28748-cats.jpg

İran’ın panik yaratan “Sumar” füzesi

“Russia Today” haber sitesi, İran tarafından Pazar günü görücüye çıkarılan “Sumar” füzelerinin yanı sıra, Devrim Muhafızları'nın sahip olduğu füze cephaneliğinin, İsrail rejimini ve bölgedeki Amerikan üslerini hedef alma kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Gazete, “Sumar” Seyir füzesinin yeteneklerinin, İsrail rejiminde panik ve endişe ortamı oluşturduğunu işaret etti.

15 Ocak 2019 Salı

İNTİZAR - İran Savunma Bakanı Yardımcısı General Kasım Takizade, geçtiğimiz Pazar günü Savunma Bakanlığı'nın “Sumar” füzesini Devrim Muhafızları güçlerine teslim etmeyi düşündüğünü açıkladı. Takizade açıklamasına şu sözlerle devam etti: “İran Savunma Bakanlığı'nın programı, ilk aşamada askeri teçhizat ve ekipmanı iyileştirmek ve seviyelerini yükseltmeyi, bir sonraki aşamada ise, silahlı güçlerin ihtiyacı olan tüm askeri teçhizatın üretimine planlanan şekilde devam edilmesini onayladı.” “Sumar” füzesinin, bu kapsamda İranlı uzmanlıların ürettiği en tehlikeli ve en önemli füze olarak kabul edildiğini dile getiren Takizade, “Cruise” (Seyir) füzelerinin kuşağından olan Sumar füzesinin, 2 bin 500 km'den uzun menzili olduğunu bildirdi.

İran Savunma Sanayii kurumu tarafından üretimi yapılan füzenin, Mart 2015 tarihinde İran Savunma Bakanının huzurunda tanıtımı yapıldı. Ne var ki, İran füzeyi 2017 yılı Şubat ayında başarılı bir şekilde test edebildi. İlk füze denemesinde yaklaşık 600 km uçan “Sumar”, denemelerin ardından, 2 bin ila 3 bin km arasında değişen menzili ile uluslararası raporlara kaydedildi. Bu doğrultuda, “KH-55” füzesine benzerliği ile dikkat çeken “Sumar” füzesinin mermisi, sadece Ortadoğu'yu değil, Avrupa'nın güneyi ve doğusunu da hedef alma kapasitesine sahip.

Öte yandan, İran Savunma Bakanlığının, İran-Irak savaşı sırasında meşhur askeri operasyon bölgesinde kahramanca savaşarak şehit olan İranlı askerlere atıf yapmak için bu füzeye “Sumar” ismini verdiğine işaret etmek gerekiyor. Aynı isim, İran ve Irak arasındaki sınır bölgesinde yer alan “Kirmanşah” şehrinin kasabalarından birine aittir.

İranlı bir askeri uzmanın açıklamasına göre, “Crusie” füzelerinin püskürtülmesi olasılığı, balistik füzelere göre çok daha zordur. Çünkü bu füzeler, füze savunma sistemlerini karıştıran radar sistemlerine yakalanmayacak kadar düşük irtifada uçuyor. Bunun yanı sıra, “Cruise” füzeleri, düşman topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurma yeteneğine sahiptir. Askeri uzman, nükleer silahlar taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerin üretimini yasaklayan BM kararında, “Cruise” füzelerinden söz edilmemesinin, İran açısından büyük bir avantaj olduğunu kaydetti.

Batı'nın İran füzelerinden korkusu

Haber kaynakları, Amerika'nın uyarısından birkaç gün sonra, İran'ın uzaya uydu fırlatma çalışmalarına devam ettiğini bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Tahran'ın önümüzdeki haftalar içerisinde kendi yapımı uyduları uzaya fırlatacağını belirten açıklaması, Amerika'nın uyarılarına cevap niteliğinde geldi. İran'ın bahsi geçen uyduları fırlatması durumunda, Amerika'nın uyarısına hiçbir önem vermediği bir kez daha herkese ilan edilmiş olacaktır.

Bu bağlamda, “Russia Today” haber sitesi, İran tarafından Pazar günü görücüye çıkarılan “Sumar” füzelerinin yanı sıra, Devrim Muhafızları'nın sahip olduğu füze cephaneliğinin, İsrail rejimini ve bölgedeki Amerikan üslerini hedef alma kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Gazete, “Sumar” Seyir füzesinin yeteneklerinin, İsrail rejiminde panik ve endişe ortamı oluşturduğunu işaret etti. İsrail medyasının olayı kapatmasına dikkat çeken gazete, İran'ın ilk kez bu tarz bir silah geliştirdiğini ifade etti. Rus gazete habere şu sözleri ekledi: “İran İslam Cumhuriyeti, savunma yeteneklerini arttırıyor ve son yıllarda gelişmiş silahlar hakkında denemelerini sürdürüyor.”

“Russia Today” gazetesi haberin sonunda, Amerika'nın “RQ170” insansız uçağına karşın geliştirilen ters mühendislik çalışmaları da dâhil olmak üzere, İran'ın sürdürdüğü silah denemelerine dikkat çekti. Haberde, İran Devrim Muhafızları'nın, menzili İsrail'e ve Amerika'nın Ortadoğu'daki askeri üslerine kadar ulaşan gelişmiş füze cephaneliğine sahip olduğu vurgulandı.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar