Iran-Russia-strategic-agreement-678x381.jpg

Al Mayadeen: İran ve Rusya kapsamlı bir stratejik anlaşma imzalamaya hazırlanıyor

"Sergey Lavrov Tahran'da. İranlılar, Rus dışişleri bakanının ziyaretini hem zamanlama hem de içerik açısından önemli görüyor. İki taraf, Çin ile (İran'ın yakın zamandaki) anlaşmasına benzer kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşmasının imzalanmasına hazırlık olarak iki Mutabakat Muhtırası imzaladı. İki ülke ilişkilerindeki bu önemli gelişmeye birçok alanda benzer siyasi duruşlar eşlik ediyor".

16 Nisan 2021 Cuma
İNTİZAR - Yakın tarihli bir Al Mayadeen TV raporuna göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un son Tahran ziyaretinin ardındaki amaç, ülkesi ile İran arasında kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşmasının imzalanmasının önünü açmaktı.
 
Bu, İran ve Çin'in geçen ayın sonunda 25 yıllık kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşması imzalamasından sonra geldi.
 
Söz konusu haber Al Mayadeen TV (YouTube) kanalında yer aldı. Bu videonun middleeastobserver.net'de yer alan çözümünün tercümesini aşağıda ilginize sunuyoruz...
 
Muhabir:
 
Sergey Lavrov Tahran'da. İranlılar, Rus dışişleri bakanının ziyaretini hem zamanlama hem de içerik açısından önemli görüyor. İki taraf, Çin ile (İran'ın yakın zamandaki) anlaşmasına benzer kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşmasının imzalanmasına hazırlık olarak iki Mutabakat Muhtırası imzaladı. İki ülke ilişkilerindeki bu önemli gelişmeye birçok alanda benzer siyasi duruşlar eşlik ediyor.
 
İran Dışişleri Bakanı Mohammad  Javad Zarif  :  
 
ABD, yaptırımların (dayatmanın) İran'la başa çıkmak için (doğru) yaklaşım olmadığını anlamalıdır. Buna ek olarak, Avrupa Birliği, ABD'deki aşırılık yanlılarına ve Siyonist varlığa boyun eğerek, artık uluslararası toplumda bir yeri olmadığını kanıtladı.
 
Muhabir:
 
Aynı şekilde Rus konuk ABD ve Avrupa politikalarını da kınadı.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey  Lavrov  : 
 
Nükleer müzakereleri aksatmaya yönelik her türlü girişimi kınıyoruz ve Washington'un nükleer anlaşmayı tam olarak uygulamasını talep ediyoruz. Avrupa Birliği'nin bazı İranlı yetkililere yaptırım uygulama kararına şaşırıyoruz. Bunu Viyana'daki müzakerelerin ortasında kasıtlı olarak işlenen bir suçtan daha kötü (bir hata) olarak görüyoruz.
 
Muhabir:
 
Natanz olayıyla aynı zamana denk gelen ani Avrupa tırmanışı, Viyana toplantılarının ikinci turuna gölge düşürebilir ve birçok düzeyde gerginliğe neden olabilir.
 
İran, ister nükleer programı ve ekonomik yaptırımları, ister Batı ile (sorunlu) ilişkileri ve İsrail ile çatışması açısından biriken krizlerle baş etmenin zor olduğunun farkındadır. Bununla birlikte (İran), Rusya ve Çin ile bağlarının her zamankinden daha güçlü hale geldiğini ve bunun üzerine uygulanan Amerikan ve Avrupa baskılarını azaltmak için yeterli olduğunun da farkındadır.
 
Ahmad Al-Bahrani - Tahran - El-Mayadeen
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar