3737922.jpg

Direniş ilerlerken Suudi koalisyonu Mağrib'den kaçtı

Mağrib için verilen savaş, Yemen'in 1990'lardan bu yana ikinci savaşındaki herhangi bir siyasi yerleşimin ana hatlarını muhtemelen belirleyecektir. Husiler tarafından ele geçirilirse, direniş grubu bu avantajı müzakerelere zorlayabilir ve hatta daha güneyde devam edebilir.

10 Nisan 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Lübnan'ın Al-Akbar gazetesinin Cuma günü bildirdiğine göre, Suudi liderliğindeki askeri koalisyon, ajanlarına Amerikan zırhlı araçları da dahil olmak üzere Mağrib çevresindeki savaş cephelerinde kalan ağır silahları temizleme emri verdi.
 
Mağrib, geçtiğimiz haftalarda Yemen askerleri ve müttefik Halk Komiteleri savaşçılarının, Suudi liderliğindeki paralı askerlere ve Yemen Eski Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'ye sadık militanlara karşı yürüttüğü büyük çaplı operasyonlara sahne oldu.
 
Mağrib için verilen savaş, Yemen'in 1990'lardan bu yana ikinci savaşındaki herhangi bir siyasi yerleşimin ana hatlarını muhtemelen belirleyecektir. Husiler tarafından ele geçirilirse, direniş grubu bu avantajı müzakerelere zorlayabilir ve hatta daha güneyde devam edebilir. Yemen'in kaçak hükümeti, ayrılıkçılar başka yerlerde otoritesine meydan okuduğu için belki de tek kalesini kurtarır.
 
Sanaa Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Abdulghani al-Iryani, Ma'rib'i kaybetmenin "uluslararası alanda tanınan hükümetin başındaki son mermi" olacağını söyledi... 
 
'Yemen bataklığından kaçmak isteyen saldırganlar'
 
Bu arada, Ulusal Kurtuluş hükümetinde Yemen Savunma Bakanı, Tümgeneral Muhammed Nasır el-Atifi, Suudi Arabistan ve ülkeye devam eden savaşta yer alan müttefiklerinin Yemen bataklığından çıkmanın yollarını aradığını söyledi.
 
Atifi Cuma günü Yemen'in el-Masirah televizyon kanalına verdiği özel röportajda, "Saldırganlık üyesi ülkeler koalisyonu sefil koşullardan geçiyor ve şimdi Yemen bataklığından çıkmanın bir yolunu arıyor." dedi.
 
“Bize saldırganlık koalisyonuna şiddetle meydan okuma ve Riyad, Washington, Londra, Paris ve Tel Aviv'i öfkelendirme fırsatı veren bilgi ve koordinatlara sahibiz. Saldırganlıkları devam ettiği sürece misilleme saldırısından başka bir şey bulamayacaklar.”
 
Üst düzey Yemenli askeri yetkili, Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri ittifakın Yemen'e karşı yürüttüğü harekatta yenilgiyi kabul etmek istemediğine işaret ederek, Riyad rejimi ve müttefiklerini saldırganlığa sürükleyenlerin şimdi görüntüyü kurtaracak bir şekilde kaçışın yolunu araklarını kaydetti.
 
ABD ve diğer bölgesel müttefikleri tarafından desteklenen Suudi Arabistan, Yemen'in eski başkanının hükümetini yeniden iktidara getirmek ve Ensarullah halk hareketini ezmek amacıyla Mart 2015'te Yemen'e yıkıcı bir savaş başlattı. 
 
Bununla birlikte, Yemen silahlı kuvvetleri ve müttefik Halk Komiteleri, Suudi liderliğindeki işgalcilere karşı güçlenmeye başladı ve Riyad ve müttefikleri için ülkeyi bataklığa çevirdi.
 
Suudi liderliğindeki askeri saldırı yüzbinlerce Yemenlinin ölümüne neden oldu ve milyonlarca insanı yerinden etti.
 
Ayrıca Yemen'in altyapısını tahrip etti ve ülke çapında kıtlık ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oldu. 
 
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar