or-37164-e1545887125769.jpg

Bagoz bölgesi ve IŞİD'i yok etme operasyonları

Amerika bölgedeki varlığını sürdürebilmek ve gerekçelendirebilmek üzere, "IŞİD" terör örgütünün hayatta kalması için çalışıyor. IŞİD ise şimdiye kadar düşmanlarını korkutmak için yayınladığı kafa kesme ve adam öldürme fotoğraflarına benzemeyen kayıtlarda, Bagoz'un kaybedilmesinin sadece savaşın rauntlarından biri olduğu ve Bağdadi'ye bağlılıklarının hala devam ettiği mesajları veriliyor.

19 Mart 2019 Salı
İNTİZAR - 2003 yılından bu yana farklı isimler altında faaliyet sürdüren "IŞİD" terör örgütünün ortaya çıkışı hakkında hala akıllarda çok sayıda soru işareti bulunuyor. 2014 yılının başlarından bu yana Suriye ve Irak'ta gözle görülür bir şekilde faaliyetlerini arttıran terör örgütü, bu iki ülkede geniş alanları kontrol altına almaya başladı. Bugün halihazırda 60 ülkenin IŞİD'in yok edilmesi operasyonuna katılmasına rağmen, terör örgütü Suriye ve Irak'ta sıkışıp kalsa da hala hayatta kalmayı başardı.
 
Ne var ki IŞİD tehlikesi hala devam ediyor. Amerikalılar da son zamanlara yaptıkları açıklamalarında bunu vurguluyor. Bu noktada, IŞİD ile mücadele konusunda büyük bir açık olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor. Bu da bizi, başta Batılı olmak üzere bazı ülkelerin sahada IŞİD ile mücadele konusundaki dürüstlüğünü sorgulamaya götürüyor. Bilindiği üzere bu devletler, sayısı birkaç bini geçmeyen bir örgüt şöyle dursun, bir ülkeyi tamamen yok edebilme imkânı sağlayacak askeri yeteneklere sahiptir.
 
Öyleyse bu terör örgütünün can damarına kan pompalayan kim ve bunu niçin yapıyor?
 
Bagoz
 
Yaklaşık iki aydan bu yana, Suriye Demokratik Güçleri'nin aynı sıra ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, örgütün Fırat'ın doğusundaki son kalesi olan Bagoz kentinden IŞİD'i çıkarmak için operasyonlar düzenliyor. Geçtiğimiz pazar günü Suriye Demokratik Güçleri tarafından yapılan açıklamada, çoğunluğu sivil olan 60 binden fazla kişinin, Suriye'nin doğusunu kontrol altına almak için saldırıların başlatılmasından bu yana, IŞİD'in son kalesine kaçtığını belirtti. Bundan dolayı örgüt şu anda Irak sınırı yakınlarında Fırat nehrinin doğu yakasında yer alan Bagoz bölgesinde sıkışmış durumda.
 
Fransa resmi televizyonu Kanal 2, CNN, Routers, France Press ve Uluslararası Fransız Radyosu dahil olmak üzere Batılı medya organları, bölgede yaşananları saniye saniye takip ediyor ve bölge yakınlarında konumlanmış durumda. İki aydır devam eden bu medya yaygarasının, dört kilometreyi geçmeyen bir alandaki savaşın gerçeklerini örtmek ve Amerika ve Batı halklarına ülkeleri tarafından oluşturulan koalisyonun Suriye'nin doğusunda IŞİD'e karşı zafer kazandığı haberlerini ulaştırmak için bölgeye geldiği dikkat çekiyor. Medya aracılığıyla, askeri güçlerinin buradaki varlığını gerekçelendirmek ve kendi güçlerine itibar kazandırmak amaçlanıyor.
 
Bagoz kulisleri
 
ABD koalisyonu bölgedeki güçlerle iş birliği yaparak, "IŞİD" terör örgütünü bu son kalesinden çıkarabilmiş olabilir. Ancak teröristler ve ailelerinin özellikle de Avrupa ülkeleri, Türkiye ve Batı ülkelerinin pasaportlarını taşırken, nereye döneceği hakkında hala çok sayıda soru işareti bulunuyor. Yeni Şafak gazetesi, silahlı teröristleri Irak'a aktarmak için sahte pasaport düzenlemek konusunda Amerika'yı suçluyor.
 
Öyleyse Amerika, örgüt üyelerini yeniden kriz ve fitne yaratmak için terörden zor bela kurtulan Irak topraklarına taşımaya çalışıyor. Bu teröristler ABD'nin birtakım hedeflerini gerçekleştirmesi için Irak'a gönderilmek isteniyor:
 
Birincisi: IŞİD terör örgütünün hayatta kalması, Amerikan ve Fransız güçlerinin bölgedeki bekası anlamına geliyor. Zira Fransız güçleri, onlarca yıl boyunca uzak kaldığı doğuda kendisine yeni bir tutunma noktası arıyor. Burada kendisine bu pozisyonu yaratabilmek isteyen Fransa, askeri güçlerinin bölgede bulunmasını gerekçelendirebilmek ve Trump'ın askerlerini geri çekmesi ile birlikte Fransa'nın Suriye dosyasında kilit bir rol oynadığını gösterebilmek için Charles de Gaulle uçak gemisinden roket fırlattı.
 
Fransa ve Amerika'nın bölgedeki rolü ve etkisinin yer değiştirmesinin yanı sıra, IŞİD'in çekirdek kadrosunun hayatta kalması, Afganistan ve Irak'ta yabancı güçlerin varlığını sürdürmesi ve Ankara ile Şam'a baskı yapmak için Kürtler ile bir arada olmayı gerekçelendiriyor. Paris, ilk olarak Şam ve müttefiklerine vermemek amacıyla, daha sonra Fransız silah piyasasını canlı tutacak bir gerginliği ayakta tutmak ve Suriye'de siyasi süreci oluşturacak istikrarı engellemek için Fırat'ın doğusunu korumaya çalışıyor.
 
İkincisi: Amerika hiçbir koşul altında Tahran-Bağdat-Şam ve dolayısıyla Beyrut ekseni arasında doğrudan bir iletişim kurulmasını istemiyor. Bundan dolayı bölgedeki varlığını sürdürebilmek ve gerekçelendirebilmek üzere, "IŞİD" terör örgütünün hayatta kalması için çalışıyor. Bilindiği gibi Suriye ve Irak hükümetleri, Amerikan güçlerinin topraklarındaki varlığından memnun değil. Buna karşın Washington, terör örgütünün hala yeni krizler yaratabileceğini göstermeye çalışıyor. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel'ın ABD Kongresi önünde gerçekleştirdiği konuşmasında kullandığı ifadeler, bu durumu doğruluyor: "Örgüt unsurları pişman olmadı, kırılmadı ve savaşa dönmek için hazırlanıyorlar. Örgüte karşı zafer kazanmak hala çok uzak."
 
Örgütün finansörlerinden birine örnek vermek istersek, ABD hükümeti ile petrol ve gaz şirketleri tarafından finanse edilen "Rand" şirketinin yaptıklarına işaret edebiliriz. 100 milyon dolardan fazla bütçeye sahip olan bu kurum, çeşitli ülkelerdeki hareketleri Suriye'de IŞİD ve radikal örgütlere katılmaya teşvik etmeye çalışıyor ve teröristler için eğitim hazırlıkları yapıyor.
 
Dini neşidler ve ideolojik konuşmalarla üyelerini motive eden terör örgütü, Suriye'deki son kalesinde aldığı yenilgilerin ardından "Bagoz'un istikrarı" başlıklı kayıtlarla örgütü kışkırtmaya çalışıyor. IŞİD'in şimdiye kadar düşmanlarını korkutmak için yayınladığı kafa kesme ve adam öldürme fotoğraflarına benzemeyen kayıtlarda, Bagoz'un kaybedilmesinin sadece savaşın rauntlarından biri olduğu ve Bağdadi'ye bağlılıklarının hala devam ettiği mesajları veriliyor.
 
Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar