164545063.jpg

İran Afganistan politikasını açıkladı

Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinden ve Afgan hükümetinin çöküşünden bir haftadan fazla bir süre sonra, İran, Tahran'ın muhtemelen başa çıkmakta zorluk çekeceği komşu bir ülkedeki yeni gerçekliğe yönelik yeni politikasının ana hatlarını çizdi.

24 Ağustos 2021 Salı

İNTİZAR - İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sait Katipzade Pazartesi günü düzenlediği haftalık basın toplantısında zamanının çoğunu Afganistan'daki gelişmeler hakkında konuşarak geçirdi. İran'ın Taliban'ın Afganistan'ı ile ilişkilerinin geleceği hakkında bazı zor sorular aldı.

Katipzade, "İran İslam Cumhuriyeti Afganistan'daki son gelişmeleri yakından takip ediyor" dedi.

Diyalog ve çatışmaların barışçıl bir şekilde çözülmesi ihtiyacının altını çizmeye hevisliydi. Sözcü, "İran, Afganistan'daki tüm parti ve gruplarla sürekli temas halinde ve diyalog halinde" dedi.

Katipzade bu partilerin veya grupların isimlerini vermedi. Ve bu olağan bir diplomatik uygulamaydı. Kargaşa zamanlarında ortalık yatışana kadar taraf tutmamaya özen gösterilmelidir.

Taliban, İran'ın dostu değil; Mezar-ı Şerif'te İranlı diplomatların kanını dökmenin suçlusu olarak görülüyor, ancak İranlı yetkililer katliamdan henüz onu sorumlu tutmadı. Bu, İran kamuoyunun neden militan grup hakkında karamsar bir görüşe sahip olduğunu açıklayabilir. Aslında, İran'daki birçok sosyal medya kullanıcısı, Afgan nüfusunun geniş bir kesiminin demokratik tuzaklarla siyasi bir düzen kurması için son umut ışığı haline gelen Pençşir Vadisi'nden Ahmed Mesud'a büyük ölçüde sempati duyuyor.

Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında Katipzade, Mesud'la ilgili bir soruyu yanıtlamak durumunda kaldı. Halkın ruh halini bilmesine rağmen, sözcü hem Mesud hem de Taliban ile güvenli bir mesafeyi korumaya çalıştı.

İran'ın Mesud ile temas halinde olup olmadığı sorulduğunda, Katipzade, İran'ın Afganistan'daki tüm parti ve gruplarla temas halinde olduğunu söyledi. Bu yanıt, Afganistan'daki tüm etnik grupların haklarını güvence altına alacak ve koruyacak her şey dahil bir hükümet kurmaya teşvik etmek amacıyla Afganistan'daki tüm paydaşlarla ilişkiler kurmaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçasıdır.

Katipzade, İran'ın Kabil'de kimseyi dışlamayan ve ölümcül savaşa son veren her şey dahil bir hükümetin kurulmasını görmek istediğini açıkça belirtti.

İran'ın Taliban yönetimini tanıyıp tanımayacağına ilişkin bir soruya yanıt olarak, “Temelde şu anda o aşamada değiliz. Şimdi Afganistan'da, Afganistan'ın tüm gerçeklerini ve Afganistan'ın etnik ve sosyolojik yapısını farklı perspektiflerden yansıtan her şeyi kapsayan bir hükümet kurmaya çalışmamız gereken bir aşamadayız.”

Katipzade, böyle bir hükümetin kurulmasının İran'ın Taliban'la daha olumlu bir şekilde başa çıkmasının yolunu açacağını ima etti. “Afganistan'ın gelecekteki her şey dahil hükümeti bu sorunları yansıtırsa, bu yolu kolaylaştırabilir. Afganistan'ın gelecekteki hükümetine karar vermek için henüz çok erken. Şimdi önceliğimiz, Afgan halkının canını, malını ve onurunu korumak ve çeşitli Afgan grupları arasında kapsamlı diyaloğa girmek ve bu ülkede her şey dahil bir hükümetin kurulmasıdır."

Bu amaçla İran, Perşembe günü Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'yi ağırlayacak. Katipzade, bu ziyaretin ikili ilişkiler ve Afganistan'daki gelişmelere odaklanacağını söyledi.

İran gibi Pakistan da Taliban'ın devralmasının ardından Kabil'de her şey dahil bir hükümetin kurulmasına ilgi duyduğunu ifade etti. Kureyşi, Twitter'da Afganistan hakkında "Kapsayıcı bir siyasi çözümün ileriye dönük en iyi yol olduğuna inanıyoruz" dedi.

İran ve Pakistan'ın Afganistan'a barış getirme konusunda ortak çıkarları var. Her ikisi de Afganistan'ın komşuları ve oradaki herhangi bir istikrarsızlık, onlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. İran ve Pakistan çok sayıda Afgan mülteciye ev sahipliği yapıyor ve bir mülteci dalgasına daha dayanacak durumda değiller.

Aşırıcılığı önlemek ve yeni düzende Afgan etno-din grupların haklarını güvence altına almak gibi diğer hedeflerle birlikte başka bir mülteci dalgasını önlemek, İran'ın Kabil'de diyalog ve hoşgörü çağrısı yapmasının altında yatan nedendir.

Katipzade, "Afganistan'da her şey dahil bir hükümete barışçıl bir şekilde geçişi memnuniyetle karşılıyoruz ve bu ülkede oluşturulan Koordinasyon Konseyi'nin bu komşu ülkede barışa doğru ilerleyebileceğini umuyoruz." Dedi.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar