4484552.jpg

Suriye'de oyun değişiyor: İran, Suriye'nin hava savunmasını güçlendiriyor

İran'ın uluslararası ilişkilerden sorumlu savunma bakan yardımcısı Hamza Kalenderi, Tahran'ın dost ülkelerin güvenliğine olan bağlılığını yineledi ve Tahran'ın, İsrail'in ülkeye yönelik saldırılarını engellemek için Suriye'nin hava savunma yeteneklerinin geliştirilmesini desteklemeyi "yükümlülüğü" olarak gördüğünü belirtti.

6 Nisan 2023 Perşembe

İNTİZAR - Kalenderi, Salı günü Tahran'da düzenlenen Uluslararası bir programın oturum aralarında bir takım açıklamalarda bulundu.

Askeri teçhizat ihracatına atıfta bulunarak, "Kendimizi Suriye gibi dost ülkelere yardım etmeye, hava savunmalarını güçlendirmeye ve hava saldırılarını engellemeye adadık" dedi.

Savunma bakan yardımcısı, Suriye'nin daha önce İsrail hava saldırılarına karşı “savunmasız” olduğunu, Şam'ın ise İsrail rejiminin hava saldırılarının önemli bir bölümünü başarıyla engellediğini söyledi.

Ayrıca General Kalenderi, İran'ın birkaç komşusuna ve müttefikine "sadece teçhizat ve silah açısından değil, aynı zamanda askeri teçhizat üretme teknolojisi alanında da" yardım ettiğini söyledi.

Bakan Yardımcısı, BM'nin İran'a yönelik silah ambargosu 2020'de kaldırıldığında, çok sayıda ülkenin İran silahlarını kullanmak istediğini gözlemliyoruz" dedi ve İran askeri ve savunma teçhizatı alımına artan ilginin altını çizdi.

Son yıllarda İran, yerli hava savunma sistemleri tedarikinde öncü olmuş ve ülkenin hava savunması alanında kendi kendine yeterli hale gelmesine öncülük etmiştir.

İran Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde katı yakıtlı yeni bir hava savunma füzesi tanıttı.

“Sayyad 4B” olarak adlandırılan füze, Bavar-373 hava savunma sistemi ile eşleştirilmiş durumda. 300 km menzile sahiptir.

Bavar-373 hava savunma sistemi, geçtiğimiz günlerde yaptığı testte, yeni füzesiyle 300 km'nin üzerindeki bir mesafedeki bir hedefi başarıyla vurdu.

İsrail rejimi, ülkedeki askeri tesislere, özellikle de Suriye ordusuna yabancı destekli teröristlere karşı mücadelesinde yardım etmede çok önemli yeri olan Hizbullah direniş hareketinin tesislerine saldırarak Suriye'nin egemenliğini düzenli olarak ihlal ediyor.

İsmi açıklanmayan bir askeri kaynak, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya, İsrail rejiminin Suriye'ye karşı bir füze saldırısı daha başlattığını ve bu sefer başkent Şam yakınlarındaki yerleri hedef aldığını söyledi.

Şam'a ek olarak, Suriye'nin güneyindeki diğer yerler de Salı günü erken saatlerde işgal altındaki Golan Tepeleri yönünden fırlatılan yeni bir füze tarafından hedef alındı.

Askeri kaynağa göre, Suriye hava savunması İsrail füzelerini önledi ve çoğunu düşürdü.

Bununla birlikte, olayda iki sivilin ölümü gerçekleşti ve bir miktar maddi hasar oluştu.

İsrail, bu tür düşmanca eylemlerin bölgesel güvensizliği ve istikrarsızlığı artıracağını savunan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı tarafından bu saldırıların yansımalarına karşı uyarıldı.

Suriye'ye yönelik son İsrail hava saldırıları birkaç sivilin yanı sıra iki İranlı askeri danışmanın ölümüne, yerleşim alanlarının ve hükümet binalarının harap etti ve ülkedeki en büyük iki havaalanını geçici olarak kapanmasına neden oldu. Ayrıca bölgesel bir tırmanışa dair endişeleri de artırdılar.

İran, topraklarına ve çıkarlarına yönelik herhangi bir düşmanca tedbirin cezasız kalmayacağını defalarca göstermiştir. Dahası, İsrail her zaman yıkıcı cevaplar aldı, ancak birçoğu hem ulusal hem de uluslararası medyanın ilgi odağında yer almadı.  

İran ve Suudi Arabistan'ın geçen ay uzlaşmasından bu yana saldırılar arttı.

Ayrıca bu saldırılar, işgal altındaki Filistin topraklarında Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu için yargıyı kendi lehine ele geçirmesi için tetiklediği ciddi bir siyasi karışıklığın ortasında meydana geliyor.

İsrail genellikle Suriye topraklarına yönelik saldırıları konusunda sessiz kalıyor ve birçoğu Suriye hükümetinin teröristlerle mücadelede artan etkinliğine yanıt olarak bir tür tepki olduğuna inanıyor.

2011'in başlarında Suriye'de yabancı destekli terörizmin patlak vermesinden bu yana, Tel Aviv rejimi, Başkan Beşar Esad hükümetine karşı çıkan terör örgütlerinin ana sponsoru oldu.

Suriye birkaç kez İsrail'in saldırılarından BM'ye şikayette bulundu ve Güvenlik Konseyi'nin Tel Aviv'in zulmünü durdurmak için müdahale etmesi için ısrarda bulundu. Ancak bu itirazlar dikkate alınmadı.

Temmuz 2020'de İran ve Suriye, askeri ve savunma sanayilerindeki ortaklıklarını genişletme konusunda anlaştılar.

Şubat ayında, İranlı ve Suriyeli askeri yetkililer, İsrail hava saldırılarındaki artış karşısında hava savunmasını güçlendirmek için Şam'a füze sistemleri tedarik etme konusunda bir anlaşmaya vardılar.

Ülke içerisinde yabancı destekli huzursuzluğun başlamasıyla birlikte İran, Suriye'nin yardımına koşan ilk devlet oldu.

2017'de İslam Cumhuriyeti'nin askeri danışmanlık yardımı, Suriye'nin, tekfirci terör grubu IŞİD'i kesin bir şekilde yenmesini sağladı.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar