b61ff505-81c8-4a88-ac66-5a36f747c28c.jpg

Başka seçenek kalmadı, Ensarullah Suudi Arabistan ve BAE'nin derinliklerine saldıracak

Yemen'deki Ensarullah direniş hareketi, Suudi liderliğindeki koalisyonun, savaşın harap ettiği ülkeye yönelik acımasız ablukayı sıkılaştırmak için BM destekli ateşkesten yararlandığını söyleyerek, statükonun devam etmesine izin vermeyeceğini ve kaçınılmaz olarak Suudi Arabistan ve BAE'ye karşı füze saldırıları başlatacağını vurguladı.

9 Ocak 2023 Pazartesi

İNTİZAR - Ensarullah yaptığı açıklamada, geçen yıl 2 Ekim'de sona eren altı aylık ateşkes ve ateşkesi uzatmak ve ticari havalimanları ile giriş limanları üzerindeki ablukayı kaldırmak için iki tur müzakereye rağmen, Riyad liderliğindeki ittifakın ateşkes şartlarından vazgeçtiğini ve önceki anlaşmalara uymadığını duyurdu.

“Suudi liderliğindeki koalisyonun ateşkesten çıkıştaki ana hedefi, Husi Ensarullah güçlerinin Suudi Arabistan'ın derinliklerindeki hedeflere karşı askeri misilleme operasyonları yürütmesini durdurmaktı. Ayrıca Yemen'e uygulanan deniz, kara ve hava ablukası ülkede insani bir felakete yol açmıştır" denildi.

Ensarullah, kıtlık ve kuşatmayı Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'e karşı canice ve acımasız stratejileri olarak nitelendirdi ve uygulamanın Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve ilkeleri uyarınca toplu katliam anlamına geldiğini savundu. 

“Kuşatma, birincil amacı olabildiğince çok Yemenliyi öldürmek ve insanların geçim kaynaklarını yok ederek onlardan intikam almak olan bir savaş gibidir. Suudi liderliğindeki koalisyonun ateşkesin arkasındaki amacı, Yemen'e yönelik ekonomik ablukayı artırmaktı” denildi.

Ensarullah, “Riyad liderliğindeki ittifak, kuşatmayı Yemen'e karşı bir savaş silahı olarak kullandı. Ateşkes ayrıca Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen ulusunun acılarını azaltmak için herhangi bir önlem aramadığını da kanıtladı. Memurlara maaş ödenmesine kesinlikle karşıdır ve ablukayı sıkılaştırmak için sınır tanımıyor.”

Bin Selman, Yemen bataklığından çıkış yolu arıyor

Lübnan'ın Arapça günlük gazetesi El Ahbar, Suudi Arabistan'ın veliaht prensi ve fiili liderinin Yemen'de yaratılan krizden kurtulmaya çalıştığını bildirdi.
 
Gazete, Muhammed bin Selman'ın Riyad rejimine güvenlik garantisi karşılığında Ensarullah'ın Yemen üzerindeki kontrolünü sürdürmesini önerdiğini yazdı.
 
Açıklamada, Ensarullah temsilcileri ile Suudi diplomatlar arasında, arabulucu olarak hem Yemen hem de Suudi Arabistan sınırındaki bir Basra Körfezi ülkesi olan Umman ile yapılan dolaylı ve perde arkası görüşmelerin son turunun, öncekilerden daha kader sonuçları olduğu belirtildi.

Gazete şu ifadelere yer verdi: "Riyad artık müzakereler sırasında çok fazla esneklik gösteriyor. Riyad'ın, şu anda ülkenin derinliklerindeki stratejik tesislerin vurulmayacağına dair güvenlik garantisi almaktan başka bir kaygısı yok. Yemen'i kendi himayesi altındaki bir ülke haline getirme yanılsamasını terk etti ve bunun yerine güvenlik teminatlarıyla yetindi."

Suudi Arabistan, Arap müttefikleriyle işbirliği içinde ve ABD ile diğer Batılı devletlerin silah ve lojistik desteğiyle Mart 2015'te Yemen'e karşı yıkıcı bir savaş başlattı.

Amaç, Yemen'de işlevsel bir hükümetin yokluğunda devlet işlerini yürüten Ensarullah halk direniş hareketini ezmek ve Abd Rabbuh Mansur Hadi'nin Riyad dostu rejimini yeniden kurmaktı.

Suudi liderliğindeki koalisyon hedeflerinden hiçbirine ulaşamazken, savaş yüzbinlerce Yemenlinin ölümüne sebep oldu ve dünyanın en kötü insani krizini doğurdu.

Press TV

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar