GXaJES3bEAAL8sX.jfif

İsrail medyası: Husi güçleri, İsrail'e karşı yeni bir cephe açmak üzere güney Suriye'ye ulaştı

İsrail medyasından başka ayrıca Rus Ajansı Sputnik aynı haberlere yer verdi. Sputnik bilgi sahibi bir kaynağa atıfta bulunarak şunu paylaştı: Yemenli Husi güçler, Suriye-Lübnan istihbaratının üst düzey koordinasyonuyla küçük gruplar halinde Ürdün toprakları üzerinden Suriye'ye ulaştı. Husi güçler, askeri üslere ve yerleşim yerlerine saldırılar düzenlemek için son bir aydır eğitim görüyordu.

14 Eylül 2024 Cumartesi
İNTİZAR - İsrail medyası I24NEWS'in haberi şöyle: Husi güçleri, İsrail'e karşı yeni bir cephe açmak üzere güney Suriye'ye ulaştı.
 
Haberde Suriye'nin güneyindeki bir kaynağa dayandırılarak, Husilerin Golan sınırına doğru yola çıktığı iddiasına yer veriliyor. Aynı kaynak ayrıca Ürdün'den uzanan tünellerin varlığına işaret ediyor. 
 
Haberde, "son günlerde, Husi ajanları İsrail'e karşı yeni bir insansız hava aracı ateş cephesi açmak için Irak'tan güney Suriye'ye geldiler" ifadelerine yer verildi. 
 
Yine bir başka İsrail kaynağı olan The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (Meir Amit İstihbarat ve Terörizm Bilgi Merkezi) isimli bağımsız olarak faaliyet gösteriyor gibi gözüken ama İsrail'in savunma kuruluşuyla yakın bağları olduğu düşünülen İsrail merkezli bir araştırma grubunun kendi sitesinde 13.09.2024 tarihinde yayınlanan bir raporda da bu konuya detaylıca yer veriliyor.
 
Söz konusu raporun tercüme metni şöyle:
 

Yemen'deki Husiler İsrail'i kara saldırılarıyla tehdit ediyor

 
Genel Bakış[1]
Gazze Şeridi'ndeki savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Husilerin “Direniş Ekseni'ne”[2] katılımı, özellikle ülkenin güneyindeki İsrail hedeflerine yönelik doğrudan İHA ve füze saldırılarıyla sınırlı kaldı. Bunlardan en önemlisi 19 Temmuz 2024'te Husilerin Tel Aviv'e yönelik İHA saldırısı olmuş, İsrail de buna ertesi gün İsrail Hava Kuvvetleri'nin el-Hudeyde kentindeki Yemen limanına düzenlediği saldırıyla karşılık vermişti.
 
Son haftalarda Husiler, kara saldırıları da dâhil olmak üzere İsrail'e yönelik açık saldırı tehditlerini arttırdı. Ayrıca tünellerden sızma, İsrail askeri üslerinin kontrolünü ele geçirme ve asker kaçırma simülasyonları içeren askeri tatbikatlar düzenlediler. Raporlara göre Husi savaşçılar Suriye'ye ulaştı ve İran yanlısı milisler tarafından denetleniyorlar.
 
ITIC'in değerlendirmesine göre Husiler aslında kısmen İsrail'in el-Hudeyde'ye saldırısına bir yanıt olarak bir kara saldırısı gerçekleştirmeyi amaçlıyor. İran ve Irak'taki milisler ile Lübnan'daki Hizbullah'ın başını çektiği diğer “Direniş Ekseni” ortaklarıyla işbirliği, Husilerin Yemen ile İsrail arasındaki büyük coğrafi mesafeyi aşmasını ve İsrail topraklarına sınırlı bir doğrudan kara saldırısı için savaşçılarını İsrail sınırına yaklaştırmasını sağlıyor. Yemen'deki simülasyonlarda yaptıkları gibi İsrailli sivil bir topluluğa ya da askeri bir üsse sızmaya çalışabilir ya da kuzeydeki çatışmalarda önemli bir tırmanma olması halinde Hizbullah'ın yardımcı gücü olarak aktif bir şekilde katılabilirler. Ayrıca savaşın başından beri yaptıkları gibi İsrail topraklarındaki hedeflere füze ya da insansız hava araçlarıyla saldırı girişimlerini sürdüreceklerdir.
 
Doğrudan Husi-İsrail çatışması
 
Husi hareketinin ideolojisinin temel ilkelerinden biri “Siyonist varlığa” karşı olmak ve sloganının beş unsurundan ikisinde ifade edildiği gibi yok edilmesi için çabalamaktır: “Allahu ekber, Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet, İslam'a zafer.”[3]
 
Gazze Şeridi'ndeki savaştan yıllar önce Husilerin İsrail'e yönelik saldırı çağrılarının ve Husi savaşçıların İsrail'in düşmanlarına katılma çağrılarının arkasında da bu ideoloji yatıyordu. Hareketin lideri Abdülmelik el Husi 23 Mart 2018'de yaptığı açıklamada İsrail ile Lübnan ya da İsrail ile Filistinliler arasında bir savaş çıkması halinde savaşçılarının Lübnan'daki Hizbullah güçlerine katılacağını söyledi. İsrail'in herhangi bir Arap ya da Müslüman ülkenin “gerçek düşmanı” olduğunu ve Husi güçlerinin ona karşı savaşabilecekleri günü iple çektiklerini iddia etti (al-Akhbar, 23 Mart 2018).
 
Gazze Şeridi'ndeki savaş Husilere tehditlerini gerçekleştirme ve Gazze Şeridi'ndeki “Direniş Ekseni” için bir “destek cephesi” olma fırsatı verdi. Abdülmelik el Husi Husilerin “müttefikleriyle” tam bir koordinasyon içinde olduklarını ve savaş alanına asker göndermeye ya da İsrail'e füzeler, İHA'lar ve “diğer araçlarla” saldırmaya hazır olduklarını söyledi (al-Manar, 10 Ekim 2023)[4].
 
Husiler 19 Ekim 2023'te Yemen'den İsrail'e seyir füzeleri ve İHA'larla saldırmaya başlamış, özellikle Eilat bölgesine ve genel olarak İsrail'in güneyine odaklanmıştır. Daha sonra balistik füze saldırılarının ve Irak'taki İslami Direniş ile ortaklaşa İsrail'in çeşitli bölgelerindeki hedeflere saldırmanın sorumluluğunu üstlendiler. En ciddi saldırı 19 Temmuz 2024'te Husilere ait bir insansız hava aracının Tel Aviv'de bir binayı vurması sonucu bir sivilin ölümü ve sekizinin yaralanmasıyla gerçekleşti. Buna karşılık İsrail Hava Kuvvetleri, Yemen'de Husiler tarafından kontrol edilen bölgede bulunan el-Hudeyde limanındaki hedeflere saldırdı.[5]
 
Husilerin İsrail'e kara saldırısı için konuşlanması
 
Husilerin kara saldırısı yapma niyetlerini açıklamalarına rağmen, şu ana kadar Husi kara kuvvetleri İsrail ile doğrudan bir çatışmaya girmedi. Yemenli ve diğer “kaynakların” değerlendirmesine göre Husiler, hava kuvvetleri, donanma ve füze kuvvetleri de dâhil olmak üzere 100.000 ila 200.000 savaşçıdan oluşan bir güce sahiptir. Dolayısıyla, çoğu Yemen'deki iç savaştan ve Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonla savaşmaktan deneyim sahibi olan kara savaş gücünün, saldırı tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri, havan topları, zırhlı araçlar ve tanklarla donatılmış on binlerce askerden oluştuğu tahmin edilebilir[6].
 
Savaşın başlangıcından bu yana Husiler, İsrail hedeflerine yönelik kara saldırılarını simüle ettikleri yüksek profilli tatbikatlar düzenlediler:
Husilerin 13 Ocak 2024'te düzenlediği tatbikatta İsrail hedeflerine havadan ve karadan saldırılması, bir İsrail topluluğunun ve bir İsrail askeri karargahının ele geçirilmesi ve rehineler alınması canlandırıldı. Tatbikatta insansız hava araçları, füzeler ve bir tank kullanıldı ve tatbikatın komutanı harekatın denizde, karada ve havada yapıldığını belirtti. Tatbikat sırasında savaşçılar ABD bayrağı ve İsrail başbakanının resmi üzerinde yürüdüler (Houthi Ansar Allah movement Telegram channel, 13 Ocak 2024).
“Filistin için Yemen” adlı bir tatbikat 3 Şubat 2024'te düzenlendi ve İsrail karakollarına ve topluluklarına saldırı, asker kaçırma ve İsrail hedeflerine saldırmak için patlayıcı dronlar kullanma simülasyonu yapıldı (Houthi media information center, 3 Şubat 2024).
 
9 Mart 2024'te zırhlı, topçu ve piyade güçlerinin katıldığı bir tatbikat düzenlendi ve Husiler bu tatbikatın amacının güçleri “zafer savaşı ve kutsal cihada” hazırlamak olduğunu iddia etti. Güçler İsrail mevzilerini işgal etme, makineli tüfek ve roket ateşleme ve patlayıcı dronlar fırlatmanın yanı sıra zırhlı araçlardan asker kaçırma ve patlayıcı cihazlarla araçlara saldırma simülasyonu yaptı (Houthi combat information X hesabı, 9 Mart 2024; Houthi web sitesi, 26 Eylül ve 9 Mart 2024).
 
6 Temmuz 2024'te Husi güçleri, 1 Temmuz 2024'te Dördüncü Askeri Bölge'de düzenlenen ve hava kuvvetleri ile zırhlı, piyade, istihkâm ve topçu birliklerinin katıldığı, tanksavar füzeleri ve keskin nişancılarla entegre edilen “Yıkıcı Sel” adlı bir manevranın fotoğraflarını yayınladı. Manevra iki aşamadan oluşuyordu: İsrail ve İngiliz “düşman kamplarına” tünel kullanımı da dahil olmak üzere birleşik bir saldırı tatbikatı ve ardından bir “düşman saldırısında” savunma kabiliyetlerinin denenmesi (al-Masirah, 6 Temmuz 2024).
 
4 Eylül 2024 tarihinde Husilerin 310. Zırhlı Tugayı'na bağlı güçler için “şehid İsmail Haniye” anısına düzenlenen kursa katılanlar için bir mezuniyet töreni düzenlendi; törene üst düzey Husi siyasi ve askeri yetkililer katıldı. Tören, mezunların piyade ve zırhlı kuvvetlerin katılımıyla tanklar, zırhlı araçlar, toplar ve keskin nişancı tüfekleri kullanarak temsili saldırılar gerçekleştirmesini içeriyordu. Tatbikat sırasında güçler “İsrail güçlerine” saldırdı ve bir İsrail topluluğuna sızma pratiği yaptı (Husi medya bilgi ofisi X hesabı, 4 Eylül 2024).
 
Yemen ile İsrail arasındaki büyük coğrafi mesafe, Husilerin İsrail'e kara saldırısı düzenleyebilmesi için aşması gereken önemli bir zorluk. Ayrıca İsrail ile Yemen arasında, her ikisi de ABD liderliğindeki koalisyona bağlı olan Suudi Arabistan ve Ürdün bulunuyor. Husiler, başta Suriye sınırında faaliyet gösteren Irak'taki İran yanlısı milisler olmak üzere diğer “Direniş Ekseni” güçleriyle işbirliğini güçlendirerek coğrafi engeli aşmaya çalışıyor. [7] 2 Eylül 2022'de Suudi Arabistanlı “kaynaklar” Husi savaşçı gruplarının, eğitmenleri İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah'a mensup olan 45 günlük bir askeri kursa katılmak üzere bir Suriye havayolu şirketiyle Umman'dan Şam'a geldiğini ve ardından Yemen'e döneceklerini iddia etmiştir (Nida Post, 2 Eylül 2022).
 
Geçtiğimiz hafta Husi güçlerinin Suriye'ye ulaştığına dair haberler de yayınlandı. Haberlere göre 5 Ağustos 2024 tarihinde yaklaşık 50 Husi savaşçısı Irak'a ulaşmış ve buradan Irak'taki İran yanlısı milislerin gözetiminde Suriye'ye geçmiştir (Ain al-Furat, 5 Ağustos 2024). Bir başka rapora göre, yaklaşık 50 Husi savaşçı bu kez Irak'taki İran yanlısı milisler eşliğinde Irak üzerinden Suriye'ye girmiş ve Suriye'nin güneyine ulaşmıştır. Husi savaşçıların füze ve İHA kullanma konusunda uzmanlaştığı bildirildi (Ain al-Furat, 10 Eylül 2024).
 
Husi Liderlerin İsrail'e kara saldırısına ilişkin açıklamaları
 
Geçtiğimiz haftalarda Husiler, el-Hudeyde limanına yönelik saldırı nedeniyle İsrail'e misilleme yapma niyetinde olduklarını açıkladılar. Ayrıca Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin 31 Temmuz 2024'te Tahran'da ve Hizbullah'ın askeri komutanı Fuad Şükr'ün bir gün önce Beyrut'ta öldürülmesine “Direniş Ekseni'nin” vereceği karşılıklara katılmaya hazır olduklarını duyurdular. Tehditler Husilerin İsrail'e karşı kara harekâtı düzenleme ihtimaline atıfta bulunuyordu:
Husilerin lideri Abdülmelik el Husi 5 Eylül 2024'te yaptığı haftalık konuşmada İsrail'e karşılık vermek için hazırlıklarını sürdürdüklerini ve bunun ardından Filistinlilere “desteklerini” sürdüreceklerini belirtti. Husi, “düşmanlarımız yeni, eşi benzeri görülmemiş teknolojik cezalandırma araçlarıyla denizde şaşırdıkları gibi karada da şaşıracaklar” dedi (al-Masirah, 6 Eylül 2024).
 
Husilerin siyasi konsey üyesi Hazan el-Esad, İsrail hedeflerine yönelik temsili bir saldırı videosunun seslendirmesi olan İbranice bir mesaj yayınladı. Esad mesajında şunları söyledi:
 
“Yemen: Dördüncü Askeri Bölge güçlerine bağlı çavuşlardan oluşan birlikler tarafından gerçekleştirilen ve İsrail mevzilerine sızma ve kontrol simülasyonu yapan ‘yıkıcı sel' manevrasından sahneler. Bu yüzden sizi kökünüzden sökmeye ve Gazze'deki kardeşlerimize yardım etmeye geliyoruz” (Hazam el-Esad'ın X hesabı, 7 Temmuz 2024).
 
Husilerin üst düzey isimleri de şimdiye kadar balistik füzelerinin, İHA'larının, hava ve deniz silahlarının kabiliyetlerini yüceltmeye odaklanmış olan piyade güçlerinin sahip olduğu silahların kabiliyetlerini vurgulamaya başladı. Husi siyasi konseyinin bir üyesi olan Hüseyin el-Ezzi “Yemen Kornet'inin[8] isabetliliğinin ve etkinliğinin diğer ülkelerden ithal edilen aynı silahtan kat kat daha fazla olduğunu” iddia etti. Yemen Kornet füzesinin kullanıldığı saldırıları gösterdiği iddia edilen bir video yayınladı (Hussein al-Ezzi's X hesabı, 4 Eylül 2024). Yemen füzesi hedefe en fazla on kilometre mesafeden ateşlenebiliyor, bu da Husilerin Yemen'e komşu denizin hemen yakınında değil, fırlatıcıya çok daha yakın hedeflere saldırmak isteyebileceğine işaret ediyor.
 
-------------------------------------------------------------------------------------
[1] Click https://www.terrorism-info.org.il/en to subscribe and receive the ITIC's daily updates as well as its other publications.
[2] Iran, Syria, Hezbollah, the Palestinian organizations, the Shi'ite Houthis in Yemen and the pro-Iranian militias in Iraq.
[3] For further information, see the March 2023 ITIC report, "The Houthi Movement and the War in Yemen: Development and Significance."
[4] For further information, see the December 2023 ITIC report, "Military-Terrorist Activities of the Houthis in Yemen during Operation Iron Swords."
[5] For further information, see the July 2024 ITIC report, "Escalation of the Confrontation Between Israel and the Houthis Background and Significance."
[6] For further information, see the March 2023 ITIC report, "The Houthi Movement and the War in Yemen: Development and Significance."
[7] For further information, see the August 2024 ITIC report, "Cooperation between the Shi'ite militias in Iraq and the Houthis in Yemen."
[8] A second generation anti-tank missile that was originally developed in the USSR with a range of up to 5.5 km. The missile is laser-guided, carries a warhead weighing 4.6 kg and is designed to hit the side of tanks and armored vehicles and penetrate the layers of protection.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sputnik'in konu ile ilgili haberi Current Report isimli  -Haber || Savunma Analizi || Jeopolitik- paylaşımlar yapan bir X hesabından alıntılanmıştır. (İntizar)

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar