek zorunda kaldı.

İdlib çevresindeki “tırmanmanın düşürülmesi” üzerine karara varılan bölgede artan gerginliğin ardından, Soçi anlaşmasının yürütülmesinin diğer garantörü olan Türkiye'nin bir sonraki adımını açıklaması için gözler Rusya'ya çevrildi. Şam yönetimi, Dışişleri Bakanı Velid Muallim aracılığıyla, İdlib'de yaşananlara karşı Rusya'nın cevabını beklediklerine dair bildiri yayınladı. Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “Ancak, eğer Nusra cephesi bu anlaşmaya uymayı reddederse, bölgedeki mevcut durumun sürdürülmesi karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir.”

Silahlı grupların tüm ihlallerine doğrudan cevap vermekten geri durmayan Suriye Ordusu birimleri, silahsızlandırılmış bölgenin oluşturulması için verilen tarihin bir ay önce sona ermiş olmasına rağmen, sahada ateşkese uyum sağladı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen son ihlal, Hama'nın kuzey kırsallarında yer alan es-Sermaniye köyü yakınlarında ve Lazkiye'nin kuzey doğu kırsallarındaki ordu noktaları üzerine silahlı grupların saldırması yoluyla meydana geldi. Silahlı grupların bulunduğu bölgeye topçu ateşleri ile cevap verilse de, saldırı Suriye Ordusuna bağlı bir dizi askerin yaşamını yitirmesi ile sonuçlandı.

Silahlı grupların silahsızlandırılmış bölge sınırından on beş kilometre geri çekilmesini gerektiren Soçi anlaşmasını delen saldırıya, “Harras ed-Din” terörist grubu dâhil olmak üzere birçok radikal grup katıldı.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde, “Heyet Tahrir eş-Şam” liderlerinden bir kısmı, anlaşmaya göre kendileri için yasaklanmış olan Lazkiye ve İdlib kırsallarındaki temas hatlarını ziyaret etmek istemişti.

Bir sonraki, “Astana” toplantısının ne tarihi, ne de katılacak elçilerin kimlikleri açıklandı

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşecek olan görüşmede, İdlib'deki olayların gidişatına işaret edilmesi bekleniyor. Muhalif çevreler, (Türkiye'de tarafların temsilcileri arasında düzenlenen toplantı sırasında) Soçi anlaşmasının uygulanması hakkında Rusya ve Türkiye'nin konumları arasında büyük bir ayrılık olduğuna dair söylentiler yayıyor. Ateşkesin devamı konusunda her iki tarafında da istekli olduğunu reddeden bir açıklama basına sızdırılmadı. Bu isteğin önemi, Astana formülüne göre üç garantör ülke için beklenen toplantıya hazırlık üzerine kurulmuştur. Toplantının, bu ayın sonunda hükümet ile muhalefete ait heyetlerin yanı sıra BM temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşmesi bekleniyor. Ne var ki bu toplantının ne kesin tarihi, ne de katılacak BM elçisinin kimliği hakkında bilgi verilmedi.

Kaynak: El-Ahbar
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar