576640f9-8aae-4eba-9d25-cef9f0aa2996.jpg

Yemen silahlı kuvvetleri yüksek tahrip kabiliyetine sahip hipersonik füzeyi başarıyla test etti

Yemen silahlı kuvvetleri, Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemilerin hedef alınmasıyla tırmanan gerilimin ortasında, yüksek tahrip kabiliyetine sahip hipersonik bir füzeyi başarıyla test etti.

14 Mart 2024 Perşembe
İNTİZAR - Press TV internet sitesinde yer alan bir habere göre, Yemen silahlı kuvvetleri, yüksek tahrip kabiliyetine sahip hipersonik füzeyi başarıyla test etti. 
 
İsmi açıklanmayan bir askeri kaynak Perşembe günü Rusya'nın Sputnik haber ajansına yaptığı açıklamada, Yemen silahlı kuvvetlerinin test ettiği yüksek tahrip kabiliyetine sahip hipersonik füzenin Mach 8 (saatte 6,200 mil) hıza ulaşabildiğini ve katı yakıtla çalıştığını söyledi.
 
Geçen yıl (2023) Haziran ayında da İran Fettah isimli bir hipersonik füzesini tanıtmış ve bu oldukça dikkat çekmişti. 
 
Kaynak bahse konu füzeyi, "Yemen, Kızıldeniz ve Arap Denizi ile Aden Körfezi'nin yanı sıra İsrail'deki hedeflere yönelik saldırılarda kullanmak üzere üretmeye başlamayı planlıyor" diye ekledi.
 
Kaynak, aylar süren testlerin ardından Yemen güçlerinin füze ve insansız hava araçlarını, cephaneliğindekinin iki katı patlayıcı güce sahip savaş başlıkları taşıyacak şekilde geliştirdiğini de belirtti.
 
Son gelişme, Yemen Ensarullah lideri Abdülmelik El Husi'nin Kızıldeniz'de ABD ve İngilizleri şaşırtan son operasyonlarda yeni silahlar kullanıldığını söylemesinden bir hafta sonra geldi ve "Bundan sonra gelecek olanlar kelimenin tam anlamıyla daha büyük olacak" uyarısında bulundu.
 
Yemen Savunma Bakanı Tümgeneral Muhammed Nasır el-Atifi de geçen hafta yaptığı açıklamada "Silahlı Kuvvetlerin elinde henüz oynamadıkları birçok kart var" dedi.
 
Yemen güçleri Filistinlilere destek vermek amacıyla Kızıldeniz, Babülmendeb Boğazı ve Aden Körfezi'nde defalarca insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenledi.
 
İsrail'in Ekim başından bu yana çoğu kadın ve çocuk en az 31,000 Filistinlinin ölümüne neden olan kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını durdurmaması halinde operasyonların devam edeceği belirtiliyor.
 
Deniz saldırıları, dünyanın en büyük gemicilik ve petrol şirketlerinden bazılarını, dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından birinden geçişi askıya almaya zorladı.
 
Yemen silahlı kuvvetleri, iki ülkenin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını desteklemek amacıyla Ocak ayı başında Yemen'i havadan ve denizden hedef almaya başlamasının ardından ABD ve İngiliz varlıklarını da meşru hedefler listesine ekledi.

Hipersonik, herhangi bir objenin sesten beş kat daha hızlı hareket edebildiğini gösteren Mach 5 limitinin aşılması durumunu tanımlamaktadır. Hızı Mach 5 limitini aşan füzeler de hipersonik füzeler olarak sınıflandırılmaktadır. 

Hız ve yüksek manevra yeteneği gibi özellikleriyle hipersonik füzeler, devletler arasındaki askerî güç dengesini önemli şekilde etkileyebilecek silahlardır. Savunma ve güvenlik eksenli olarak öngörülemezlik riskini arttırmalarından dolayı hipersonik füzelerin stratejik sonuçlar doğurması azımsanmaması gereken bir ihtimaldir.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar