iran_nuclear_plant_110421.jpg

Natanz olayının arkasında kim var?

Natanz nükleer tesisinde bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez, İran ile İsrail arasında artan gerilimin ortasında bir olay meydana geldi. Analistler ve bir milletvekili, İran'ın nükleer programını engellemeye yönelik gizli çabalara ilişkin kayıtlarını göz önünde bulundurarak İsrail'i mesul gösterdi.

12 Nisan 2021 Pazartesi

İNTİZAR - Kızıldeniz'de bir İran gemisine yapılan gizemli saldırının üzerinden bir haftadan kısa bir süre sonra, Natanz nükleer tesisinde bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez, İran ile İsrail arasında artan gerilimin ortasında bir olay meydana geldi.

İran Atom Enerjisi Teşkilatı (AEOI) sözcüsü Behrouz Kamalvandi, Pazar günü İran haber kuruluşlarına yaptığı açıklamada, Natanz'ın elektrik dağıtım şebekesinin, hakkında çok fazla ayrıntı vermediği bir olay nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

Kamalvandi, olayın insana zarar vermediğinin veya bir kirlenmeye neden olmadığının altını çizerek, "olayın nedenleri araştırılıyor ve akabinde açıklanacak" dedi.

Sözcü, olayı bir sabotaj eylemi olarak nitelendirmedi. Devlet televizyonuna verdiği demeçte Kamalvandi, olayın sabotaj eylemi olduğu konusunda yeterli bilgi bulunmadığını ve olayın nedenini belirlemek için daha fazla soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.

Ancak açıklamaları, Natanz'da yaşananlarda İsrail'in rolüne dair söylentileri giderecek çok az şey içeriyordu. Analistler ve bir milletvekili, İran'ın nükleer programını engellemeye yönelik gizli çabalara ilişkin kayıtlarını göz önünde bulundurarak İsrail'i mesul gösterdi.

İran Parlamentosu Enerji Komitesi sözcüsü Malek Shariati, "Ulusal Nükleer Teknoloji Günü'nün yıldönümünde ve İran'ın Batı'yı yaptırımları kaldırmaya zorlama çabaları sırasında meydana gelen bu olayın sabotaj ve sızma olabileceğinden çok şüpheleniliyor" dedi. Twitter'dan, parlamentonun konuyu takip ettiğini ve sonuçtan sonra açıklama yapacağını belirtti.

Milletvekili, İranlı bir uluslararası ilişkiler uzmanı olan Ali Samadzadeh'in bir tweet'inde, “Natanz nükleer sahasının elektrik şebekesinin kesintiye uğratılması, uzun yıllardır ülkenin bu stratejik tesisinde sabotaj yöntemlerinden biri olmuştur ve bunu ortadan kaldıracak ve önleyecek bir çözüm bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Samadzadeh, "bu kronik ağrı tedavi edilmelidir" dedi.

Bazı İranlı uzmanlar, olayın arkasında kimin olduğu konusunda daha netti. Yaptırım uzmanı Masoud Barati, olaydan İsrail'i sorumlu tuttu ve hatta bunun İranlı Saviz gemisine yapılan son saldırının bir devamı olduğunu söyledi.

"Siyonist rejim [İsrail], İran'ın müzakere yemini yutmadığını gördüğü için saldırılarını artırdı. Sonra gemi olayı ve şimdi de Natanz” ifadelerini kullandı Twitter'da, Biden yönetimi ile selefi arasında paralellikler çizdi.

İsrail medya kuruluşları, İsrail'in rolünü ima etmekte hızlı davrandılar. Olay hala soruşturma safhasındayken, bu kuruluşlar muhtemelen İsrail tarafından bir siber saldırı olasılığını ortaya attı.

The Jerusalem Post iddiasını desteklemek için herhangi bir kanıt sunmadan, "Pazar sabahı Natanz'da meydana gelen olay bir 'kaza' değildi ve hasar, İran'ın halka sunduğundan çok daha ağırdır." yaklaşımına yer verdi.

Ayrıca Times of Israel'e göre İsrail Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İsrail'in İran'la ilgili son gelişmelere müdahil olduğunu ima ediyor gibi görünüyordu.

“İsrail Savunma Güçlerinin Ortadoğu'daki [Batı Asya] eylemleri düşmanlarımızın gözünden gizlenmiyor. Bizi izliyorlar, yeteneklerimizi görüyorlar ve sonraki adımlarını dikkatle düşünüyorlar” dedi.

The Times of Israel, "Kohavi'nin yorumları, İran'dan Natanz nükleer sahasının elektrik dağıtım şebekesiyle ilgili bir sorun yaşadığı ve İsrail komandolarının Kızıldeniz'deki İran gemisinde limpet mayınlarını patlattığı bildirildikten günler sonra çıkan haberlerden saatler sonra geldi" dedi.

Geçen hafta İran Dışişleri Bakanlığı, Saviz'in Kızıldeniz'de saldırıya uğradığını iddia eden basında çıkan haberlerini doğrulayan bir açıklama yaptı.

Bakanlık sözcüsü Saeed Khatibzadeh "İran ticaret gemisi Saviz, 6 Nisan 2021'de yerel saatle 6 Nisan 2021'de Cibuti sahili açıklarında Kızıldeniz'de küçük hasar gördü." dedi.

Saviz'e yapılan saldırı, İran ile İsrail arasında bir deniz savaşı hakkında bir spekülasyon dalgasına yol açtı. Ancak bazı gözlemciler saldırıyı ve Natanz'daki olayı, İsrail'in ABD'nin resmi olarak Müşterek Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen 2015 nükleer anlaşmasına geri dönmesini engelleme çabalarının daha geniş bağlamında ortaya koydu.

Saviz aynı gün İran'a saldırıya uğradı ve P4 + 1 Viyana'da nükleer görüşmelere devam etti ve Natanz'daki son olay İran Ulusal Nükleer Teknoloji Günü'nde meydana geldi. Bu, bazı gözlemcilerin bu olaylar ile İran nükleer anlaşmasına şiddetle karşı çıkan İsrail arasında bir bağlantı kurmasına yol açtı.

Associated Press, Natanz olayının ABD'nin JCPOA'ya yeniden girme çabalarını zorlaştırdığını söyledi.

Natanz olayının zamanlaması, İsrail'in JCPOA'YA karşı düşmanlığı ile ilgili bir başka gelişme ile de çakıştı. Olayla ilgili haberler ortaya çıktıkça, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Pazar günü İsrail'e indi. Austin ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail'in JCPOA konusunda ABD ile işbirliği yapacağını söyledi.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar