72925-cats.jpg

Batı'nın öngörüsü: İsrail “Üçüncü Lübnan Savaşı”nı kazanamayacak

Newsweek, ... İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda politika planlama başkanı olarak görev yapan Eran Etzion'un “Bu savaşı hızlıca kazanabilmeyi görmek çok zor ya da hiç mümkün değil” sözlerini aktardı. Hatta Etzion, “daha önce hiç görmediğimiz bir ölçekte” İsrail'in içindeki son derece hassas bölgelerin “kitlesel imhası” nedeniyle İsrail'in savaşı “24 saat içinde” kaybedeceğini bile savundu.

24 Eylül 2024 Salı
İNTİZAR - Batı'daki gözlemciler aylardır işgal hükümetine, İsrail'in daha geniş bir savaşa çekmeyi planladığı Hizbullah'ın şu anda 2006'dakinden çok daha yetenekli olduğu, Lübnan toplumunda geniş ölçüde “yerleşik” olduğu ve “büyük kayıplar” verse bile yok edilemeyeceği mesajını vermek için hiçbir fırsatı kaçırmadı. 
 
Bu gözlemciler geçtiğimiz aylarda, Lübnan direnişinin kayıp sayısına bakılmaksızın hızla yeniden toparlanacağını vurguladı. Düşman güçlerinin askeri ve hava üstünlüğüne rağmen, bu uyarılar geçtiğimiz aylarda Lübnan direnişinin kayıpları ne olursa olsun hızla toparlanacağını ve hatta İsrail ile karşı karşıya geldiğinde Lübnan'da ve Arap dünyasında önemli bir “popülerlik” kazanacağını iddia etti.
 
Ancak Binyamin Netanyahu'nun içinde bulunduğu çıkmaz, Gazze'deki direnişin, İsrail'in gücünü büyük ölçüde tüketmesi ve Lübnan destek cephesinin artan baskısına artık dayanamaması nedeniyle onu hiçbir şekilde “hazırlıklı olmadığı” bir savaşa doğru sürüklüyor gibi görünüyor. Bu gerçeklerin farkına ilk varanlar, Hizbullah'la bir önceki savaşta rol oynayan İsrail'deki karar alıcılar oldu. Birkaç ay önce Newsweek, 2006 savaşı sırasında İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı ve daha sonra Netanyahu döneminde İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda politika planlama başkanı olarak görev yapan Eran Etzion'un “Bu savaşı hızlıca kazanabilmeyi görmek çok zor ya da hiç mümkün değil sözlerini aktardı. Hatta Etzion, “daha önce hiç görmediğimiz bir ölçekte” İsrail'in içindeki son derece hassas bölgelerin “kitlesel imhası” nedeniyle İsrail'in savaşı “24 saat içinde” kaybedeceğini bile savundu.
 
The Economist kısa süre önce, askeri kaynaklara göre İsrail'in bombardımanın kapsamını genişlettikten sonra “Gazze Şeridi'nin ele geçirilmesi de dahil olmak üzere bir kara saldırısı” planladığını bildirdi. “Tam ölçekli bir savaşın” İsrail için ne anlama geleceğine ilişkin olarak İngiliz The Economist dergisi geçtiğimiz günlerde, askeri kaynaklara göre İsrail'in bombardımanın kapsamını genişlettikten sonra ‘sınırın kuzeyinde birkaç mil boyunca uzanan bir tampon bölgenin ele geçirilmesi de dahil olmak üzere bir kara saldırısı' planladığını bildirdi ve işgal ordusunun ‘yaklaşık bir ay önce, Gazze'de bulunan ikinci bir tümenin buna hazırlık olarak kuzeyde konuşlandırıldığını' duyurduğunu kaydetti. Bu hazırlıklara dahil olan bir subay dergiye “kara harekatı planlarının hazır olduğunu” ancak asker sayısının bu planları uygulamak için yeterli olmadığını söyledi. The Economist, Netanyahu'nun önceliğinin, Gazze'deki 101 rehineyi kurtarmayı ya da Hamas'ı İsrail'in şartlarına uygun bir ateşkesi kabul etmeye zorlamayı başaramadıktan sonra, giderek daha eleştirel hale gelen İsrail kamuoyuna “en azından bir cephede bir şeyler başarabildiğini” kanıtlamak olduğuna dikkat çekti.
 
Netanyahu odağını “kuzeye kaydırmak ve iki cepheyi birbirinden ayırmak” istese de, İsrail başbakanı ne derse desin “hedefleri ve stratejisi belirsizliğini koruduğu” için, sükûneti yeniden tesis edebileceği ya da “İsrail vatandaşlarının kuzeydeki evlerine dönmelerini sağlayabileceği” kesin olmaktan uzak. “Ancak, İsrail'in Hizbullah'la savaşında bu hedefler ve strateji netleşene kadar beklemek istemediği giderek daha açık hale geliyor” diye ekliyorlar.
 
Gözlemciler: Netanyahu'nun savaşı İsraillilerin kuzeye dönmesini sağlayamayacak
 
Bloomberg, “yakın bir kara harekâtının yakın olmadığını” savunurken, İsrail'in şu anki amacının Hizbullah'ın caydırıcılığını yeniden tesis etmek ve 8 Ekim'den bu yana İsrail'e yönelik roket saldırılarını durdurmaya zorlamak için gücünü “zayıflatmak” gibi göründüğünü belirtti.
 
Savaşın genişlemesinin Hamas ve lideri Yahya Sinvar'ın ekmeğine yağ sürdüğünü düşünen ajans, “akan kanın Netanyahu ile Körfez ülkeleri arasındaki uzlaşma anlaşmalarındaki ilerlemeyi yok etmesinin ve Filistin meselesini küresel olmasa da bölgesel gündemin merkezine geri getirmesinin” ardından İsrailli liderlerin “Sinwar'a Lübnan'da da istediğini vermeden” önce iki kez düşünmesi gerektiğini, zira hayatta kalmasını sağlayacak bir strateji olmadan -ki Netanyahu şu ana kadar böyle bir strateji geliştirmeyi reddetti- kayıpların sayısının artabileceğini belirtti. Netanyahu'nun şu ana kadar geliştirmeyi reddettiği bu strateji, İsrail'in yalnızlığını arttırabilir ve “Yahudi devleti için (tek başına Hamas'tan) çok daha büyük riskler oluşturacak çok cepheli bir savaşa yol açabilir.”
 
İngiliz The Guardian gazetesi ise çağrı cihazları ve telsizler üzerinden gerçekleştirilen saldırıdan sonra bile Hizbullah'ın “30 ila 50,000 arasında hazır savaşçıya” ve “eşdeğer yedek kuvvetlere” sahip olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekerek grubun “bir yıldır bombardıman altında savaşan Hamas'tan daha büyük ve daha yetenekli bir askeri güç olduğu” uyarısında bulundu. Gazete ayrıca çatışmaların tırmanması halinde İsrail'in galip geleceğine güvenmenin “tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu.
 
Reem Hani
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar