59808-Ekran Alıntısı iran.PNG

İran'da yeni cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan'dan "Yeni Dünya'ya mesajım"

İran halkı bana, haklarımızda, onurumuzda ve bölgede ve dünyada hak ettiğimiz rolde ısrar ederken, uluslararası sahnede yapıcı angajmanları güçlü bir şekilde sürdürmem için güçlü bir yetki verdi. Bu tarihi çabada bize katılmak isteyenlere açık bir davette bulunuyorum.

13 Temmuz 2024 Cumartesi
İNTİZAR - İran'da gerçekleşen son seçimlerde cumhurbaşkanı olarak seçilen Mesut Pezeşkiyan ve beraberindekilerin nasıl bir yaklaşımla politika üreteceğine dair, özellikle yakın çevre ülkelerde ve dünyanın geri kalanında haddinden fazla değerlendirmeler ortaya kondu.
 
Bu değerlendirmeler, çoğunlukla gerçeklikten uzak, propagandaya dönük, temenni ağırlıklı, büyük ölçüde de hem İran'ı hem de yeni seçilen cumhurbaşkanı ve ekibini tanımamaktan kaynaklanıyor.
 
Bu gerçeklikten uzak değerlendirmelerin karşısında, evvela bahse konu olanın kendi yaklaşımını nasıl ortaya koyduğuna bakarak doğru olanı teşhis etmek mümkün olabilecektir.
 
İran'da bir önceki Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin elim bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi ile erken gerçekleşen seçimde beklenmeyen bir şekilde başarılı olup yarışı önde bitiren Mesut Pezeşkiyan, "Yeni Dünya'ya mesajım" başlığı ile Tehran Times'de yayınlanan politik yaklaşımlarını ortaya koyduğu beyanını ilginize sunuyoruz. 
 
Yeni Dünya'ya mesajım
 
19 Mayıs 2024'te, son derece saygın ve kendini işine adamış bir kamu görevlisi olan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin trajik bir helikopter kazasında zamansız vefatı, İran'da erken seçimlerin yapılmasına yol açarak ulusumuzun tarihinde çok önemli bir ana işaret etti.
 
Bölgemizdeki savaş ve çalkantıların ortasında, İran'ın siyasi sistemi seçimleri rekabetçi, barışçıl ve düzenli bir şekilde gerçekleştirerek kayda değer bir istikrar sergilemiş ve bazı hükümetlerdeki "İran uzmanlarının" imalarını boşa çıkarmıştır. Bu istikrar ve seçimlerin onurlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, Dini Liderimiz Ayetullah Hamaney'in sağduyusunun ve halkımızın zorluklar karşısında bile iktidarın demokratik bir şekilde el değiştirmesine olan bağlılığının altını çizmektedir. 
 
Reform, ulusal birliğin teşvik edilmesi ve dünya ile yapıcı ilişkiler kurulması platformunda adaylığımı koydum ve nihayetinde, genel durumdan memnun olmayan genç kadın ve erkekler de dahil olmak üzere, sandıkta yurttaşlarımın güvenini kazandım. Onların güvenine derinden değer veriyorum ve kampanyam sırasında verdiğim sözleri yerine getirmek için hem yurt içinde hem de yurt dışında uzlaşma sağlamaya kararlıyım.
 
Yönetimimin, İran'ın ulusal onurunu ve uluslararası itibarını her koşulda koruma taahhüdüyle hareket edeceğini vurgulamak isterim. İran'ın dış politikası "haysiyet, bilgelik ve basiret" ilkeleri üzerine kuruludur ve bu devlet politikasının oluşturulması ve yürütülmesi cumhurbaşkanı ve hükümetin sorumluluğundadır. Bu kapsayıcı hedefe ulaşmak için makamıma verilen tüm yetkileri kullanmak niyetindeyim. 
 
Bu düşünceyle yönetimim, ulusal çıkarlarımız, ekonomik kalkınmamız, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğin gerekleriyle tutarlı olarak tüm ülkelerle ilişkilerde denge oluşturarak fırsat odaklı bir politika izleyecektir. Bu doğrultuda, gerilimleri azaltmaya yönelik samimi çabaları memnuniyetle karşılayacak ve iyi niyete iyi niyetle karşılık vereceğiz. 
 
Benim yönetimim altında komşularımızla ilişkilerimizi güçlendirmeye öncelik vereceğiz. Tek bir ülkenin diğerleri üzerinde hegemonya ve hakimiyet kurmaya çalıştığı bir bölge yerine "güçlü bir bölge" kurulmasını savunacağız. Komşu ve kardeş ülkelerin değerli kaynaklarını yıpratıcı rekabetlere, silahlanma yarışlarına ya da birbirlerini yersiz bir şekilde çevrelemeye harcamamaları gerektiğine inanıyorum. Bunun yerine, kaynaklarımızın herkesin yararına olacak şekilde bölgenin ilerleme ve kalkınmasına tahsis edilebileceği bir ortam yaratmayı hedefleyeceğiz. 
 
Türkiye, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve bölgesel örgütlerle ekonomik bağlarımızı derinleştirmek, ticari ilişkilerimizi güçlendirmek, ortak girişim yatırımlarını teşvik etmek, ortak zorlukların üstesinden gelmek ve diyalog, güven arttırma ve kalkınma için bölgesel bir çerçeve oluşturma yolunda ilerlemek için işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz. Bölgemiz uzun süredir savaş, mezhep çatışmaları, terörizm ve aşırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, su kıtlığı, mülteci krizleri, çevresel bozulma ve dış müdahalelerle boğuşmaktadır. Gelecek nesillerin yararı için bu ortak zorlukların üstesinden gelmenin zamanı gelmiştir. Bölgesel kalkınma ve refah için işbirliği, dış politikamızın yol gösterici ilkesi olacaktır. 
 
Bol kaynaklara ve barışçıl İslami öğretilere dayanan ortak geleneklere sahip uluslar olarak birleşmeli ve gücün mantığı yerine mantığın gücüne güvenmeliyiz. Normatif etkimizi kullanarak, barışı desteklemek, sürdürülebilir kalkınmaya elverişli sakin bir ortam yaratmak, diyaloğu teşvik etmek ve İslamofobiyi ortadan kaldırmak suretiyle ortaya çıkan kutup sonrası küresel düzende önemli bir rol oynayabiliriz. İran bu konuda kendi payına düşeni yapmaya hazırdır. 
 
1979 yılında gerçekleşen devrimin ardından yeni kurulan İran İslam Cumhuriyeti, uluslararası hukuka ve temel insan haklarına saygı duyarak iki apartheid rejimi olan İsrail ve Güney Afrika ile ilişkilerini kesmiştir. İsrail, işgal, savaş suçları, etnik temizlik, yerleşim yeri inşası, nükleer silah bulundurma, yasadışı ilhak ve komşularına karşı saldırganlık ile zaten bozuk olan siciline şimdi bir de "soykırım" ekleyerek bugün de bir apartheid rejimi olmaya devam etmektedir. 
 
İlk tedbir olarak yönetimim, katliamı durdurmak ve çatışmanın genişlemesini önlemek amacıyla Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlanmasına öncelik verilmesi için komşu Arap ülkelerini işbirliği yapmaya ve tüm siyasi ve diplomatik kaldıraçları kullanmaya teşvik edecektir. Ardından, dört kuşak Filistinlinin hayatını mahveden uzun süreli işgali sona erdirmek için özenle çalışmalıyız. Bu bağlamda, 1948 Soykırım Sözleşmesi uyarınca tüm devletlerin soykırımı önlemek için tedbirler almak gibi bağlayıcı bir görevi olduğunu vurgulamak istiyorum; faillerle ilişkileri normalleştirerek soykırımı ödüllendirmek değil. 
 
Bugün Batı ülkelerindeki pek çok genç, İsrail rejimine karşı on yıllardır sürdürdüğümüz duruşun haklılığını kabul etmiş görünüyor. Bu vesileyle bu cesur nesle, Filistin meselesindeki ilkeli duruşu nedeniyle İran'a yönelik antisemitizm iddialarını sadece açıkça yanlış değil, aynı zamanda kültürümüze, inançlarımıza ve temel değerlerimize yönelik bir hakaret olarak gördüğümüzü söylemek isterim. Bu suçlamaların, Filistinlilerin yaşam hakkını savunmak üzere üniversite kampüslerinde protesto gösterileri düzenlediğiniz sırada size yöneltilen haksız antisemitizm iddiaları kadar saçma olduğundan emin olabilirsiniz. 
 
Çin ve Rusya zor zamanlarımızda sürekli olarak yanımızda durdular. Bu dostluğa derinden değer veriyoruz. Çin ile 25 yıllık yol haritamız, karşılıklı yarar sağlayan "kapsamlı stratejik ortaklık" kurma yolunda önemli bir kilometre taşını temsil ediyor ve yeni bir küresel düzene doğru ilerlerken Pekin ile daha kapsamlı bir işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz. 2023 yılında Çin, Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin normalleşmesini kolaylaştırmada önemli bir rol oynayarak yapıcı vizyonunu ve uluslararası meselelere yönelik ileri görüşlü yaklaşımını ortaya koymuştur. 
 
Rusya, İran'ın değerli bir stratejik müttefiki ve komşusudur ve yönetimim işbirliğimizi genişletme ve geliştirme kararlılığını sürdürecektir. Rusya ve Ukrayna halkları için barış için çabalıyoruz ve hükümetim bu hedefe ulaşmayı amaçlayan girişimleri aktif olarak desteklemeye hazır olacaktır. Özellikle BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği gibi çerçeveler dâhilinde Rusya ile ikili ve çok taraflı işbirliğine öncelik vermeye devam edeceğim. 
 
Küresel ortamın geleneksel dinamiklerin ötesine geçtiğinin bilincinde olan yönetimim, başta Afrika ülkeleri olmak üzere Küresel Güney'de ortaya çıkan uluslararası aktörlerle karşılıklı fayda sağlayan ilişkiler geliştirmeye kararlıdır. İşbirliğine dayalı çabalarımızı arttırmak ve ortaklıklarımızı ilgili herkesin karşılıklı yararına olacak şekilde güçlendirmek için çaba göstereceğiz. 
 
İran'ın Latin Amerika ile ilişkileri köklüdür ve her alanda kalkınma, diyalog ve işbirliğini teşvik etmek için yakından sürdürülecek ve derinleştirilecektir. İran ve Latin Amerika ülkeleri arasında şu anda gerçekleştirilenden çok daha fazla işbirliği potansiyeli bulunmaktadır ve bağlarımızı daha da güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz. 
 
İran'ın Avrupa ile ilişkileri inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. ABD'nin Mayıs 2018'de JCPOA'dan (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) çekilmesinin ardından Avrupa ülkeleri, anlaşmayı kurtarmak ve ABD'nin hukuksuz ve tek taraflı yaptırımlarının ekonomimiz üzerindeki etkisini hafifletmek için İran'a on bir taahhütte bulundu. Bu taahhütler arasında etkin bankacılık işlemlerinin sağlanması, şirketlerin ABD yaptırımlarından etkin bir şekilde korunması ve İran'da yatırımların teşvik edilmesi yer alıyordu. Avrupa ülkeleri tüm bu taahhütlerini yerine getirmedikleri gibi, İran'ın JCPOA kapsamındaki tüm yükümlülüklerini tek taraflı olarak yerine getirmesini de makul olmayan bir şekilde beklemektedirler. 
 
Bu yanlış adımlara rağmen, ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve eşitlik ilkeleri temelinde doğru yola sokmak için Avrupa ülkeleriyle yapıcı bir diyaloğa girmeyi dört gözle bekliyorum. Avrupa ülkeleri, İranlıların hakları ve haysiyetleri artık göz ardı edilemeyecek gururlu bir halk olduğunun farkına varmalıdır. Avrupalı güçler bu gerçeği kabul ettiklerinde ve ilişkilerimizi uzun süredir zora sokan uydurma krizlerle birlikte kendini beğenmiş ahlaki üstünlüğü bir kenara bıraktıklarında İran ve Avrupa'nın keşfedebileceği çok sayıda işbirliği alanı vardır. İşbirliği fırsatları arasında ekonomik ve teknolojik işbirliği, enerji güvenliği, geçiş yolları, çevre, terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, mülteci krizleri ve diğer alanlar yer almaktadır ve bunların hepsi uluslarımızın yararına olacak şekilde değerlendirilebilir. 
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin de gerçeği kabul etmesi ve İran'ın baskıya boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini kesin olarak anlaması gerekmektedir. JCPOA'ya 2015 yılında iyi niyetle girdik ve yükümlülüklerimizi tam olarak yerine getirdik. Ancak ABD, tamamen iç çekişmeler ve intikam duygusuyla anlaşmadan hukuka aykırı bir şekilde çekildi, ekonomimize yüz milyarlarca dolar zarar verdi ve İran halkına -özellikle Covid salgını sırasında- sınır ötesi tek taraflı yaptırımlar uygulayarak sayısız acı, ölüm ve yıkıma neden oldu. ABD, İran'a karşı sadece ekonomik bir savaş yürütmekle kalmayıp, aynı zamanda bölgemizdeki insanları IŞİD ve diğer vahşi terörist grupların belasından kurtarmadaki başarısıyla bilinen küresel bir terörle mücadele kahramanı olan General Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemek yoluyla devlet terörizmine girişerek düşmanlıkları kasıtlı olarak tırmandırmayı seçti. Bugün dünya bu tercihin zararlı sonuçlarına tanıklık ediyor. 
 
ABD ve Batılı müttefikleri, sadece bölgedeki ve dünyadaki gerilimleri azaltmak ve yönetmek için tarihi bir fırsatı kaçırmakla kalmamış, aynı zamanda nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin ilkelerine bağlı kalmanın maliyetinin, sağlayabileceği faydalardan daha ağır basabileceğini göstererek Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) ciddi şekilde baltalamıştır. Gerçekten de ABD ve Batılı müttefikleri nükleer silahların yayılmasını önleme rejimini İran'ın barışçıl nükleer programıyla ilgili bir kriz uydurmak -açıkça kendi istihbarat değerlendirmeleriyle çelişerek- ve bunu halkımız üzerinde sürekli baskı kurmak üzere kullanmak için istismar ederken, bir apartheid rejimi, zorlayıcı bir saldırgan ve NPT üyesi olmayan ve yasadışı nükleer cephaneliğe sahip olduğu bilinen İsrail'in nükleer silahlanmasına aktif olarak katkıda bulunmuş ve desteklemeye devam etmişlerdir. 
 
İran'ın savunma doktrininin nükleer silahları içermediğini vurgulamak ve ABD'yi geçmişteki yanlış hesaplamalardan ders almaya ve politikasını buna göre ayarlamaya davet etmek istiyorum. Washington'daki karar alıcılar, bölge ülkelerini birbirine düşürmekten ibaret bir politikanın başarılı olmadığını ve gelecekte de başarılı olamayacağını kabul etmelidir. Bu gerçeği kabul etmeleri ve mevcut gerilimleri arttırmaktan kaçınmaları gerekmektedir. 
 
İran halkı bana, haklarımızda, onurumuzda ve bölgede ve dünyada hak ettiğimiz rolde ısrar ederken, uluslararası sahnede yapıcı angajmanları güçlü bir şekilde sürdürmem için güçlü bir yetki verdi. Bu tarihi çabada bize katılmak isteyenlere açık bir davette bulunuyorum. 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar