421a42ef-e4d2-4d89-b676-2f7c599ba5c7.jpg

İsrail Genelkurmay Başkanının Arap ülkeleri üst düzey generalleriyle görüşmesinin anlattıkları

ABD CENTCOM'un İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'dan üst düzey askeri liderler arasında işbirliğini görüşmek üzere yapılan zirveye sponsor olduğu belirtildi.

14 Haziran 2024 Cuma
İNTİZAR - 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze'deki direnişin başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ile birlikte bölgede ne kadar gizli saklı ilişkiler, işbirlikleri, ortaklıklar, operasyonlar varsa ortaya çıktı, çıkmaya devam ediyor.
 
Yıllarca "niçin bu kadar İslam ülkesinin çevrelediği Siyonist İsrail işgal ettiği Filistin topraklarında ayakta kalabiliyor ve hatta Filistinlilere her bulduğu fırsatta zulüm edebiliyor?" sorusunun lazım gelen cevabı verilemiyordu, verilse bile kafalarda hep bir soru işareti kalıyordu. Aksa Tufanı Operasyonu kafalarda kalan bu soru işaretlerinin giderilmesini sağlayacak, gizlide olanı ortaya çıkaracak bir ortamın oluşmasına imkan oluşturdu.
 
Aksa Tufanı Operasyonu ile birlikte Direniş Ekseni'ni oluşturan tüm unsurların ellerindeki imkanlar ile birlikte olaya dahil olması sonrasında İsrail o kadar köşeye sıkıştı ki artık, sessiz sakin kapalı kapılar ardında yürütülen tüm işler ifşa olmaya başladı.
 
Siyonist yayın organı The Times Of Israel gazetesinde yer alan bir haber bu bağlamda var olanı ortaya koydu. Aşağıda bir kısmını alıntıladığımız bu haberden yola çıkarak Filistin Direnişi ile kimlerin birlikte olduğu, ve kimlerin İsrail'in yanında yer aldığını görmek gayet mümkün. 
 
Bu haberde gayet açık bir şekilde; ABD sponsorluğunda Bahreyn, BAE, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ın İsrail ile işbirliği içerisinde olduğu buna karşın Filistin Direnişi'ne ise İran İslam Cumhuriyetinin lokomotifi olduğu Direniş Ekseni'nin (Filistin Direniş örgütleri, Lübnan Hizbullahı, Yemen, Suriye, Irak..) hem de tüm alanlarda açık bir destek sunduğu anlaşılmaktadır. 
 
 
İsrail Genelkirmay Başkanı Bahreyn'de Arap ülkeleri üst düzey generalleriyle bir araya geldi
 
Çarşamba günü yayınlanan bir habere göre İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) himayesinde Bahreyn'de çeşitli Arap ülkelerinden üst düzey generallerle bir araya geldi.
 
Axios'un ... toplantı hakkında bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, resmi olarak duyurulmayan Pazartesi günkü toplantı ABD Merkez Komutanlığı tarafından organize edildi ve bölgesel hassasiyetler nedeniyle gizli tutuldu.
 
Toplantı, İsrail'in ... Hamas'a karşı sekiz aydır sürdürdüğü ve Arap ülkelerinin sert kınamalarına neden olan savaşın ardından gerçekleşti
 
Habere göre İsrail Genelkurmaş Başkanı Halevi, Arap komşularıyla devam eden askeri işbirliğinin bir parçası olarak Pazartesi günü Manama'da Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'dan üst düzey askeri yetkililerle bir araya geldi.
 
Haberde görüşmeye CENTCOM Komutanı ABD'li General Michael "Erik" Kurilla'nın da katıldığı belirtildi.
 
IDF ve CENTCOM iddiaları içeren haber ile ilgili yorum yapmayı reddetti.
 
IDF'ye göre Kurilla hafta sonu İsrail'deydi ve Halevi ile bir değerlendirme toplantısı yaparak "son bölgesel zorlukları ve İran tehdidine ve İran'ın bölgedeki vekillerine karşı bölgedeki stratejik ortaklığın güçlendirilmesini" ele aldı.
 
İsrail Ordusundan yapılan açıklamada "Kuzey sınırındaki gelişmeler ve Gazze'deki savaş da ele alındı" denildi.
 
ABD yıllardır İsrail ile İran'a karşı aynı safta yer alan Sünni Arap devletleri arasında askeri işbirliğinin geliştirilmesi için çalışıyor.
 
Mevcut siyasi durumda resmi bir askeri ittifak mümkün olmadığından, ABD bunun yerine gayrı resmi bir bölgesel hava savunma işbirliği inşa etmeye çalıştı. İsrail ile BAE ve Bahreyn arasındaki ilişkileri 2020'de normalleştiren Abraham Anlaşmaları bu planlara ivme kazandırdı. Bir başka önemli hamleyle İsrail 2021'de Avrupa sahasından ABD Merkez Komutanlığı'na taşındı.
 
Bu ittifakın neler başarabileceğinin bir örneği Nisan ayında ABD'nin İran'ın İsrail'e fırlattığı füze ve insansız hava araçlarını engellemek için bölgesel çabaları koordine etmesiyle yaşandı. ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün'ün yanı sıra, aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu bazı Körfez ülkeleri de engellemelere yardımcı olan istihbarat sağladı.
 
Hamas'ın saldırısından bir gün sonra İran'ın vekili Hizbullah Lübnan sınırı boyunca saldırılara başladı ve aynı zamanda kuzeydeki kasaba ve topluluklara roketler fırlattı. ...
Tırmanan şiddet İran'ın İsrail'e doğrudan saldırmasına yol açtı ve Gazze'deki çatışmalarla birlikte büyük bir bölgesel savaşa dönüşebileceği endişelerini arttırdı. ...
Bahsi geçen haberin metninden bir kısmı bu şekilde. Haberde Trump döneminde yapılan Abraham Anlaşmalarına vurgu yapılsa da aslında ABD önderliğindeki Batı siyaset aklı en başından beri, bölgedeki dengeyi İsrail'in merkezde olduğu, bölgedeki diğer yapıların meşruiyetlerini İsrail'e borçlu olduğu bir siyasi güçler dengesi üzerinden tanzim etme istikametinde yol tutmuştur. 
 
Şimdi ise öteden beri var olan ve daha çok gizli yürütülen bu ilişkiler ağı Aksa Tufanı ile birlikte ortaya çıkan yeni zeminde varlığını koruyamıyor ve ifşa oluyor. Buradan yakın gelecekte bölge halklarının bilmediği çok daha vahim tabloların netleşerek ifşa olacağı ve bunun doğal neticesi olarak esasa taalluk eden değişimlere zemin hazırlayabileceği yönünde tahminlerde bulunmak mümkün gözüküyor.

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar