fft99_mf13455386.Jpeg

Cezayir halkı tüm dünyaya medeniyet dersi verdi

Cezayir'in halkı, hükumeti, başkanlığı, güvenlik teşkilatı ve askeri kurumu, büyük bir zafer kazandı. Kaybedenler ise, ülkede yaşanan olaylar sonucunda çatışma, istikrarsızlık ve Cezayir'i kanlı bir şekilde onlarca yıl geriye götürmeyi bekleyen taraf oldu. Halkın tüm renkleri ile birlikte kazandığı bu zafer, eşitlik, bir arada yaşama ve yüksek sorumluluk duygusu temelinde gelmiştir.

13 Mart 2019 Çarşamba

İNTİZAR - Cezayir, son günlerde yaşanan gelişmeleriyle bizleri art arda şaşkınlığa uğrattı. Bunlardan ilki, sivil protestolar için meydanlara dökülen halkın medenice sergilediği eylemlerinin, Fransa'daki “sarı yelekliler” dâhil olmak üzere dünyadaki tüm benzer protestolara düzen ve barış dersi vermesi oldu. İkincisi ise, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika tarafından temsil edilen ülke yönetiminin, halkın meşru taleplerine olumlu cevap vermesi ve Buteflika'nın beşinci dönem başkan adaylığından geri çekilme kararı alması oldu.

Bu bağlamda Cezayir'de gerekli siyasi ve ekonomik reformları geliştirebilmek ve bağımsız bir komitenin denetimi altında yeni seçimlerin tarihinin belirlenmesi için ulusal diyalog kongresi başlatıldı.

Cezayir'in hem Doğu hem de Batı'ya verdiği siyaset, ahlak ve medeniyet dersi olarak görülen bu zafer, Sudan, Tunus, Mısır ve belki de Libya gibi pek çok ülke halkını aynı yola girmek için harekete geçirecektir.

Krizleri başarılı ve gelişmiş bir şekilde yönetmek, ülkeyi güvenli bir şekilde karaya çıkarır ve kanlı çatışmaları önler. Bu beceri, özellikle üçüncü dünya ülkelerinin liderlerinin çoğunluğunda yoktur. Cezayir yönetiminin hem siyasi hem de askeri kanadının, bu kararlar ile en zor zamanlarda sorumluluk sahibi olma ve kibirden uzaklaşarak halkın taleplerine cevap vermek konusundaki yeteneğini, ustalığını ve olgunluğunu kanıtladığını kabul etmeliyiz.

Cezayir “yaşlandı”, can damarları sertleşti ve ülkeye yenilik ile modernlik getirecek, yolsuzluk ile mücadele edecek, çağdaş bir devlet kuracak, ülkeyi uluslararası arenada hak ettiği konuma taşıyacak ve yeni dönemde en kısa zamanda bu beklentileri yerine getirmesi ümit edilen taze kanlara ihtiyacı var.

Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kaid Salah'ın dün yaptığı açıklamasındaki “Burada muhabbet, dayanışma ve ordu ile halkı bir araya getirecek bir gelecek için ortak bir bakış açısı vardır” ifadeleri, bu yetkililerin kullandığı uzlaşmacı dilinin, krizin bertaraf edilmesinin başlangıcı olduğunu bizlere gösterdi.

Sivil barışçıl protestoları ile tüm dünya için örnek teşkil eden Cezayir halkının, politik ve ekonomik reformlar taleplerini yerine getirme yönünde ilerlediği ürece, bu “kurtarma” girişimini destekleyeceği ve bunun için başarı fırsatı ağlayacağından kuşkumuz yok.

Cezayir halkı, böyle büyük bir başarıyı kutlama ve caddelere inerek kendileri ile dayanışma içine giren güvenlik görevlilerini bağrına basmaya hakkı vardır.

Cezayir'in halkı, hükumeti, başkanlığı, güvenlik teşkilatı ve askeri kurumu, büyük bir zafer kazandı. Kaybedenler ise, ülkede yaşanan olaylar sonucunda çatışma, istikrarsızlık ve Cezayir'i kanlı bir şekilde onlarca yıl geriye götürmeyi bekleyen taraf oldu.

Özetle Buteflika'nın yirmi yıla uzanan başkanlık süreci boyunca birçok başarıya imza attığını söyleyebiliriz. Bunlardan ilki, henüz 23 yaşında bakanlık görevine atandığında gerçekleşti. Çalışarak en üst seviyeye yükselmeyi hak etti.

Zaferlerine bir yenisini ekleyen ve bölgenin tarihinde Araplar ile Müslümanlar için bir dönüm noktası olan bu medeni zafer için tüm Cezayirli kardeşlerime gönülden teşekkür ediyorum.

Halkın tüm renkleri ile birlikte kazandığı bu zafer, eşitlik, bir arada yaşama ve yüksek sorumluluk duygusu temelinde gelmiştir.

Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar