trump-opens-american-military-base-in-israel-nteb.jpg

Siyonist rejimin güvenlik endişesi had safhada: Son 20 yılın en büyük ABD-İsrail ortak tatbikatı

Son 20 yılın en büyük ABD- İsrail ortak tatbikatı, Yahudi devletinin çok sayıda cepheden binlerce füzeyle hedef alınacağı bir savaşı simüle ediyor. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan tatbikatta, İsrail'in binlerce roket ile saldırıya uğradığı büyük bir savaş senaryosunun tatbikatı yapılacak.

9 Şubat 2018 Cuma

İNTİZAR - Lübnan ve İsrail, Kuzey cephesindeki tehlikeli gerginliği tırmandırmayı sürdürürken, Washington ve Tel Aviv'den yeni bir mesaj geldi: İsrail güvenlik kaynakları, İsrail ve Amerika'nın “Juniper Cobra” adlı büyük bir askeri tatbikat düzenleyeceğini bildirdi. Tel Aviv'deki kaynaklara göre, tatbikata binlerce asker katılacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan tatbikatta, İsrail'in binlerce roket ile saldırıya uğradığı büyük bir savaş senaryosunun tatbikatı yapılacak.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan “Juniper Cobra” eğitimi, İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasında gerçekleşen sözlü tartışmanın arttığı bir dönemde gerçekleşecek olması ile dikkat çekti. Eğitimde, yaklaşık 150 bin kısa, orta ve uzun menzilli füze kullanılırken, tatbikatın yedekler de dâhil olmak üzere yaklaşık 50 bin askeri kapsayacağı tahmin ediliyor.

Tel Aviv kaynakları geçtiğimiz günlerde, İsrail Lübnan sınırına güvenlik duvarını inşa etmeyi durdurmazsa, İran tarafından desteklenen örgütün, İsrail askerlerine ateş açma tehdidi bulundurduğunu iddia etti.

İsrail Savaş Bakanı Avigdor Lieberman, “Lübnan ile yeni bir savaşın patlak vermesi halinde, Beyrut ülkedeki İran yayılması için ağır bir bedel ödeyecektir” dedi. Gelecek savaş hakkında yorum yapan İsrailli bakan, “Tel Aviv sakinleri barınaklarda saklanmak zorunda kalırsa, Beyrut'un tamamı sığınaklarda olacaktır” dedi.

Yahudi televizyonu “Kanal 10” a göre, önümüzdeki günlerde başlayacak olan eğitim, çok sayıda cepheden İsrail'e karşı binlerce füzenin atılacağı bir savaşı simüle edecek.

2016 yılında düzenlenen Şubat eğitimine, İsrail ordusundan yaklaşık 3 bin 200 askerin yanı sıra, Avrupalı liderler de Amerikan ordusuna katılmıştı. 2016 yılında düzenlenen bu eğitim, Amerika'nın bölgedeki en büyük eğitimi olma özelliği taşırken, Avrupalı askerler için de en büyük önemi taşıyan eğitimlerden biriydi. Amerikan Hava Kuvvetleri'nden 3'üncü Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Timothy Ray, bu eğitimin askeri hazırlığı güçlendirdiğini, ancak aynı zamanda ABD'nin İsrail'i destekleme kararlılığını da gösterdiğini vurguladı.

Tel Aviv Üniversitesine bağlı Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen yıllık konferans sırasında konuşma yapan Avigdor Lieberman, Lübnan'ın gelecek savaşta hesap vereceğini, çünkü Hizbullah liderlerinin İran'a tabi olmadan önce ulusal barışı feda ettiğini söyledi.

Savaş Bakanı şöyle devam etti: “Lübnan Ordusu ve Hizbullah aynı şeydir. Herhangi bir tırmandırma durumunda ikisi de tam bir bedel ödeyecektir.” Savaşın Kuzeyde patlak vermesi durumunda, bir kara istilası olasılığının mümkün olduğuna dikkat çekerek devam etti: “2006 yılında görüntülenen, Beyrut halkı sahil kenarında gezerken, Tel Aviv halkının sığınaklara kaçıştığı görüntülerin tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz.”

İsrail geçtiğimiz yıl, Lübnan'da İran etkisinin artması konusunda uyarıda bulunmuştu. Lieberman, geçtiğimiz Ağustos ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterich'e, İran'ın Lübnan'da hassas silahlar üretmek için fabrika kurmaya çalıştığını söylemişti.

Geçtiğimiz hafta Lübnan'daki haber ajanslarında yayınlanan bir makaleye göre İsrail Ordu sözcüsü, İran'ı, Lübnan'ı büyük bir füze fabrikasına çevirmekle suçladı. Makalede, General Ronen Manlis'in şu sözlerine yer verildi: “İran'ın Hizbullah'a yoğun desteği, ülkeyi İslam Cumhuriyetinin bir şubesi haline getirdi.”

General makalede şöyle devam ediyor: “Konu, yalnızca para ya da silah taşınması ve İran'a danışma meselesi değildir, İran burada yeni bir şube açmıştır, o da Lübnan şubesidir.”

İsrail Güvenlik Bakanı geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı konuşmasında, 2006 yılının aksine Lübnan ile yaşanacak savaşın büyük olasılıkla Suriye'yi de içine alacağını söyledi. İsrailli bakan şöyle devam etti: “İsrail'in Kuzey cephesi, sadece Lübnan'a değil Suriye'ye de uzanıyor. Ben, Suriye yönetiminin Hizbullah'ın kendisini İsrail ile savaşa sürükleme girişimlerine direnebileceğinden emin değilim.”

İsrail'de yayın yapan “Hadashot” kanalı, eğer İsrail Lübnan sınırına güvenlik duvarı inşa etmeyi durdurmazsa, Hizbullah'ın İsrail askerlerine ateş açma tehdidi bulundurduğunu öne sürdü. İsrail, uzun süredir sınırda beton bariyerler inşa ediyor. İsrailli kanala göre, duvar özellikle 2006'da İsrail ile savaşan Lübnanlı örgütleri öfkelendiriyor.

Bir rapora göre, İsrail'e Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü UNIFIL aracılığıyla İsrail'e bir mesaj iletildi. UNIFIL tırmanma korkusunu mesajla Amerika ve Fransız büyükelçiliklerine ulaştırdı.

Ancak rapora göre, mesajı tehditle cevaplayan Tel Aviv yönetimi şu açıklamada bulundu: “İsrail'in 2000 yılında Lübnan'dan çekilmesinin ardından Uluslararası Güvenlik Konseyinin kararı uyarınca, UNIFIL'in egemen topraklarımız dâhilinde faaliyet gösteriyor. Tel Aviv'deki üst düzey güvenlik kaynakları, Yahudi devletinin inşa çalışmalarını durdurmayı düşünmüyor. Hizbullah gerginliği kızıştırmaya çalışırsa, pahalı bir bedel ödeyecektir. İsrail'in cevabı güçlü ve acı verici olacaktır.”

Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar