99865-cats.jpg

48 saatten daha az sürede saldırı güçlerine iki büyük şok

Yemen Ordusu, 48 saatten kısa bir süre içerisinde Suudi Arabistan'a ait bir savaş gemisi ve Abu Dabi Uluslararası Havaalanını hedeflemeyi başardı. Yemen Ordusu bu saldırıların, ordunun stratejisinin savunmadan saldırıya geçişinin başlangıcı olduğunu duyurdu. Saldırı ülkelerinin zayıflığının ortaya çıktığı belirtilerek, Yemen saldırısına katılan tüm ülkelerin hedefleneceği duyruldu.

28 Temmuz 2018 Cumartesi
İNTİZAR - Yemen'e saldıran ülkelerin kendi elleriyle açtığı bu kapı, cehennemin kapısıdır. Yemen Ordusu, Suudi savaş gemisi ve Abu Dabi Havaalanına düzenlenen saldırıların, ordunun stratejisinin savunmadan saldırıya geçişinin başlangıcı olduğunu duyurdu. Ordu tarafından yapılan açıklamada, saldırı ülkelerinin zayıflığının ortaya çıktığı belirterek, Yemen saldırısına katılan tüm ülkelerin hedefleneceği duyuruldu.
 
Yemen Ordusu, 48 saatten kısa bir süre içerisinde Suudi Arabistan'a ait bir savaş gemisi ve Abu Dabi Uluslararası Havaalanını hedeflemeyi başardı. Yemenliler bu saldırılar ile olayların gidişatını ve olası müzakereler sırasında siyasi bir ayrıcalık verecek askeri bir değişimi etkileyebilecek kapasiteye sahip olduğu mesajını tüm dünyaya gönderdi.
 
Suudi savaş gemisinin hedeflenmesi
 
Yemen Ordusu deniz güçleri, Çarşamba sabahı “el-Damam” adlı Suudi savaş gemisinin hedeflendiğini duyurdu. Açıklamada, bu saldırının batı açıkları karşısında Yemen'in savunması deniz güçlerinin hedeflediği bir dizi savaş gemisinin sonuncusu olduğu belirtildi.
 
Suudi Arabistan ise gerçeği saklamaya çalışarak, hedeflenen geminin bir petrol tankeri olduğunu öne sürdü. Suudi yetkililer, Bab el-Mendeb boyunca tüm petrol sevkiyatlarının askıya alındığını söyledi. Suudi Arabistan'ın hedeflenen geminin türünü saklamasının arkasındaki nedeni ortaya çıkarmak için ünlü Suudi blog yazarı “mujtahidd” bir tweet attı. Sosyal medya fenomeni, Çarşamba günü Bab el-Mendeb yakınlarında hedeflenen geminin Suudi Arabistan donanmasına ait bir savaş gemisi olduğunu duyurdu.
 
Mujtahidd, kişisel Twitter hesabından attığı tweette, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın (Ensarullah hareketine işaret ederek) Husiler'in petrol gemisi olduğunu iddia ettikleri savaş gemisini yok etmeye kudreti olduğunu kabul etmekten kaçındığını yazdı.
 
Mujtahidd şu sözleri ekledi: “Bin Selman ahmağı, üç yıl süren savaşın ardından Bab el-Mendeb'i korumak konusundaki yetersizliğini kabul etmenin, savaş gemisinin vurulduğunu kabul etmekten daha tehlikeli olduğunu idrak edemedi”
 
Abu Dabi Uluslararası Havaalanı
 
Yemen Hava Kuvvetleri, Perşembe günü Abu Dabi Havaalanına yönelik saldırıda bulundu. İnsansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda, daha önce tanıtılmış olan Sammad-3 İHA'ları kullanıldı. Bu saldırı, Suudi savaş gemisine düzenlenen saldırıdan bir gün sonra gerçekleşti.
 
Abu Dabi Havaalanı yönetimi de saldırıyı gizlemeye çalıştı. Yemenliler tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan önce acil yayınlanan bildiride, Abu Dabi yönetimi olayın bir “ kaza” olduğunu öne sürdü. Açıklamada, olayın uçuş programını veya işleyişi etkilemediği kaydedildi.
 
Yemenli el-Mesire televizyon kanalı ise, yerel kaynaklardan aktardığı haberde, “Abu Dabi'nin hava trafiğinin sekteye uğradığını bildirdi.
 
“Ray el-Yevm” haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan da, pek çok kişinin yer aldığı kayda değer gelişmelerin, Yemen savaşından çekilmek için açıklama yapmaya hazırlanan BAE'de sızıntıların artışı olduğunu söyledi. Atvan'a göre, birden fazla resmi kanadın yer aldığı raporlar, Selman'ın bu çıkmazdan kurtulmak ve kayıpları azaltmak için tüm güçlerin bölgeden geri çekilmesi için BAE liderliğinin Hudeyde'de askeri bir zafer planladığını doğruluyor.
 
Atvan, BAE'li üst düzey bir yetkilinin, Washington'da düzenlenen özel oturumda, Veliaht Prensi ve Suudi Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'a göre, ülkesinde büyük askeri harcamalara rağmen savaşa girebilecek donanımda güçlü bir ordunun olmayışının, bu savaşın ortaya koyduğu en önemli şey olduğunu ekledi.
 
Yemen Ordusu saldırı güçlerine bu saldırılardan daha fazlasını beklemelerini vaat ediyor
 
Yemen Ordusu resmi sözcüsü Albay Aziz Raşid, Sudan da dâhil olmak üzere Yemen'e saldıran bütün ülkeleri hedef almayı vaat etti. Havaalanı saldırısının bunun başlangıcı olduğunu belirterek, Yemen'in savunma aşamasından saldırı aşamasına geçtiğini kaydetti.
 
Yemen donanması yetkilileri ise, uluslararası barış ile güvenliği ve Kızıldeniz'in güvenliğini tehdit edenlerin, Yemen halkına karşı suç işleyen, kuşatma uygulayan, karasularını ihlal eden, sahillerini ve limanlarını hedef alan ve insani felaketlere maruz bırakan Suudi – Amerikan saldırı güçleri olduğunu açıkladı.
 
Diğer yandan, Yemen Devrim Komitesi üyesi Sadık ebu Şavarib, Bab el-Mendeb ile Kızıldeniz'in güvenli olduğunu ve korumasının Yemen'in sorumluluğunda olduğunu, ancak Yemen'e saldıran Suudi Arabistan ve BAE ile ortakları için güvenli olmayacağını vurguladı. Ebu Şavarib şöyle devam etti: “Muhammed bin Selman ve Muhammed bin Zayed'in önünde Yemen halkına saldırmayı kesmek dışında bir seçenek yok.”
 
Tüm bunlar, Seyyid Abdulmelik el-Husi'nin birçok defa konuşmasında dile getirdiği, ülkesini düşmanlara ve saldırı güçlerine karşı koruma sözünü yerine getirdiğinin kanıtıdır. Gerçekleri döndürmeye çalışan, yalancı ve rüşvetçi medya organlarının yalan haberlerine karşın, gerçekler daima saldırı medyasının öngörülerinin tam aksine gelişiyor.
 
Kaynak: El-Alem
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar