EKeH5kvVAAEWqfe.jpg

Suudi Arabistan ile Ensarullah arasındaki müzakereler olumlu sinyaller veriyor

Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid Bin Selman'ın aybaşında gerçekleştirdiği Maskat teması, müzakereler için ivme kazandırdı ve güven oluşturma uygulamaları için Suudi Arabistan'ın onayını alarak insani yardım dosyasının başlamasına yol açtı. Bu girişimler, Maskat'ta iki taraf arasında düzenlenen müzakerelerin olumlu ilerlediğini gösteriyor.

1 Aralık 2019 Pazar

İNTİZAR - Yemen savaşını sora erdirecek bir siyasi anlaşmaya hazırlık sürecinde müzakereler yürüten Suudi koalisyonu ile Ensarullah hareketi arasında güven oluşturma adımları atılıyor. Bu çerçevede, Suudi –BAE koalisyon güçleri tarafından mahkûm edilen 128 Yemenli esir, Riyad ve Sana arasında Amman'da düzenlenen çetin müzakerelerin sonucunda serbest bırakılarak Sana Uluslararası Havalimanına ulaştı. Avrupalı diplomatlar ve arabulucuların müzakere sürecinde aktif bir şekilde rol alması, müzakerelerin Avrupa'nın gözetimi altında yapıldığı izlenimi oluşturdu.

Ensarullah Hareketi, Yemen Ordusu ve Halk Komitelerinden tutuklanan esirler için resmi karşılama ve halk karşılaması yapıldı. Önümüzdeki günlerde ikinci posta esirlerin gelmesi ile birlikte özgürlüğüne kavuşan Yemenlilerin sayısının yaklaşık 200'e yükselmesi bekleniyor. Riyad'ın, yaralıların ve kritik insani vakıaların tedavi için Yemen dışına yolculuğuna izin vermesi ve Uluslararası Sana Havalimanı'nın tekrar faaliyete geri dönmesiyle bu adımların tamamlanması bekleniyor.

Bu girişimler, Maskat'ta iki taraf arasında düzenlenen müzakerelerin olumlu ilerlediğini gösteriyor. Suudi Arabistan, müzakerelerin seviyesi ve gidişatını gizli tutmayı ve olup bitenler hakkında açıklama yapılmamasını şart koşmuştu.

Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid Bin Selman'ın aybaşında gerçekleştirdiği Maskat teması, müzakereler için ivme kazandırdı ve güven oluşturma uygulamaları için Suudi Arabistan'ın onayını alarak insani yardım dosyasının başlamasına yol açtı. Yine bu girişimler, Riyad yönetimini Suudi Arabistan-Yemen sınırında “Ensarullah” hareketinin kontrolü altındaki bölgelerde tampon bölge kurması için baskı yapıyor.

Alınan bilgilere göre, bu adımların başarısı müzakerelerin seviyesini, önümüzdeki yılın başında iki ülke yetkililerinin görüşerek savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmasına yükseltecek. Daha sonra Yemen'in iç durumu insani yaşam şartlarına uygun şekilde düzenlenmesi bekleniyor.

Amman'daki müzakereler, geçtiğimiz Eylül'de Suudi ARAMCO Şirketi'ne düzenlenen büyük saldırının ardından başlatılmıştı. Bu müzakerelerin ilk adımı, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Tahran ziyareti sırasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın mesajını İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye iletmesi ile atıldı.

İkinci hamle ise, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Suudi Arabistan ve Tahran'a düzenlediği ziyaretler sırasında iki tarafa da karşılıklı mesajlar iletmesi ile devam etti. Abdulmehdi, Riyad, Tahran ve Sana'dan müzakereye gönüllü cevaplar geldiğini vurgulayan bir açıklamada bulundu.

Nitekim müzakerelere doğrudan giriş, Ensarullah Siyasi Konsey Başkanı Mehdi El-Meşat'ın hamlesi ile gerçekleşti. El-Meşat, savaşı durdurma çabalarının yolunu açmak için, Suudi topraklarının hedeflenmesinin durdurulduğunu tek taraflı olarak duyurmuştu.

Kemal Halef
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar