collage.png

BAE destekli güçler geri çekilirken Yemen'de çatışmalar azaldı

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından eğitilen ve desteklenen Yemen kuvvetleri, Sana merkezli kuvvetlerin füzeler ve insansız hava araçlarıyla Abu Dabi'yi hedef almasıyla sonuçlanan bir aylık şiddetli çatışmaların ardından askeri operasyonlarının sona erdiğini duyurdu.

30 Ocak 2022 Pazar
İNTİZAR - Yemen'deki çatışmalar, tüm bölgeyi sarsan bir aylık şiddetli çatışmaların ardından gerilimi düşürmeye doğru gidiyor gibi görünüyor. 
 
Sana merkezli hükümetin Şebva vilayeti ve Marib'deki güçlerine karşı mücadeleyi yöneten BAE destekli Devler Tugayları, Cuma günü, hedeflerine ulaştıktan sonra çatışmanın önemli bir bölgesinden çekilmeye ve savaşçılarını ve ekipmanlarını yeniden konumlandırmaya başladıklarını duyurdu.
 
Tugaylardan yapılan açıklamada, "Güney Devleri Tugayları'nın Güney Fırtınası Harekatı'nda elde ettiği büyük başarının ardından, tugaylarını ana karargaha aktarmaya başladı" denildi. “Tugaylar, Bihan ve Harib bölgelerini özgürleştirdikten ve onları Husi milislerinden tamamen koruduktan sonra güçlerini Şabva vilayetinde yeniden konumlandırdı”.
 
Sürpriz duyuru, Abu Dabi'ye yönelik füze ve insansız hava araçları saldırılarının ardından artan gerilimlerin fonunda geldi. Abu Dabi'deki hayati petrol tesisleri ve bir havaalanı, BAE'nin Şabva ve Marib vilayetlerindeki bir dizi stratejik bölgeyi ele geçirme çabaları sırasında Tugaylara askeri destek sağlamaya dahil olması nedeniyle Yemen'den saldırılara uğradı. 
 
Drama, geçen yılın son aylarında Tugayların Yemen'in batı kıyılarındaki bölgelerdeki üslerinden Şabva'ya taşınmasıyla başladı. Suudi liderliğindeki koalisyon tarafından Kasım ayı ortasında yapılan bir açıklamada, yeniden konuşlandırmanın Suudi destekli Yemen hükümetini “tüm cephelerdeki savaşında” desteklemeyi amaçladığı belirtildi.
 
Son birkaç hafta içinde Şabva'da bazı ilerlemeler kaydettiler ve hatta son zamanlarda Suudi destekli hükümetin kuzey Yemen'deki son kalesi olan Marib'deki Harib'e doğru ilerlediler. Harib'i ele geçirdikten sonra Marib şehrine ilerlemeye hazır görünüyorlardı, ancak Cuma günü aniden geri çekildiklerini duyurdular, bu hareket onları hesaplarını değiştirmeye neyin ittiğine dair spekülasyonlara yol açtı. 
 
Yemen'in Ensarallah hareketine bağlı bir haber ağı olan El-Mesire tarafından yayınlanan bir makale, Yemen'in Abu Dabi'ye yönelik saldırılarının BAE'yi Yemen'deki planlarına devam etmekten caydırdığını öne sürdü. Bu makalede, "Yemen saldırıları, 'petrol ve doğal gaz sektörlerindeki dış yatırımları büyük ölçüde teşvik ettiği için' BAE'nin dış yatırım çekme çabalarını büyük ölçüde azaltacak ve bu nedenle bu devletin can damarı olan ticaret ve turizmi olumsuz etkileyecek acı verici bir stratejidir. BAE, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde büyük petrol üreten ülkeler arasında dünyada üçüncü sırada yer alan bir petrol ülkesidir" ifadesi yer alıyor. 
 
Açıklamada ayrıca, "Yemen Silahlı Kuvvetleri, hassas bölgeleri balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla Suudi Arabistan ve BAE'nin derinliklerini hedef aldı. Saldırgan ülkeler haksız saldırgan savaşı durdurmak ve Yemen limanları ve havalimanlarındaki kuşatmayı kaldırmak için fiili, gerçek adımlarını atmadıkça bu operasyon tekrarlanacaktır” denildi. 
 
Yemen'in İran büyükelçisi İbrahim El-Daylemi de aynı değerlendirmeyi yineledi. El Mesire'ye BAE'nin saldırılarındaki tırmanışın, BAE'yi hedef almak için yürekli ve cesur bir kararla karşılandığını ve bunun saldırgan güçlerin yumuşak bir tarafı olduğunu ortaya çıktığını söyledi.
 
"BAE herhangi bir çatışmaya devam edemez ve bugün, geri çekildiğini ilan ederek ve güçlerini Şabva'da yeniden konumlandırarak aldatmaya başvuruyor" ifadelerini sözlerine ekledi.  
 
Yetkili, "BAE de dahil olmak üzere saldırgan koalisyonunda yer alan tüm ülkeleri hedef almaya devam etmeye hazırız ve liderliğin cesareti gösterildi" dedi.
 
Büyükelçi sözlerine şöyle devam etti: “Her şeydan önce; kuvvetlerin ayrılışını, tutsakların sorununun ele alınmasını, tazminatın ödenmesini ve kuşatmanın kaldırılmasını sahada görmedikçe, saldırganlık koalisyonu hiç beklemedikleri darbelere maruz kalacaktır”.
 
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar