14_medium.jpg

Husilerden ABD ve Suudilere: Afganistan fiyaskosu sonrası Yemen geri çekilme planını hazırlayın

Amerika'nın beyhude bir savaştan sonra Afganistan'dan utanç verici bir şekilde çekilmesinin ardından, üst düzey bir Yemenli yetkili, ABD ve Suudi Arabistan'ı Yemen'den çekilme planı hazırlamaya çağırarak, Arap ülkesinin sonunda "saldırganlar için bir mezarlığa" dönüşeceği konusunda uyardı.

31 Ağustos 2021 Salı

İNTİZAR - Yemen Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali El-Husi, ABD'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havaalanından kaotik çekilme çabaları sonunda Güney Asya ülkesinin 20 yıllık işgaline kesin bir şekilde son verdiğini açıklamasının ardından Salı günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu sözleri dile getirdi.

"Son Amerikan sömürgecilerinin Afganistan'dan ayrılmasıyla birlikte ABD'yi ve Suudi müttefikini de Yemen'i terk etmeye ve Yemen halkının işgal ve vesayetten uzak, istikrar içinde yaşayabilmesi için bu yönde bir plan hazırlamaya çağırıyorum." 

Yemen halkı, ihtilaflar ve çatışmalar ne kadar uzun sürerse sürsün işgali ve vesayeti asla kabul etmeyecektir. Yemen, saldırganların mezarlığı olacaktır.”

Suudi Arabistan, eski Riyad destekli rejimi yeniden iktidara getirmek ve Ensarullah hareketini ezmek amacıyla bazı müttefik devletleriyle işbirliği içinde Mart 2015'te Yemen'e ABD destekli bir askeri saldırı başlattı.

Şimdi, Krallık, Yemen güçlerinin Suudi hedeflerine misilleme saldırıları düzenlemesiyle maliyetli bir bataklığa saplandı.

Afganistan'daki Amerikan birliklerinden sorumlu ABD komutanı, Pazartesi öğleden sonra, ABD Başkanı Joe Biden'in geri çekilme için belirlediği son tarihte Afgan savaşının sona erdiğini duyurdu.

General Kenneth McKenzie, ABD ve müttefiklerinin 18 günlük hava taşımacılığı sırasında 123.000 kişiyi tahliye ettiğini, ancak ordunun her Amerikan vatandaşını veya Afgan müttefikini kurtaramadığını kabul etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil havalimanı pistinde düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin yenilgiye uğratıldığını ve Afganistan'ın "bağımsızlığını" kutladığını söyledi.

El Cezire'nin aktardığına göre, ülke artık "özgür ve egemen bir ulus" haline geldi. "Bu zafer hepimizin."

ABD ordusu, 2001 yılında Taliban'ı ortadan kaldırmayı amaçlayan teröre karşı savaş ilan ettiği Afganistan'ın işgaline öncülük etti.

Yirmi yıl sonra, Afgan hükümeti ve ordusu, Taliban'ın sahadaki hızlı ilerlemeleri karşısında çöktü ve çoğu kişi bunu ABD önderliğindeki yabancı güçlerin ülkeden alelacele çekilmesine bağladı.

Dağınık ABD çıkışı, Tekfirci DAEŞ terör grubu tarafından Kabil havaalanının dışındaki ölümcül bombalama saldırılarıyla gölgelendi.

Press TV

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar