69600-cats.jpg

Türkiye-Suriye arasında yeni bir gizli savaş kapıyı aralıyor

Türkiye’deki hâkim iktidar aklı bu İHA hedefleri için, hem hava savunmasını güçlendiriyor hem de karşı atak için kendi İHA'larını geliştiriyor. Bu İHA'lar Suriye'de terörist çetelere istihbarî bilgi sunmak için devreye gireceğinden şüphe etmek için hiç bir sebebimiz yok.

7 Kasım 2016 Pazartesi

Somer SULTAN/SURİYE

 

İNTİZAR - Öncelikle şu 3 gelişmeye bakalım:

1- TSK, güney sınırlara konuşlandırmak üzere, ‘Korkut' adında, alçak irtifalı uçan cisimlere karşı bir ekipman üretti.

2- Türkiye'de bir İHA komutası kuruluyor, merkezi Ankara'da.

3- Türkiye'nin ‘Anka' modeli casus uçaklarına yeni özellikler katıldı. Artık karda, siste, fırtınada bile gözlem yapabilecek.

 

Geçen, önemli bir haberi geçmiştim. Demiştim ki; bir İHA, kimliği belirsiz ama her halinden MİT sorumlusu olduğu belli olan bir Türkü İdlip'te öldürdü. Bu insansız hava araçları, yakın zamanda Türkiye'nin başına dert oldu. Nitekim başka bir sefer bir silah deposu Reyhanlı civarında havaya uçurulmuştu. Başka bir sefer ise yine İdlip'te bir kaç terörist elebaşı toplantı halindeyken gerçekleştirilen bir saldırı ile öldürüldüler. Dolayısıyla Türkiye iktidarı, topçuları, havan mermilerini bahane ederek bu savunma sistemlerini istedi. Ayrıca, önlerine gelene (ABD yapımı hava savunma sistemi) Patriot diye tutturmasını da unutmayıp notlarımız arasında tutuyoruz.

 

‘Korkut' adındaki yeni araç, zırhlı bir platform üzerinde küçük bir radar ve her birisi ayrı bir mermi doldurma mekanizması olan iki 35 milimlik namludan oluşuyor. Ancak bu iki namlu aynı anda hareket etmiyor, birbirinden müstakil hedefleri avlayamıyor. Bunun iki açıklaması var, ama en önemlisi radarın büyük ihtimalle eski bir model olduğudur. Örneğin Rus Shilka aracı, iki değil, dört namludan ibarettir, hepsi de aynı hedefi vurur. Böylece azami bir ateş gücü oluşur. Fakat her birisinin ayrı mermi doldurma mekanizması yok. Peki, Korkut aracında neden var?

 

Resmi açıklamaya göre birisi bozulursa ikincisi çalışır diye. İyi de madem böyle neden her birisi ayrı hedefi vurmuyor. Mesela IŞİD, aynı anda iki füze vurursa Korkut sistemi kilitlenir, bir füzeyi imha eder diğerlerini ıskalar. Hizbullah'tan biliyoruz ki "İsrail" gibi bir ordu, ileri teknoloji ve kompleks tedbirlere rağmen direnişçiler bir yolunu buluyor o radarları diskalifiye edebiliyordu. Örneğin Sa'er gemisini vurduklarında iki yakın füzeyi kullanmışlardı. Siyonistlerin radarı iki füzeyi aynı belletmiş, tek bir atış yapmıştı başaramamıştı. Artık Korkut'a monte edilen eski tip radarı konuşmuyoruz bile.

 

Aslında, Türkiye'de iktidara hakim akılda havan mermileri, topçu atışları ve hatta Grad füzeleri bile yok. İktidarın aklında ki Suriye'de gizemli bir şekilde hareket eden ve füze taşıyabilen ileri teknolojili İHA'lardır. Başka bir değişle Krokut adlı uçak savar, iktidarın müttefiki terörist örgütleri, büyük ihtimalle Suriye ordusu ve/veya müttefiklerine ait olan o İHA'lardan korumak amaçlıdır. Daha önce iktidar, Koral sinyal bozucu kullanmıştı, başaramamıştı. O günlere ait medyanın "Koral S400'ü diskalifye etti, artık Rus pilotlar vuramadan geri dönüyor" açıklamalarını hatırladığımda gülmek isterim. Nitekim Koral sistemi, en çok Suriye ordusunun telsiz konuşmalarını bozmuştu, daha fazlasını yapamamıştı, İHA'lara hiç bir şekilde zarar verememişti. Ve bugünün şartlarından biliyoruz ki söz konusu İHA'ların resmi bir şekilde sahiplenmemesi yüzünden Lazkiye kuzey kırsalında düşürülen Rus uçak gibi bir kriz çıkmayacak. Bu anlamda, iktidar rahat hissediyor kendini, istediğini vuracağını düşünüyor.

 

Türkiye'deki hâkim iktidar aklı bu İHA hedefleri için, hem hava savunmasını güçlendiriyor hem de karşı atak için kendi İHA'larını geliştiriyor. Bu İHA'lar Suriye'de terörist çetelere istihbarî bilgi sunmak için devreye gireceğinden şüphe etmek için hiç bir sebebimiz yok.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar