41395-cats.jpg

İşgalci İsrail Rusya-İran işbirliğinden neden bu kadar endişeli?

İsrail medyası yeni bir haberde Rusya'nın Tahran ile imzaladığı işbirliği anlaşmasının ardından Rusya topraklarında İran İHA'ları üreteceğini ortaya koyuyor. İsrail medyasının Pazar günü bildirdiğine göre, işgalci İsrail askeri istihbarat müdürlükleri şu anda Rusya-İran askeri ve güvenlik işbirliği konusunda son derece endişeli.

12 Aralık 2022 Pazartesi

İNTİZAR - İsrail medyasına göre istihbarat teşkilatları tarafından hazırlanan haberlerde, Moskova'da yüzlerce askeri İHA üretmek için ikili bir anlaşmadan ve Rusya'dan İran'a gelişmiş hava savunma sistemleri ihracatından bahsediliyor.

İsrail'deki yayın organlarından Channel 13  dışişleri yorumcusu Nadav Eyal, "İsrail'i ilgilendiren şey, yalnızca insansız hava araçlarını toplu olarak üretme yeteneği değil, böyle bir adımın yansımaları İsrail için zor olabilir" dedi ve ekledi;

"Ayrıca endişe verici bir nokta da, gelişmiş Rus hava savunma sistemlerinin [İran'a] nakledilmesinin, İsrail hava kuvvetlerinin İran topraklarındaki mevzileri hedef almasını çok daha zorlaştıracağıdır."

İran, herhangi bir dayanak olmaksızın Rusya'ya silah sağlamakla suçlanıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya'nın İran'dan satın aldığı yaklaşık 2.500 saldırı hava aracı, yani İran Shahed-136 İHA'larını konuşlandırdığını iddia edecek kadar ileri gitti.

Ukrayna'nın suçlamaları, Batı'nın bu iddiaları benimsemesine neden oldu ve şimdi ABD, iddiaları İran'a karşı bir kart olarak kullanıyor.

Ancak İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran'ın Rusya'ya küçük bir grup insansız hava aracı verdiğini kabul ettiğini, ancak bunun Ukrayna savaşının başlamasından önce olduğunu söyledi.

Bu arada eski İsrail dışişleri bakanlığı yetkilisi Yaki Dayan bir röportajda, Rusya ile İran arasında kurulan koalisyonun "bizim için her düzeyde ve en önemlisi Rusya'nın İran'a tedarik etmesi gereken savaş uçakları düzeyinde kötü" dedi.

Dayan, "Rusya'nın İran'a S-400 hava savunma sistemi sağlamasının İsrail için bir sorun olacağına şüphe yok" dedi ve devamla şunları söyledi; "İran'ın artan nükleer yetenekleri ve onunla henüz bir anlaşmanın olmaması durumun başka bir level olduğunu belirtmeliyiz."

Moskova ve Tahran gizli anlaşmaya vardı

Israel 24 News'in  haberine göre Rusya, İran'la yüzlerce İran İHA'sının Rus topraklarında üretilmesini sağlayacak gizli bir anlaşma yaptı.

İsrail gazetesi, ABD ve diğer Batılı devletlerden bu "gizli anlaşmaya" değinen yeni istihbaratlar olduğunu bildirdi ve Washington Post'un geçen ayki "Moskova ve Tahran, Rus topraklarında İran tasarımı insansız hava araçlarının üretimine başlamak için gizlice anlaşmıştı" diyen bir haberine atıfta bulundu.

Haberde, Rus ve İranlı yetkililerin Kasım ayı başlarında yaptıkları görüşmede anlaşmaya son rötuşları yaptıkları ve iki ülkenin üretimin aylar içinde başlamasına olanak sağlayabilecek planları ve ana parçaları nakletmek için hızlı adımlar attığı belirtildi.

Kaynaklar, anlaşmanın tam olarak uygulanması durumunda, "Moskova'nın Ukrayna'daki askeri harekatını zaten destekleyen" İran-Rusya işbirliğinde bir adım daha atmış olacağını söyledi.

Rus ve İran basınında çıkan haberlere göre, Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri başkanlığındaki bir Rus heyeti 9 Kasım'da Tahran'ı ziyaret etmişti ve ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, ziyaretin yaptırımları ve ülkelerinin içişlerine diğer Batılı müdahale yöntemlerini görüşmek üzere olduğu belirtildi. 

Konuya aşina bir yetkili, "Gizli anlaşma, her iki ülkenin de İran tasarımı İHA'ların Rus topraklarında üretimini kolaylaştırmak için agresif bir girişimidir" dedi ve konuyla ilgili adımlar attıklarını belirtti.

Ayrıca Ukrayna silahlı kuvvetlerine göre Rusya, İran'ın Kiev semalarında görülen Shahed-136 İHA'larından daha güçlü bir model olan Arash-2 İHA'larını satın aldı.

Tahran'ın son açıklamaları, Ukrayna hava sahasında görülen İran insansız hava araçlarının savaş devam ederken Moskova'ya verilmediğini kanıtlayarak iddiaları bir kez daha yalanladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Kasım ayının başlarında, Tahran'ın Rusya'ya insansız hava aracı tedarik ettiği iddiası nedeniyle İran'a saldırı düzenlemenin gerekli olduğunu söyledi.

İHA'ların Ukraynalılar üzerinde yarattığı korku, Kiev'i Batılı müttefiklerinden daha fazla hava savunma sistemi aramaya itti.

İHA'ların kullanımı, Ukrayna'nın müttefiklerini Kiev'e yardım etmek için çeşitli şekillerde bir araya gelmeye sevk etti; Türkiye ve ABD insansız hava araçları gönderiyor ve işgalci İsrail Kiev'e Ukrayna'da kullanılan İran insansız hava araçları hakkında istihbarat sağlıyor.

İran ve Ukrayna'nın oturup konuyu tartışması gerekiyordu, ancak Kiev müzakerelerden son anda vazgeçti.

İsrail Haaretz gazetesinin, İsrail'e yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İşgalci İsrail, "Tel Aviv" in silahları üçüncü bir ülke üzerinden Kiev'e göndermesi için baskıyla karşı karşıya kalmasının ardından Ukrayna için açıklanmayan stratejik materyaller tedarik ederek Batılı ortaklarını yatıştırmak için milyonlarca dolar harcadı.

Bildirildiğine göre, ABD, Ukrayna'ya sadece insani yardım göndermek için ilan ettiği tutuma karşı çıkmak zorunda kalan işgale baskı yapan taraftır.

İsrail işgal medyası Eylül ortasında, İsrailli bir silah üreticisinin Polonya üzerinden Ukrayna'ya anti-İHA sistemleri tedarik ettiğini ve satışların "Tel Aviv"in Ukrayna'ya gelişmiş silahlar satmayı reddetmesini önlemek için Varşova üzerinden yapıldığını bildirdi.

Haaretz'in bildirdiğine göre Biden yönetimi, işgalci rejimin insani yardım arzından çıkıp Ukrayna'ya yardımını genişletmesini ve "Tel Aviv"i hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere Ukrayna'ya yönelik stratejik malzeme satın alımını finanse etmeye sevk eden askeri teçhizat vermesini talep etti.

Al Mayadeen

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar