6358-IMG_2384 - Kopya - Kopya-crop - Kopya - Kopya - Kopya.JPG

ABD, İsrail, Suudi ekseni, Nijerya'da tutuklu bulunan Şeyh Zakzaki'nin tahliyesini engelliyor

Nijerya İslami Hareketi kıdemli bir üyesi: İsrail-Suudi-ABD ekseni, hareketin lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'yi ve eşini; Nijerya hükümetinin serbest bırakmasını engelliyor.

28 Kasım 2017 Salı
Nijerya İslami Hareketi (IMN) Genel Başkanı Şeyh Dr. Sanusi Abdulqadir, Alwaght haber ajansına verdiği röportajda, dış güçlerin Nijeryalı Devlet Başkanı Muhammadu Buhari'nin Şeyh Zakzaki ve eşini serbest bırakmasını engellediğini söyledi.
 
O, "İsrail, ABD hükümeti ve Suudi Vahhabiler gibi Nijeryalı Devlet Başkanı'nın Şeyh Zakzaky'yi serbest bırakmasını engelleyen dış güçlerin bulunduğunu keşfettik" dedikten sonra, Başkan Muhammadu Buhari Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh Zakzaki'yi serbest bırakarak yabancı güçlerle ters düşmekten korktuğunu belirtti.
 
 
Şeyh Zakzaki'nin hukuka aykırı olarak tutuklanması
 
Şeyh Dr. Sanusi Abdulkaqadir, Nijerya mahkemelerinin serbest bırakılmasını emrettiği için Şeyh Zakzaki'nin tutukluluk halini yasadışı olarak niteledi.
 
Geçen yıl Aralık ayında, bir Nijerya mahkemesi, Şeyh Zakzaki'nin şartsız serbest bırakılmasına karar verdi.
 
Nijerya Federal Yüksek Mahkemesi, Zakzaki'nin eşi Zeenat Zakzaki'nin de serbest bırakılmasına karar verdi.
 
Hakim Gabriel Kolawole, mahkemenin Nijerya İslami Hareketi lideri ve eşinin "isteklerine aykırı tutulduğunu ve böylece özgürlük haklarının ihlal edildiği" sonucuna vardığını söyledi.
 
Hakim, Şeyh Zakzaki ve eşinin Zaria'da ikamet ettikleri evlerinin  12-14 tarihleri arasında gerçekleşen saldırıda tahrip edildiği, yıkıldığı için bu iki kişinin "derhal serbest bırakılmasını" emrettiğini de belirtti.  
 
Şeyh Zakzaky'nin sağlık durumu üzerine Dr. Abdülqadir, güvenlik güçlerinin ikametine baskın yaparken göz, el ve bacaktan vurulduğuna dikkat çekti. Sheikh Zakzaky'nin yalnızca yurtdışında acil tıbbi müdahale gerektiği böylece tek gözünün kurtarılabileceği, aksi taktirde görme kabiliyetini tamamen kaybedeceğini belirtti. Dr. Abdulqadir, Şeyh Zakzaki'nin eşinin de acil acil tedaviye ihtiyacı olduğu bu sebeple de üzgün olduklarığunu da ekledi.
 
 
Erbainde gerçekleşen saldırılar
 
Ülkenin kuzeyindeki Kano kentinde düzenlenen yıllık Erbain yürüyüşü sırasında Nijeryalı askerler tarafından gerçekleştirlen saldırı ile Nijerya İslami Hareketi'nin dört üyesinin hayatını kaybetti. Erbain, yedinci yüzyılda Hz. Muhammed'in (s.a.a.) torunu İmam Hüseyin'in (a.s.) şehit edilmesinin yıldönümünü izleyen 40 günlük yas döneminin son günüdür.
 
Nijerya İslami Hareketi (INM) yetkilisi, yürüyüş alayı bittikten sonra polisin her taraftan ateş açması sonrasında iki kadın üniversite öğrencisini ve iki erkek gençin öldürüldüğünü de ifade etti. Abdulqadir, olay sırasında 11 kişinin vurularak yaralandığını da ekledi.
 
 
Baskı sonsuza dek süremez
 
Nijerya İslami Hareketi'nin geleceğiyle ilgili olarak, hareket liderlerinin barbarlığa maruz kaldıklarını fakat bu umutsuz duruma rağmen, hareketin Hıristiyanlar da dahil olmak üzere pek çok Nijeryalının oluşturduğu toplumsal desteğe sahip olduğunu dile getirdi.
 
İsrail, ABD ve Suudi ekseninin desteğiyle bile bastırmanın sonsuza dek sürmeyeceğini ve başarısız olacağını da belirtti.
 
Nijeryalı hükümet ile çoğunlukla Şii Müslümanlar arasındaki gerginlikler, Aralık 2015'te Kaduna eyaletindeki Zaria şehrinde, ordu 1.000'den fazla masum Müslümanı öldürdüğünde patlak verdi. Olay sırasında Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh Zakzaki ve eşi vurularak ağır yaralandı ve bundan sonra Nijeryalı güvenlik makamları tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçleri tarafından sağlıksız bir şekilde iletişim imkanından mahrum olarak tutuluyorlar.
 
Katliamı ve Şii Müslümanlara devam eden zulümleri, bu Batı Afrika ülkesinde  Müslümanlara karşı Nijeryalı rejimin işlediği suçları göz ardı eden BM'nin sağır sessizliğinde devam ediyor.
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar