Ekran Alıntısı Hamaney.JPG

İran'ın ilerlemesi liberal demokrasinin mantığını geçersiz kıldı

Ayetullah Hamaney, 1979'da İslam Devrimi'nin şanlı zaferinden sonra ülkede kaydedilen göze çarpan kazanımlar ve ilerlemenin, uluslararası arenada liberal demokrasi mantığını geçersiz kıldığını söyledi.

19 Kasım 2022 Cumartesi

İNTİZAR - İslam Devrimi lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, 1982'de 370 Kutsal Savunma şehidinin gömülmesinin yıldönümünde Cumartesi günü Tahran'daki İmam Humeyni'nin (RA) Hüseyniye'sinde İsfahan eyaletinden bir heyeti kabulünde açıklamalarda bulundu.

Sekiz yıllık Kutsal Savunma'ya (Irak'ın 1980-1988'de İran'a karşı dayattığı savaş) işaret etti ve ülke gençliğinin savaş alanında bir destan yarattığını ve ABD ve müttefikleri de dahil olmak üzere Küresel Kibir tarafından tepeden tırnağa silahlanmış ve ağır bir şekilde desteklenen eski diktatör Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak Baas rejimini yenmeyi başardığını belirtti. 

İran İslam Cumhuriyeti ile ABD de dahil olmak üzere Küresel Kibrin sorununun, İran'ın uluslararası arenadaki ilerlemesine ve başarılarına tanık olmak istememeleri olduğunu söyleyen Ayetullah Hamaney, İslami İran'a göre ilerleme kaydedilmesi halinde Batı dünyasındaki liberal demokrasinin mantığının geçersiz olacağını sözlerine ekledi.

Batılıların iki asrı aşkın bir süredir liberal demokrasi mantığıyla tüm dünyayı talan ettiğini ve bunun sonucunda demokrasiyi kurma bahanesiyle ülkelerin mallarını yağmaladıklarını vurguladı.

Ayetullah Hamaney, ABD'nin Afganistan'da işlediği menfur suçlardan birine işaret ederek, Amerikalıların 20 yıldır Afganistan'a gelip suç işlediklerini söyledi.

İslam İnkılabı Rehberi, Batılı ülkeler tarafından kışkırtılan isyanlara işaret ederek, düşmanların İran'ın ilerlemesinden rahatsız olduğunu ve halkı İslami hükümet hakkında hayal kırıklığına uğratmaya çalıştıklarını söyledi.

Ayetullah Hamaney, İslami Düzen'in isyancıların fesat eylemlerinin ona zarar veremeyecek kadar güçlendiğini söyledi.

Ayaklanmaların sona ermesinin yakın olduğunu öngördü ve adli makamları, insanların mallarını yakmak, masum insanları ve güvenlik güçlerini şehit etmek için işledikleri suçlar uyarınca ayaklanmaların arkasındaki ana unsurları dava etmeye ve cezalandırmaya çağırdı.

İslam İnkılabı Lideri: Batı'nın öfkesinin nedeni İran'ın ilerlemesidir

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyyit Ali Hamaney, ''ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın tüm emperyalist güçleri, İran İslam Cumhuriyeti'nin gelişmesinden rahatsız oluyor, strese kapılıyor ve üzülüyorlar. Bu nedenle sahaya inerek ellerinden geleni yapıyorlar. Tabi hiçbir halt edemezler. Bugüne kadar halt edemediler bundan sonra da edemeyeceklerdir'' dedi.

Ayetullah Hamaney'in konuşması şöyle:

''Emperyalizmin İran İslam Cumhuriyeti ile sorununun temeli şudur: İran İslam Cumhuriyeti gelişip müreffeh olursa Batı dünyasının liberal demokrasi mantığı geçersiz kılınacaktır.

Batılılar liberal demokrasi mantığıyla 2 yüzyıldan fazla tüm dünyayı talan etti. Bir yere özgürlük yok, diğerinde demokrasi yok diyerek girdiler. Demokrasi kurmak bahanesiyle o ülkenin hazinelerini ve kaynaklarını sömürdüler. Yoksul Avrupa, zengin Hindistan ve Çin gibi ülkelerin felakete sürüklenmesine karşılık zenginleşti. İran doğrudan sömürgeleştirilmedi ancak burada da istedikleri gibi davrandılar.

Bir örneği gözümüzün önündeki Afganistan'dır. Amerikalılar 20 yıl Afganistan'da cinayet işledi. Her türlü cinayeti gerçekleştirdiler. 20 yılın ardından devirdikleri hükümete tekrar Afganistan'ı verdiler ve rezaletle bu ülkeden çıktılar.

Eğer dünyada liberal demokrasi mantığını reddeden ve gerçek bir mantıkla halkına kimlik veren bir sistem oluşursa, ülkesinin halkına kimlik veren, onları uyandıran, güçlendiren ve liberal demokrasi mantığına karşı koyan bir hükümet oluşursa, liberal demokrasi mantığı reddedilir. Bu, İran İslam Cumhuriyeti Devleti'dir.

8 yıllık Kutsal Savunma dönemi çok önemli bir olaydı. Gençlerimiz orada ne yaşandığını bilmiyor. 8 yıl tüm dünya güçleri bir taraftayken İran tek başınaydı. Bazen bazı ülkelere saldırılar gerçekleşiyor, ancak İran kadar değildi. NATO o dönem Saddam'la birlikteydi. ABD Saddam'ın yanındaydı, Sovyetler Birliği de öyle. Yugoslavya gibi Sovyetler Birliği yanlısı olmayan ve ABD'ye bağımlı olmayan bazı Avrupa ülkeleri de Saddam'ın yanında saf tutmuştu. Bütün dünya bir tarafta, İran diğer taraftaydı. Biz eli boş bu savaştan galip ayrıldık. 8 yıllık savaşta tam ve muhteşem bir zafere imza attık''.

Liberal demokrasilerin mantığı geçerliliğini kaybedecek

İran İslam İnkılabı Rehberi, Batı dünyasının ülkenin altını oymadaki başarısızlığına dikkat çekti.

Rehber Seyyid Ali Hamaney bugün İran'ın kalkınmasının ve refahının "Batı'da liberal demokrasi mantığını geçersiz kılacağını" duyurdu.

Hamaney konuşmasında, "Batılılar son iki yüzyıl boyunca liberal demokrasi mantığıyla dünyayı yağmaladılar" dedikten sonra, "fakir Avrupa, Hindistan ve Çin gibi ülkelere zarar vermekle zenginleşti" diye ekledi.

Hamaney birkaç hafta önce "Mevcut dünya düzeni bir değişim halinde" demişti ve "bir sonraki aşamada yeni bir düzenin hakim olacağını" belirtmişti. "Gelecek dünya düzeninde 3 geniş çizgi var: ABD'nin geri çekilmesi, gücün Asya'ya devri, direniş ideolojisinin yayılması ve cephesinin genişlemesi."

Seyyid Ali Hamaney, “Batılı güçlerin siyasi, bilimsel, kültürel ve ekonomik güçlerini yavaş yavaş kaybetmesinden” bahsederek, bu gücün Batı'dan bilim ve ekonominin merkezi olacak Asya'ya, siyasi ve ekonomik güçlere geçeceğini belirtti.
 
Nisan ayında da Rehber Hamaney, ABD'nin iç ve dış politikaları, ekonomisi ve güvenliği söz konusu olduğunda son 20 yılda gün geçtikçe zayıfladığını ifade etmişti.

Seyyid Hamaney, Tahran'da üniversite öğrencilerine yaptığı konuşmada da, "Dünya iki kutuplu olmayan yeni bir dünya düzeninin önündedir ve İran ve dünyanın geri kalanı bu düzende fiziksel ve sistematik olarak yer almalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Mehr News/Pars Today/ Al Maydeen

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar