suudi-koalisyonunun-maribde-son-nefesleri.jpg

Kurtuluşun eşiğinde

Yemen Savunma Bakanlığı'na bağlı bir Yemen gazetesi olan Al-Jaish Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yemen Ordusu ve Halk Komitelerinin şehri kurtarmak üzere olduğunu söyledi. El Jaish'e göre Sanaa, Abdrabbuh Mansur Hadi'nin güçlerini ve IŞİD ve El Kaide'ye bağlı diğer güçleri başarılı bir şekilde hedef alıp zayıflattıktan sonra Marib'i kurtarmak için gereken tüm hazırlıkları tamamladı.

22 Nisan 2021 Perşembe

İNTİZAR - Yemen güçleri, şehri Suudi destekli paralı askerlerden kurtarmak için son çabalarında petrol zengini stratejik Marib kentini kapattı.

Yemen Ordusu ve "halk komiteleri", Kuzey Yemen'deki Suudi destekli kuvvetlerin son kalesi olan Marib'i ele geçirmek için bir operasyon başlattı. Yemen güçleri şehre başarılı bir şekilde ilerledi ve şehri kuşattı, ancak henüz Marib'e girmediler.

Son birkaç gündür bu güçler, Suudi Arabistan'ı Yemen'in çeşitli bölgelerinde yeni bir bombalama kampanyası gerçekleştirmeye iten savaş çabalarını yoğunlaştırdı.

Çarşamba günü Yemen haber kanalı Al-Masirah, ABD-Suudi hava saldırıları çerçevesinde Sanaa'nın doğusundaki Marib vilayetinde 14 hava saldırısı başlattığını bildirdi.

Bir güvenlik kaynağına atıfta bulunan kanal, hava saldırılarının Sirwah bölgesindeki Wadi Nakhla'yı hedef aldığını söyledi. Bu hava saldırıları, saldırgan savaş uçaklarının Razih sınır sahasının çeşitli bölgelerinde Suudi füzesi ve topçu bombardımanı ile birlikte Sa'adah vilayetinin Shada bölgesine bir baskın başlatmasının ardından geldi.

Ancak bu saldırılar Yemen kuvvetlerinin Marib'e yürümesini engelleyemedi.

Yemen Savunma Bakanlığı'na bağlı bir Yemen gazetesi olan Al-Jaish Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yemen Ordusu ve Halk Komitelerinin şehri kurtarmak üzere olduğunu söyledi. El Jaish'e göre Sanaa, Abdrabbuh Mansur Hadi'nin güçlerini ve IŞİD ve El Kaide'ye bağlı diğer güçleri başarılı bir şekilde hedef alıp zayıflattıktan sonra Marib'i kurtarmak için gereken tüm hazırlıkları tamamladı. Yemen gazetesi, kentin dış mahallelerine ulaşan ordunun ve komitelerin, sivillerin hayatını korumak için yerinden edilmiş kişilerin kamplarının bulunduğu bölgelerde sessizce savaş yürüttüklerini bildirdi.

Ayrıca Hadi güçlerinin Marib civarındaki yerlerinden edilmiş sivillerin arkasına saklandığını da söyledi.

Sanaa güçleri yeni bir savaş turu için hazırlanırken, Suudi destekli güçler Sanaa ile mücadeleye olan ilgisini kaybediyor gibi görünüyor. Salı günü, aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu en az 20 kişi, Marib'den Sanaa'ya sığındı. Sanaa'ya vardıklarında, ordunun ardından saldırganlık ve paralı askerler koalisyonunun zor durumda kaldığını ve halk komitelerinin onları aşıp dar yerlere sıkıştırabildiklerini söylediler.

Marib'deki savaş sırasında Suudi destekli güçlerin büyük yenilgiler ve kayıplar yaşadığını söylediler. 

Yeni operasyonlar planlayan Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree Salı günü yaptığı açıklamada, Yemen silahlı kuvvetlerinin şehit Devlet Başkanı Salih El-Sammad adına özel askeri operasyonlar düzenlemeye hazırlandığını söyledi.

Al-Sammad'ın üçüncü şehadet yıldönümünü yorumlayan Saree, Al-Sammad adına yapılacak bir sonraki operasyonun uygun zamanda ve yerde yapılacağını söyledi.

Al-Sammad, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi'nin başkanıydı ve Suudi liderliğindeki koalisyonun Batı Yemen'deki konvoyunu hedef almasının ardından Nisan 2018'de şehit oldu.

Suudiler, İran tarafından desteklendiğini iddia ettikleri Yemen'in Ensarullah hareketini ortadan kaldırmak umuduyla Mart 2015'te Yemen'e karşı bir savaş başlattı.

Ancak beş yıldan fazla süren kesintisiz saldırganlığın ardından Suudiler, Ensarullah'ı yenmeyi başaramadı, aynı zamanda saldırganlıklarını sürdürerek hareketin her zamankinden daha güçlü olmasına da yardımcı oldu.

Sanaa güçleri Marib'in merkezine doğru ilerlerken ABD, kabul edilirse Sanaa'nın Marib'i kurtarmasını engelleyecek bir ateşkes girişimi sunarak Suudileri kurtarmak için desteğini artırdı. İnisiyatif, girişimi Suudileri Marib'de bir yenilgiye uğratmaktan korumayı amaçlayan bir Amerikan hile olarak gördüğü için Sanaa tarafından soğuk karşılandı. Bu, Suudilerin neden Amerikan girişimini memnuniyetle karşıladığını açıklayabilir.

Reuters Salı günü, Marib'de Suudi destekli askerlerle savaşan Sanaa güçlerinin daha iyi durumda olduğunu ve Suudi yanlısı askerlerden daha gelişmiş silahlara sahip olduğunu bildirdi.

Reuter, askeri kaynaklara atıfta bulunarak, büyük petrol ve gaz sahalarına ev sahipliği yapan Marib'i düşmekten alıkoyan tek şeyin Suudi saldırıları olduğunu söyledi.  

Suudi Arabistan, Marib şehrinin Yemen güçlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla bazı illerde Yemen güçlerine karşı hava harekatı başlattı.

Ancak Suudi Arabistan, Sanaa güçlerinin Marib'e doğru yürüyüşünü durduramadı. Bu bozgun, Suudi Arabistan'ın ABD de dahil olmak üzere ezici uluslararası destek görmesine rağmen son haftalarda Yemen'de karşılaştığı bir dizi başarısızlıkların en sonuncusu.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar