52872-cats.jpg

Japonya'ya yine bir atom bombası daha düştü, bu kez farklı bir atom

ABD yapımı Covid-19 aşılarına bir darbe olarak Japonya, kontaminasyon korkuları üzerine yaklaşık 1,63 milyon doz Moderna Covid-19 aşısının kullanımını askıya aldı ve yabancı aşılara tam olarak güvenilemeyeceği yönündeki argümanların sağlamlığını daha da güçlendirdi.

28 Ağustos 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Askıya alma, Japonya Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 560.000 şişelik bir partinin bazı dozlarında "yabancı maddeler" bulunduğunu açıklamasının ardından geldi.
 
Yaklaşık bir hafta önce, Japonya'daki bazı aşı merkezleri, bazı şişelerde kontaminant raporlar gönderdi. Moderna Covind-19 aşısının Japonya'daki yurtiçi distribütörü Takeda Pharmaceutical, bu raporları aldığını açıkladı. Kontaminasyon* raporlarını aldıktan bir hafta sonra distribütör, Amerikan aşısının kullanımının askıya alındığını duyurdu. 
 
Şimdiye kadar "yabancı madde" hakkında hiçbir ayrıntı yayınlanmadı, ancak Takeda bunu partikül madde olarak nitelendirdi.
 
Japan Times'ın haberine göre, Japonya Sağlık Bakanlığı, yabancı maddenin 16 Ağustos'tan bu yana Aichi, Ibaraki, Gifu, Saitama ve Tokyo olmak üzere beş ildeki sekiz işyerinde ve büyük ölçekli aşılama alanlarında, hepsi 3004667 lot sayısına sahip 39 şişede tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık, tespit edilen lot sayısına sahip yaklaşık 570 bin dozu artık kullanmamaya karar verdi.
 
Moderna, skandaldan haberdar olduğunu doğruladı. Amerikan firması yaptığı açıklamada, "Moderna, COVID-19 aşısının ilaç ürün şişelerinde görülen partikül madde vakalarından haberdar edildiğini doğruladı" dedi.
 
Japon Takeda Pharmaceutical'a atıfta bulunarak, "Şirket raporları araştırıyor ve ortağı Takeda ve düzenleyicilerle bu sorunu çözmek için süratle çalışmaya kararlıdır" diye ekledi.
 
Japonya'daki askıya alma olayının viral hale gelmesinden kısa bir süre sonra bir suçlama oyunu başladı. Moderna, kontaminasyonun İspanya'daki fason üretim tesisindeki üretim hatlarından birindeki üretim sorunundan kaynaklanabileceğini söyledi.
 
ABC'nin haberine göre, şirketin bir sözcüsü, etkilenen üretim grubunun yanı sıra etkilenen partilerden önce ve sonra işlendikleri için tedbirli olmaktan geri tutulan iki partinin daha yalnızca Japonya'da dağıtıldığını ekledi. 
 
ABD'li biyoteknoloji şirketi Rovi'nin İspanyol üreticisi Perşembe günü yaptığı açıklamada konuyla ilgili bir soruşturma yürüttüğünü söyledi. Ayrıca, kontamine aşı dozlarının yalnızca Japonya'ya gönderildiğini söyledi. İspanyol ilaç şirketi, "Bu partikül maddenin tespiti, yalnızca Japonya'da dağıtılan bir ürün partisinin belirli şişelerine atıfta bulunuyor" dedi.
 
Bu olay, ülkelerin şu anda İran da dahil olmak üzere çok az ülke tarafından üretilen kendi güvenli Covid-19 aşılarını geliştirme ihtiyacına bir kez daha odaklanmaya sebep oldu.
 
İran, Amerikan, İngiliz ve Fransız aşılarının güvenliği konusunda uyarıda bulunan birkaç ülke arasındaydı. Ocak 2021'de yaptığı bir konuşmada İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamanei, Amerikalıların ve İngilizlerin güvenli olmayan aşılarını İranlılar üzerinde test etmeye çalışacakları endişesiyle Amerikan ve İngiliz aşılarının ithal edilmesinin yasak olduğunu duyurdu. 
 
Devrim Lideri, khamanei.ir'de yer alan habere göre şu ifadeleri kullanmıştı:
"Amerikan ve İngiliz aşılarının ülkeye ithali yasaktır. Bunu yetkililere söyledim ve şimdi de herkesin önünde söylüyorum. Amerikalılar bir aşı üretmeyi başarmış olsalardı, bu korona felaketi kendi ülkelerinde yaşanmayacaktı. Birkaç gün önce, 24 saat içinde 4.000 ölüm kaydettiler. Eğer bir aşıyı nasıl üreteceklerini biliyorlarsa ve Pfizer şirketi bir aşı üretebiliyorsa, neden bize versinler ki? Bu kadar çok ölüm ve kurban olmaması için kendileri için kullanabilirler. Aynı şey İngiltere için de geçerli. Bu nedenle, güvenilir değildirler. Onlara gerçekten güvenmiyorum".
"Belki de işe yarayıp yaramadığını görmek için aşılarını bazen başka ülkeler üzerinde test etmek istiyorlar. Bu nedenle ABD ve İngiltere'den aşı almamalıyız".
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
* Kontaminasyon Nedir?: Kontaminasyon tıp dilinde radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması anlamına gelir. Radyoaktif maddeler zararlı atıkları bünyesinde barındırır. Bu nedenle de bir yere bulaşması durumunda bu kavramın tıp dilinde ifade edilmesini sağlar.
Tıp Dilinde Kontaminasyon Ne Anlama Gelir?: Bu kelime sadece radyoaktif maddeler için de kullanılmaz. Her türlü yabancı bir maddenin bir yere bulaşması durumunda kullanılır. Tıpçıları bu kavramı bu durumu tanımlamak için en kısa şekilde kullanır.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar