1400102914163784524568344.jpg

Direniş kuzeydeki askeri üsleri yok ediyor: İsrail bir çıkış yolu arıyor

Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşın ilk anından bu yana rekor bir sayıya ulaşan Direniş, 400'den fazla roket ve çeşitli tiplerde insansız hava aracı ateşleyerek Akka ve Batı Celile, Safed ve çevresinin yanı sıra Hayfa Körfezi'ndeki “Krayot” bölgesini, Afula ve Marj Ibn Amer bölgesini, bir sanayi bölgesi ve “hitech” şirketlerini içeren Yokneam'ı, ... hedef aldı.

25 Eylül 2024 Çarşamba

İNTİZAR - Hizbullah roketleri dün işgal altındaki toprakların kuzeyindeki geniş alanları vurdu. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşın ilk anından bu yana rekor bir sayıya ulaşan Direniş, 400'den fazla roket ve çeşitli tiplerde insansız hava aracı ateşleyerek Akka ve Batı Celile, Safed ve çevresinin yanı sıra Hayfa Körfezi'ndeki “Krayot” bölgesini, Afula ve Marj Ibn Amer bölgesini, bir sanayi bölgesi ve “hitech” şirketlerini içeren Yokneam'ı, Batı ve Aşağı Celile'deki Al-Makr, Kafr Manda ve Tamra gibi yeni köy ve kasabaları hedef aldı ve bunlar çoğunlukla Demir Kubbe füzelerinin şarapnellerinden de etkilendi.

İtfaiye yetkilileri 31'den fazla yangınla mücadele ettiklerini, bunlardan birinin Kiryat Shmona belediyesi tarafından savaşa hazırlıkla ilgili alet ve elektronik cihazların deposu olarak kullanılan bir binayı tahrip ettiğini bildirdi. Yokneam bölgesinde bir İsrailli roket şarapneliyle orta derecede yaralanırken, dün Poria Hastanesi'ne sığınaklara giderken yaralanan 11 kişi, duman solumaktan muzdarip bir kişi ve şarapnel yarası olan iki kişi olmak üzere 14 kişi geldi. Hayfa'daki Rambam Hastanesi çevre bölgelerden 7 yaralıyı kabul ederken, Krayot bölgesindeki ilk direniş saldırılarında yaralanan 4 kişinin tedavisine de devam etti. Afula'daki Aimak Tıp Merkezi'ne ise üçü kırık ve çeşitli yaralanmalar nedeniyle halen tedavi görmekte olan beş yaralı ulaşırken, Hayfa'daki Galilee Tıp Merkezi'ne de çevre bölgelerden beş yaralı ulaşmıştır.  Nahariya'daki Galilee Tıp Merkezi Batı Galilee'deki bombardımanda yaralanan dokuz kişiyi kabul etti.

Yukarı, Aşağı ve Batı Celile'nin tüm bölgelerinde okullar, üniversiteler ve iş yerleri -en azından yarına kadar- tamamen tatil edildi.

Dün Hatsur Hegellet Belediye Başkanı Michael Kafsa şunları söyledi: “Roket ve top mermilerinden çıkan şarapnel parçaları üzerimize düştü ve birkaç aracımız hasar gördü. Neredeyse bir yıldır savaş rutini içindeyiz. Savaş rutini kötü bir rutin ve buradaki nüfusun yüzde 50'sinin barınağı yok, bu da onlarca yıldır süren bir kriz ve insanlar sınırdan 11 kilometre uzakta barınaksız yaşıyor.” “Hükümetin barınak ve diğer imkânları sağlaması için haykırıyoruz. Hükümetin kuzey yerleşimlerini destekleme ve rehabilite etme programına dahil edilmediğimizi ve Safed, Rosh Pina, Ketzrin ve Ramat Hagolan gibi tüm ikinci sıra yerleşimlerin bu programa dahil edilmediğini unutmuyoruz. Hükümete savaş bölgesinde olduğumuzu ve henüz tahliye edilmediğimizi, çok fazla kaynağa ihtiyacımız olduğunu ve ne yazık ki bunun henüz sağlanmadığını anlatmaya çalışıyoruz.” Kanal 12 ayrıca “Hayfa'da 330.000 yerleşimcinin barınaksız olduğunu” bildirdi.

Aşağı Celile'deki Kiryat Tibun Belediye Başkanı Ido Greenblum, “Bölgede yaşanan son 72 saat, kuzeyde yaşayanlarla ne kadar dayanışma içinde olmamız gerektiğini gösteriyor” dedi ve “burada çok sayıda siren çalındı ve çok sayıda roketin yanı sıra önleyici mermiler, şarapnel parçaları ve diğerleri düştü” diye ekledi.

Lübnan'dan 400 roket ve füze fırlatıldı ve bir füze Chetet deniz üssüne isabet etti
 
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari dün yaptığı açıklamada “Bugün (dün) Lübnan'dan İsrail'e 400 roket atıldı” dedi ve “İsrail ordusu Hizbullah'ın stratejik kabiliyetlerini ortadan kaldırmaya odaklanmış durumda” dedi ve ekledi: “Ordu Hizbullah'a yönelik son saldırılarımızın sonuçlarını incelemeye devam ediyor. “Ordu hala Hizbullah'a yönelik son saldırılarımızın sonuçlarını inceliyor” diyen Galant, ‘nihai hedefimiz kuzeyde yaşayanları evlerine geri döndürmek' dedi.
 
Savaş Bakanı Yoav Galant “Hizbullah bugün bir hafta önceki Hizbullah değil” dedi ancak “Hizbullah'ın ağır darbe almasına ve moralinin düşük olmasına rağmen bizi yok etme ve vurma tehditlerini ciddiye almalıyız” dedi.
 
Jerusalem Post'un İsrailli kaynaklardan aktardığına göre “Hizbullah hala yenilmekten çok uzak” ve “İsrailli analistlerin tehdidin ortadan kalktığı yönündeki kutlama açıklamaları büyük ölçüde abartılı”.
 
Buna paralel olarak, Gazze Şeridi'ndeki bazı “önlemler” pahasına da olsa, İsrail'deki güvenlik seviyesi Lübnan'daki askeri operasyonun daha da kötüleşmeden bir an önce sona erdirilmesi için bastırıyor gibi görünüyor. Kanal 13'ün üst düzey ordu yetkililerinden aktardığına göre “güneyde ateşkes sağlanmadan kuzey cephesinde bir çözüm olasılığı yok” ve “Lübnan'da ordu tarafından gerçekleştirilen bir dizi saldırıya rağmen Nasrallah, Gazze'de ateşkes sağlanmadığı sürece yıpratma savaşını sürdürmeye kararlı.” “IDF komutanları Bakanlar Kurulu'na güneyde harekete geçilmeden kuzeyde bir çözüm için kapasite görünmediğini söylerken, diğer komutanlar da “Gazze'de ateşkesin Lübnan'daki kazanımları stratejik bir kazanca dönüştüreceğini” söyledi.
 
Hizbullah dün ateşini daha fazla askeri üs ve kuzey yerleşimlerini kapsayacak şekilde genişlettiğini duyurdu. Hizbullah operasyonlarına Afula'nın batısındaki Megiddo askeri havaalanını Fadi 1 ve Fadi 2 roketleriyle, Ramat David üssü ve havaalanını Fadi 2 roketleriyle ve Megiddo askeri havaalanını yine Fadi 2 roketleriyle hedef alarak başladı. Ardından Amos üssünü (kuzey bölgesi için ana nakliye ve lojistik destek üssü) Fadi 1 füzeleriyle, sınırdan 60 kilometre uzaklıktaki Zikhron'daki patlayıcı fabrikasını Fadi 2 füzeleriyle ve Megiddo askeri havaalanını üçüncü kez Fadi 2 füzeleriyle hedef aldı.
 
Kiryat Shmona yerleşimi ve 146. Tümen'in Naftali üssündeki lojistik depoları roketlerle, Kuzey Komutanlığı'nın Hayfa'nın güneyindeki Eliakim kampı Fadi 2 roketleriyle, Kuzey Komutanlığı'nın Nimra üssündeki ana depoları onlarca roketle, Rosh Pina yerleşimi roketlerle ve Samson üssü (bir komuta ikmal merkezi ve bir bölgesel ikmal birimi) Fadi 3 roketleriyle hedef alındı.
 
Direniş ayrıca Hagosharim, Katzrin ve Gesher Haziv yerleşimlerini de roketlerle hedef aldı. Direniş Dado üssünü önce 50 roketle, ardından da 40 roketle hedef aldı. Akşam saatlerinde özel deniz görev gücü Chetet 13'ün karargahına bir insansız hava aracı filosuyla hava saldırısı düzenledi. Atalit üssündeki subay ve askerlerin mevzilerini hedef aldı.
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar