33b5394f-5138-40bf-9e5a-b9102f0be21d.jpg

Yemen silahlı kuvvetleri Marib'in kalbine doğru ilerliyor

Yemen güçlerinin cumartesi gününden bu yana eyaletteki saldırganlara karşı ilerlemelerini sürdürdükleri belirtildi. O zamandan beri, eyaletin Sirvah Bölgesi'nin bazı kısımları ve Marib'teki Sahn al-Jin askeri kampına yakın çok sayıda garnizon da dahil olmak üzere birçok bölgeyi geri almayı başardılar.

31 Mart 2021 Çarşamba

İNTİZAR - Yemen ordusu ve Halk Komiteleri, aynı adı taşıyan orta-batıdaki eyaletin başkenti Marib kırsalında Suudi Arabistan liderliğindeki güçlerden daha fazla alan kurtardı.

El Habar al-Yemeni haber sitesinin haberine göre, zaferler Salı günü kentin batı ve kuzey-batı banliyölerinde gerçekleşti.

Yemen güçlerinin cumartesi gününden bu yana eyaletteki saldırganlara karşı ilerlemelerini sürdürdükleri belirtildi. O zamandan beri, eyaletin Sirvah Bölgesi'nin bazı kısımları ve Marib'teki Sahn al-Jin askeri kampına yakın çok sayıda garnizon da dahil olmak üzere birçok bölgeyi geri almayı başardılar.

Kamp, Yemen'in Suudi müttefik eski hükümetinin savunma bakanlığına ev sahipliği yapıyor ve bu nedenle önemli bir stratejik öneme sahip.

Eski yetkililer, 2015 yılında iktidar mücadelesinin ortasında, geride kalmadan ve çözüm pazarlığı yapmadan Yemen'den kaçtılar. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin çoğu, daha sonra güçlerini geri kazanmak için yoksul ülkeyi işgal etti.

Savaş şimdiye kadar on binlerce Yemenlinin ölümüne sebep oldu ve tüm ülkeyi dünyanın en kötü insani krizinin sahnesine çevirdi.

Bununla birlikte, Yemen kuvvetleri işgalciler karşısında silahlarını asla bırakmadılar ve geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından eyaletin sürekli havadan bombalanmasına rağmen, Marib'in birçok bölümünü Sana'a'nın kontrolüne iade etmeyi başardı. 

'Yemen'in kuşatılması korsanlıktır'

Bu arada Yemen'deki Husi Ensarullah halk hareketinin sözcüsü Muhammed Abdul-Selam, işgalcilerin askeri saldırıyla eş zamanlı olarak ülkesine dayatılan kuşatma hakkında değerlendirmede bulundu.

Gıda, ilaç ve petrol ürünlerinin Yemen'e girişini engelleyen ablukanın "bir tür korsanlık" olduğu kadar "Yemen ulusunun haklarının ve uluslararası hukukun ihlali" olduğunu söyledi.

Ensarullah'ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Abdul-Malik el-Ajri de işgalcileri, Yemen güçlerinin kuşatma sorununu ele almak yerine silahlarını bırakmak zorunda kaldıklarında ısrar ettikleri için sert bir şekilde eleştirdi.

"Tek hedefleri Marib'e doğru ilerlemeyi durdurmak", dedi.

Suudilerden henüz barış girişimi yok

Bugün Russia Today'a konuşan Yemen'in Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi, ülkenin Suudi Arabistan'dan henüz barış girişimi almamış olmasından teessüflerini belirtti.

Sana'a'nın Riyad'ın girişimini reddettiği yönündeki iddialara değinerek, "Suudi Arabistan'ın teklifini ancak böyle bir yazılı teklif aldığımızda reddettiğimizi iddia edebiliriz", dedi.

Riyad'ın böyle bir girişimin ciddi olduğunu göstermesi gerektiğini söyleyen yetkili, Sana'a'nın bu tür olası herhangi bir teklifi inceleyip uygun şekilde yanıt vereceğini kaydetti.

Press TV

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar