SuudiPrensi MuhammedBin Salman.jpg

İngiliz gazetesi “Observer”: Bin Selman öldürüldü mü?!

Observer gazetesinin raporuna göre, Bin Selman'ın 12 Nisan tarihinde İspanyol kraliyet ailesi ile görüşmesinin ardından bir daha hiç görülmedi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman acaba yaralı mı yoksa kraliyet sarayında gerçekleşen saldırıda öldü mü?

31 Mayıs 2018 Perşembe

İNTİZAR - İngiliz Observer gazetesi, geçen ay Riyad'ın el- Huzami semtinde yer alan Kraliyet Sarayına düzenlenen silahlı saldırının ardından kayıplara karışan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman hakkında bir rapor yayınladı.

Raporun, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminden üst düzey kaynakların, Bin Selman'ın olayda vurulduğuna dair açıklamaları ile aynı zamanda yayınlanması dikkat çekti. Suudi Prensin yaralandığı ancak tedavi olduğu, ya da hala hastanede yattığı hakkında kuşkular artarken, Suudi kaynaklar ise olayın ardından Veliaht Prensin tahliye uçağı ile başka bir bölgeye aktarıldığını bildirdi.

Observer gazetesinin raporuna göre, Bin Selman'ın 12 Nisan tarihinde İspanyol kraliyet ailesi ile görüşmesinin ardından bir daha hiç görülmedi.

Raporda, el- Huzame mahallesinde gerçekleşen olay hakkında, Riyad'daki Kraliyet Sarayı yakınlarında yoğun silah sesleri duyulduğu belirtilerek, Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansının, açılan ateşin saraya çok yakın bir bölgede “eğlence” amaçlı bir dronu hedef aldığını iddia ettiği ifade edildi. Gazeteye göre, gözlemciler olayın aslında açılan ateşin Prens Muhammed bin Selman'ı devirmek için Suudi kraliyet ailesine mensup birtakım prensin yönettiği bir darbe girişimi olup olmadığını sorguluyor.

Geçtiğimiz hafta, İranlı “Kayhan” gazetesi, Suudi Prensin saldırı sırasında iki adet kurşun ile yaralandığını ve belki de gerçekte ölmüş olabileceğini öne sürdü. Gazete, haberi bir Arap ülkesinden üst düzey yetkililere gönderilen isimsiz gizli bir rapora dayandırdı.

“Kayhan” gazetesine göre, “Muhammed bin Selman'ın Suudilerden gizlenen şeylerden dolayı yaklaşık 30 gündür kayıp olduğunu gösteren pek çok kanıt bulunuyor.”

Gazete, bu spekülasyonlara güvenilirlik kazandırmak için, Amerika'nın yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçtiğimiz Nisan ayı sonunda düzenlediği Riyad ziyaretinde, Kral Selman bin Abdulaziz ve Dışişleri Bakanı Adil el-Cabir fotoğraflarda yer alırken, bin Selman'ın görülmediğine dikkat çekti.

Suudi yönetimi ise, bin Selman'ın yaralandığına dair söylentileri yalanlamak için girişimlerde bulunuyor. Suudi Arabistan Spor Kurulu Başkanı Turki el-Şeyh, Muhammed bin Selman'ın İsviçre'ye gitmeden önce Suudi Milli Futbol Takımının oyuncuları ile tanıştığı sırada çekilen bir fotoğrafını yayınladı.

Muhammed bin Selman, fotoğrafta Suudi takımının oyuncularının arkasında yer alıyor. Yani, fotoğrafta vücudu görünmüyor, sadece başı yer alıyor. Bu durum da, Prens Muhammed bin Selman'ın yaralandığı ve bu sakatlığı gizlemeye çalıştığına dair şüpheleri arttırdı.

Aynı şekilde Çarşamba günü de Cidde'deki gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında Bin Selman'ın fotoğrafı yayınlandı.

İran kaynaklı “el-Alem” gazetesinden Lübnanlı muhabir Hüseyin Murtaza, el- Huzami mahallesindeki Kraliyet Sarayına düzenlenen silahlı saldırıda, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yaralandığını söylemişti. Lübnanlı gazeteci Twitter hesabı üzerinden yayınladığı bir twitte, kesinleşmiş bilgilere göre geçen ay yaşanan olayda Muhammed bin Selman'ın iki kurşun ile omzundan yaralandığı, iki kuzeninin ise öldürüldüğünü belirtti. Gazeteci, öldürüldüklerini öne sürdüğü amca çocuklarının ismini vermedi.

Suudi Arabistanlı ünlü muhbir “Mujtahid”, 50 ml'lik bir top taşıyan bir araçla yapılan saldırıda sarayın hedef alındığını ortaya koydu. 2 milyonun üzerinde takipçisiyle Twitter'de Suudilerin Julian Assange'ı olarak nam salan Mujtahid, saldırıda iktidar ailesinin önünde duran yaklaşık 7 kişinin hayatını kaybettiğine işaret etti.

Kaynak: Munaw3
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar